Ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ2 έπεσε σήμερα το μεσημέρι 3 μίλια ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας. Οι δύο πιλότοι του ενεργοποίησαν το σύστημα των εκτινασσόμενων καθισμάτων και προσγειώθηκαν με τα αλεξίπτωτά τους ασφαλείς κοντά στο σημείο της συντριβής.

Σε λιγότερο από 5 λεπτά ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας προσέγγισε το σημείο και παρέλαβε τους δύο χειριστές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας και στη συνέχεια με μεταγωγικό αεροσκάφος στο ΓΝΑ για τις προληπτικές εξετάσεις που προβλέπονται μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό.

Το αεροσκάφος είναι τύπου Τ2 και αποτελεί το εκπαιδευτικό τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ανήκει στην 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος με βάση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγη ώρα μετά την απογείωσή του παρουσιάστηκε μηχανικό πρόβλημα σε έναν από τους δύο κινητήρες. Οι χειριστές ενημέρωσαν τον Πύργο Ελέγχου και άμεσα ξεκίνησαν τη διαδικασία επιστροφής στο αεροδρόμιο. Τρία μίλια πριν το διάδρομο προσγείωσης οι χειριστές ενημέρωσαν πως το αεροσκάφος δεν δύναται να πραγματοποιήσει άλλο την πτήση του. Άμεσα κατηύθυναν το Τ2 σε περιοχή μακριά από τον ιστό της πόλης και πραγματοποίησαν με επιτυχία τους χειρισμούς εγκατάλειψής του.

Τρομαγμένοι κάποιοι κάτοικοι των κοντινών είδαν το αεροσκάφος να πέφτει και στη συνέχεια τα αλεξίπτωτα των δύο χειριστών. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς προσέγγισαν τους δύο πιλότους και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι πιλότοι δεν έδειχναν να έχουν κάποιο πρόβλημα και ήταν εξαιρετικά ψύχραιμοι και ήρεμοι.

Η περιοχή φυλάσσεται από αστυνομικούς και από άντρες τις πολεμικής αεροπορίας και όλα τα συντρίμμια θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν στην αρμόδια επιτροπή που θα πραγματοποιήσει τη διερεύνηση του περιστατικού.

Στο σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται η αντικατάσταση του εκπαιδευτικού τζετ Τ2 το οποίο ήρθε στη χώρα στο 1976 και με αυτό έχουν εκπαιδευτεί δεκάδες σειρές πιλότων.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Μοιράσου το άρθρο: