Kαλαμάτα: Ημερίδα για την αντιμετώπιση των σεισμών

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Σεισμολογία, αναφορικά με την πρόγνωση των σεισμών αλλά και την αντιμετώπισή τους, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Προσκελημένοι ως εισηγητές ήταν διακεκριμένοι καθηγητές, όπως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, γεωλόγος, Ευθύμιος Λέκκας, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Βασίλης Καραστάθης, ο καθηγητής Φυσικής του ΕΚΠΑ Κανάρης Τσίγγανος, ο καθηγητής του Chapman University της Καλιφόρνια Μηνάς Καφάτος, αλλά και ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Όλοι οι συμμετέχοντες, επεσήμαναν πως ο σεισμός της Καλαμάτας τον Σεπτέμβριο του 1986, λειτούργησε ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης, πως είναι αρκετά ελπιδοφόρες οι νέες μέθοδοι προγνώσεων και πως η Ελλάδα είναι ένα “χρυσωρυχείο έρευνας” για τη σεισμολογία.
Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, η Ευμορφία Κουκούλη, υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, η οποία και παρουσίασε το τοπικό σχέδιο για σεισμό του Δήμου, αλλά και ο Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, πύραρχος, διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, ως κύριος «βραχίονας» πολιτικής προστασίας.

Την ημερίδα οργάνωσαν το Εθνικό – Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και ο σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Μεσσηνίας – Λακωνίας, δρ. Κ.Τρίκολας και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Σταματόπουλος.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι: Κανάρης Τσίγκανος, Γ.Α. Τσελέντης, δρ. Βασίλειος Καραστάθης. Στην τοπική οργανωτική επιτροπή μετέχουν οι: δρ. Κων/νος Τρίκολας, Γιώργος Σταματόπουλος, δρ. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, Γιώργος Λιακέας, Αλεξάνδρα Γκότση, Αθανάσιος Κάτσαρης, Γιώργος Μανέας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε πως ο σημερινός «ιστός» της Καλαμάτας και η ανασυγρότηση της πόλης μετα τους καταστροφικούς σεισμούς του ’86, αποτεελί “παράδειγμα” και χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικές τις μεθόδους προγνώσεων οι οποίες αναπτύσσονται τελευταία στη χώρα μας και δίνουν μια πολύ καλή προοπτική, έτσι ώστε σύντομα να μπορούν να ενταχθούν σε επιχειρησιακό επίπεδο, το οποίο είναι και το ζητούμενο. «Μέχρι τώρα έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα, τα οποία χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, ώστε να καταστούν και επιχειρησιακά εργαλεία, καθώς πάντα υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της επιστήμης και του επιχειρησιακού επιπέδου» συμπλήρωσε, τονίζοντας επίσης πως “παρά τις αντίξοες συνθήκες και την οικονομική κρίση, ο ΟΑΣΠ σε κάθε περιοχή της χώρας πραγματοποιεί ασκήσεις ετοιμότητας και ενημερώνει τους πολίτες”.
Ο κ.Λέκκας ρωτήθηκε από το σταθμό μας και για την επικινδυνότητα της περιοχής του Πολυλιμνίου υπογραμμίζοντας πως υπάρχει στενή συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσουν καποια στιγμή οι παρεμβάσεις και τα έργα που θα είναι συμβατα με το περιβάλλον και θα άρουν τους όποιους κινδύνους για τους πολυάριθμους επισκέπτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος