Καλαμάτα: Κινητοποίηση φορέων για την Αρχαία Θουρία

Κινητοποίηση φαίνεται πως αρχίζει να υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (αυτοδιοικητικών και επιστημονικών) αναφορικά με την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του πρωην δήμου Θουρίας.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείου της Καλαμάτας, με τη συμμετοχή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του «Διαζώματος», πρώην δημάρχου Καλαμάτας και πρώην υπουργού Σταύρου Μπένου, του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δήμητρας Πίκουλα, του διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφώντα Κάππα, της Γιώτας Σβερκούνου – Τσαούση εκ μέρους της Εταιρείας των Φίλων της Αρχαίας Θουρίας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε να υπάρξει γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας στην Αρχαία Θουρία, να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των ανασκαφών, να συμβάλει το «Διάζωμα» τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά στις απαλλοτριώσεις και στις μελέτες αναστήλωσης, ενώ την προσπάθεια θα στηρίξει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ν’αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Να θυμίσουμε πως ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία, το οποίο ξεκίνησε το 2007, όταν η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, κατάφερε να αποκαλύψει αρχικά το «Ασκληπείο» της Αρχαίας Θουρίας (χώρο που μπορεί σήμερα κάποιος να επισκεφθεί και σώζεται σε άριστη κατάσταση). Το καλοκαίρι του 2016, η αρχαιολόγος ανακάλυψε και το «αρχαίο θέατρο» της περιοχής, του οποίου η πλήρης ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, αφού υπήρξε η σημαντικότερη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος».
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στη δεξιά πλευρά του δρόμου Καλαμάτας –Τρίπολης, βόρεια της σημερινής κωμόπολης Θουρίας.
Η θέση έχει ταυτιστεί από επιγραφικά ευρήματα που αναφέρουν το όνομα της αρχαίας πόλης, ενώ κατά τον Παυσανία, ο οποίος έχει δώσει μια σύντομη περιγραφή της Θουρίας, εδώ βρισκόταν η ομηρική Άνθεια. Ο Στράβων, αντίθετα, ταυτίζει την πόλη με την ομηρική Αίπεια, από τη λέξη αιπύς που σημαίνει ψηλός ή απότομος, καθώς η Θουρία ήταν κτισμένη πάνω σε ψηλό λόφο. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι δύο σύγχρονοι γειτονικοί οικισμοί, στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος, έχουν ονομαστεί Άνθεια και Αίπεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος