Καλαμάτα: Τρεις ομάδες στον τελικό Διαγωνισμού Ρομποτικής

Στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών, που συμμετέχουν ομάδες από όλη την Ελλάδα αποτελούμενες από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου,3 ομάδες από τη Μεσσηνία ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους και έχουν περάσει στην τελική φάση της αξιολόγησης.

Οι ομάδες αυτές είναι:
1. Η ομάδα RAILMAKERS με μαθητές από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας που έφτιαξαν μια αυτόματη διάβαση τραίνου. Περισσότερα για το έργο τους θα βρείτε εδώ: https://github.com/jomihal/Automatic-Rail-way-crossing

2. Η ομάδα ROBOTUINERS με μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας που έφτιαξαν ένα ρομποτάκι που χορεύει.
Περισσότερα για το έργο τους θα βρείτε εδώ: https://github.com/dikaloger/dancing-robotuino

3. Η Ομάδα Ανοιχτών Τεχνολογιών του Κέντρου Ρομποτικής Καλαμάτας που έφτιαξαν μια συσκευή υποβοήθησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Το έργο τους υπάρχει στη διεύθυνση: https://github.com/tkleisas/roboticsblindaid

Η τελική διαδικασία αξιολόγησης έχει ξεκινήσει για τα 84 έργα των ομάδων από όλη την Ελλάδα, που έφτασαν στην τελική φάση και θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μια παρουσίαση όλων των έργων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΕΛΛΑΚ στο σύνδεσμο https://robotics.ellak.gr/robotics_participant/

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε συνεργασία με πλήθος φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ε.Π.Υ, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Σχολή Ικάρων, η ΑΣΠΑΙΤΕ, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το GUnet, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, η Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος. Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή σχολεία και ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Στόχοι του διαγωνισμού είναι:
Να προωθηθεί η Υπολογιστική Σκέψη, στους μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές με σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης βασισμένα στην προσέγγιση S.T.E.A.M. (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και στη μαθητοκεντρική προσέγγιση της γνώσης
Να βοηθήσει το σχολείο να ανοιχτεί προς την κοινωνία μέσα από τις δράσεις που θα κληθούν οι μαθητές να υλοποιήσουν, οι οποίες διερευνούν λύσεις σε προβλήματα του σχολείου τους, της τοπικής οικονομίας ή του γενικότερου κοινωνικού συνόλου.
Να αναπτύξει τις ικανότητες των μαθητών, την ενθάρρυνση της μαθητικής πρωτοβουλίας, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών.
Να αναπτύξει την προσωπικότητα του μαθητή, την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την δημιουργικότητα και την αυτοαντίληψη μέσα από ομαδο-συνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας.
Μέσα από τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ρομποτικών διατάξεων και physical computing με χρήση ανοικτού λογισμικού και υλικού οι μαθητές εκπαιδεύονται, πάνω σε πεδία που συνδέονται με τα αναλυτικά προγράμματα του S.T.E.A.M., όπως: • Πληροφορικής • Φυσικών επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, γεωλογία κλπ) και διαφόρων εφαρμογών τους, • Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, • Μηχανικής και μηχανολογικών Κατασκευών • Σχεδίου, τεχνών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος