Kαλαμάτα: Αντιδράσεις για τους Δασικούς Χάρτες-Απαντήσεις από το υπουργείο

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι διαμαρτυρίες κατοίκων στη Μεσσηνία για τα λάθη στους Δασικούς Χάρτες που αναρτήθηκαν πριν δέκα ημέρες στη Μεσσηνία καθώς φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί ως “δασικές”, περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές. Επιπλέον, σοβαρό ζήτημα έχουν προκύψει με τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει όποιος εγείρει ενστάσεις επειδή το κτήμα, η καλλιεργήσιμη έκταση, το σπίτι ή το οικόπεδό του εμφανίζεται στους χάρτες ως δασική έκταση.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Η σύμβουλος των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Καλαμάτας, διευκρίνισε πως ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής, συνταγματικά προβλέπεται να γίνει με τη χρήση των πιο πρόσφατων αεροφωτογραφιών του ’45 και του ’60 και πως οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν τη φυτοκάλυψη κάθε περιοχής και όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπογράμμισε πως δασικοί χάρτες, όπως δασολόγιο και κτηματολόγιο, έπρεπε να είχαν καταρτιστεί εδώ και 50 χρόνια και πως τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.
Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη προσδιορίζεται με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δε θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να κατέχει απλά. “Τέρμα οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία, η συναλλαγή”, τόνισε η κ.Λυμπεροπούλου. Αναφορικά με το απαράδεκτα υψηλό ειδικό τέλος που φτάνει ως τις 3600 ευρώ και απαιτείται να καταβάλει ο πολίτης προκειμένου να υποβάλει αντιρρήσεις, σημείωσε πως η μείωση του ποσού που αναλογεί ανα στρεμματική έκταση, εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο. Επεσήμανε μάλιστα πως θεωρεί πως πολλές από τις ενστάσεις-που θα εξεταστούν από ανεξάρτητη αρχή- θα δικαιωθούν και σε αντιθετη περίπτωση ο κάθε εναγόμενος μπορεί να αγοράσει την έκταση που διεκδικεί πληρώνοντας το 1/3 της αντικειμενικής της αξίας.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες, δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι του νομού ζητούν να ανασταλεί η διαδικασία και να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες χωρις το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες.
Να ανασταλεί η όλη διαδικασία με τους δασικούς χάρτες και να αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι, ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής σε μια γεμάτη από ενδιαφερόμενους πολίτες αίθουσα και συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε πληθώρα ιδιοκτητών, σημειώνοντας παράλληλα ότι έρχεται με προχειρότητα και εισπρακτικό χαρακτήρα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους. Ζήτησε δε την συμπαράσταση όλων των φορέων για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία άδικη, επικίνδυνη και ένοχη την οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Αναταραχή υπάρχει και στο Δήμο Δυτικής Μάνης, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχο, Δημήτρη Γιαννημάρα να καταθέτει πρόταση για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καταστρέφονται ιδιοκτησίες και πρέπει να αντιδράσουμε», επισημαίνει.
Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί συνέλευση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στη Στούπα, προκειμένου να αποφασίσουν για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, απευθύνεται με επιστολή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Με την παρέμβασή του, ο κ.Τατούλης ζητάει την πραγματοποίηση σύσκεψης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «τεράστια προβλήματα» που δημιουργούνται από τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, αλλά δε ζητάει ωστόσο την απόσυρση των δασικών χαρτών αλλά την αντιμετώπιση των «μεγάλων αδυναμιών» τους που -όπως σημειώνει- θα προκαλέσουν «εκρηκτικές συνέπειες» για τους πολίτες και «απώλεια εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος