Ο 1ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Κρήτης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ 2018 θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, την ερχόμενη Κυριακή, με τις ομάδες της Κρήτης να συναγωνίζονται για μια θέση στον τελικό της Αθήνας. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει τις 10.30 το πρωί στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΙ «Μάρκος Καραναστάσης» και διοργανώνεται από τον WRO Hellas, τον Δήμο Ηρακλείου και το ΤΕΙ Κρήτης, τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και έχει την επιστημονική στήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Ο διαγωνισμός

Ομάδες από όλη τη Κρήτη και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο την πρόκρισή τους στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει 1 Ιουλίου στην Αθήνα . Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον τελικό της Αθήνας και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή που θα συμμετέχει στην Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ στην Ταϊλάνδη. Ο βαθμός δυσκολίας είναι τεράστιος και ανεβαίνει σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων φέτος η πρόκληση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που θα βοηθάει στην μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η αποστολή του ρομπότ είναι να ταξινομεί τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την ημερομηνία λήξης τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε περιοχές που να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το ζητούμενο της πρόκλησης για τις ομάδες των μαθητών Γυμνασίων είναι η κατασκευή και προγραμματισμός ενός ρομπότ το οποίο να μπορεί να φυτέψει διάφορα είδη φυτών στους τομείς των τριών αγροκτημάτων ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους των αγρών.

ΛΥΚΕΙΟ

Ένας τρόπος για να αυξηθεί η ποσότητα τροφίμων που διατίθενται παγκοσμίως για τους καταναλωτές είναι να βελτιωθεί ο τρόπος διανομής των τροφίμων από τους παραγωγούς στους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της διανομής τροφίμων είναι να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές παίρνουν τα είδη των τροφίμων που ζητούν από τους παραγωγούς. Ο δευτερεύων στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι χάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη τροφή κατά τη μεταφορά. Η “πρόκληση” για τους μαθητές του Λυκεόυ είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που μπορεί να φέρνει διάφορα είδη τροφίμων στους σωστούς προορισμούς από τα κατάλληλα πλοία και (ένα ρομπότ που μπορεί επίσης) να εξοπλίζει τα πλοία με ελεγκτές θερμοκρασίας οι οποίοι διατηρούν τα διάφορα είδη φθαρτών τροφίμων στα πλοία στην επιθυμητή περιοχή θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

 

Έκθεση μηχανημάτων

Παράλληλα με τον διαγωνισμό, στο φουαγιέ του σταδίου, βιοτέχνες από την Κρήτη θα δείξουν τα μηχανήματα που κατασκευάζουν , τον τρόπο κατασκευής τους και την τεχνολογία τους. Επίσης εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επιδείξουν προϊόντα τεχνολογίας.

 

Ανθρωπόμορφα ρομπότ

Το κοινό και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την μοναδική ομάδα ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» με τα ανθρωπόμορφα ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο και χορεύουν. Επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις – επιδείξεις από το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μοιράσου το άρθρο: