Καλαμάτα: Με 20 ξένους δημιουργούς το Φεστιβάλ Χορού

Είκοσι ξένοι δημιουργοί, εκ των οποίων οι δέκα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικοί Έλληνες ερμηνευτές, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, μία παγκόσμια πρεμιέρα, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη από σύγχρονο τσίρκο ως street dance και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σκιαγραφούν το προφίλ του φετινού Φεστιβάλ, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της Καλαμάτας το δεκαήμερο 13-22 Ιουλίου.

Καλαμάτα: Με 20 ξένους δημιουργούς το Φεστιβάλ Χορού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η κορυφαία συνάντηση δημιουργών του σύγχρονου χορού στη χώρα μας, πραγματοποιείται για 24η συνεχή χρονιά, με νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Λίντα Καπετανέα.

Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Βέλγιο, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισραήλ, Σουηδία και Ιρλανδία.

Βασικός στόχος της Λίντας Καπετανέα, κατά το σχεδιασμό του φετινού προγράμματος, ήταν να δημιουργήσει ένα Φεστιβάλ ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, σε όλες τις ηλικίες, στις τέχνες και στη συνεργασία με άλλους φορείς αλλά και ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρικτικό και δοτικό στους δημιουργούς, ικανό να εμπνεύσει το κοινό σε ηθικό και φιλοσοφικό επίπεδο.

Θέτοντας επίσης ως στόχο τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ένα ακόμη χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ είναι η επέκτασή του σε όλη τη διάρκεια του έτους, με δραστηριότητες και υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν residencies, ανταλλαγές καλλιτεχνών, σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές, συναυλίες, έτσι ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να είναι η κορύφωση της εντατικής προετοιμασίας του χειμώνα.

Η επίσημη παρουσίαση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσία της Υπουργού  Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου και του Αν. Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ        

Compañía Sharon Fridman

Η ομάδα σύγχρονου χορού Compañía Sharon Fridman ιδρύθηκε το 2006 στην Μαδρίτη. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας είναι ο Sharon Fridman [Σάρον Φρίντμαν], του οποίου έργα έχουν παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ και αίθουσες παραστάσεων σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Κολομβία, Ν. Κορέα και Σιγκαπούρη. Η ομάδα έχει παρουσιάσει τα έργα: Carlos & Me (2006), ντουέτο σε χορογραφία Fridman, που απέσπασε πέντε διακρίσεις στο Διαγωνισμό Χορογραφίας της Μαδρίτης την ίδια χρονιά·Q Project (2008), πρώτη του δουλειά μεγάλου μήκους, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Μαδρίτης· Shakoff(2010), Al Menos dos Caras (2011)·Hasta Donde:ένα εικοσάλεπτο απόσπασμα από το Al Menos dos Caras,που διακρίθηκε στονΔιεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας Μπούργος – Νέας Υόρκης, καθώς και στον 8ο Ιβηρο-αμερικανικό Διαγωνισμό Χορογραφίας «Αλίθια Αλόνσο», 2012·Rizoma (2012), μια μεγάλης κλίμακας παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για συγκεκριμένο εξωτερικό χώρο που παρουσιάστηκε το ξημέρωμα, με 70 εθελοντές ερμηνευτές και 10 τσελίστες·Inner (2012), σε συνεργασία με την ιταλίδα χορογράφο και ερμηνεύτρια Silvia Gribaudi, και Free Fall/Caida Libre, που πρωτοπαρουσιάστηκε το2014.

 

Olivier De Sagazan

Ο Olivier De Sagazan [Ολιβιέ Ντε Σαγκαζάν] γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε βιολογία, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην τέχνη. Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση στο σώμα και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο. Η σειρά έργων Transfiguration δημιουργήθηκε το 1999 και καταπιάνεται με την αναζήτηση της σαμανιστικής, ζωώδους και αδάμαστης ουσίας της ανθρώπινης φύσης.Εκτός από τις σκηνικές του εμφανίσεις, εμφανίζεται επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, στην τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε ταινία μόδας με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

Wim Vandekeybus

Ο Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέυμπους], ιδρυτής της ομάδας Ultima Vez και πρωτοπόρος των σύγχρονων παραστατικών και εικαστικών τεχνών, έχει μια καλλιτεχνική πορεία τριάντα και πλέον χρόνων, με μόνιμη βάση τις Βρυξέλλες και την Φλάνδρα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορογράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής με μια διεθνή επιτυχία: το χοροθέατρο What the Body Does Not Remember, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Bessie (New York Dance and Performance Award) πρωτότυπης δημιουργίας. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες που χρησιμοποιούνδιαφορετικές μορφές έκφρασης, με σταθερό όχημά του την ομάδα Ultima Vez και το μοναδικό κινησιολογικό της ιδίωμα. Το 2012, έλαβε το βραβείο Keizer Karel της Επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας και ένα χρόνο αργότερα έγινε, μαζί με τους Ultima Vez, ο έκτος καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το βραβείο Evens Arts Prize. Το 2015 προβλήθηκε η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Galloping Mind. Το 2016, εκδόθηκε το πολυαναμενόμενο βιβλίο των Ultima Vez, με τίτλο The Rage of Staging,ένα εικαστικό ταξίδι μέσα από τις πιο δυνατές εικόνες από το ρεπερτόριο του Vandekeybus σε αναζήτηση των ιδεών και των θεμάτων που τον εμπνέουν.

 

Cie Circoncentrique

ΟιCirconcentriqueείναιένας σύγχρονος θίασοςτσίρκου: οAlessandroMaida [ΑλεσσάντροΜαΐντα] καιοMaximePythoud [ΜαξίμΠυτού], απόφοιτοι της Écolesupérieuredesartsducirque (ESAC) στις Βρυξέλλες, πρωτοεμφανίστηκανωςομάδατονΑπρίλιοτου 2010 μετησαραντάλεπτηπαράστασηLesVoisins, τηνοποίαμετεξέλιξανστομεγαλύτερηςδιάρκειαςRespire. ΚαιοιδύοέχουνλάβειμέροςσεπολυάριθμαφεστιβάλστηνΕυρώπησυμμετέχονταςσεπαραστάσειςόπως: LeStagioni, TôleκαιParenthèsesd’harmonieτουRobertoMagro, DesAstresκαιEclipsesτουSylvainHonorez, Cequel’onnenousraconteplusτουReynaldoRampessardκαιHumanRights 60 τουGuillermoHeras. Έχουντιμηθεί, μεταξύάλλων, μετοβραβείοΚοινούκαιΔημοσιογράφωνστοΦεστιβάλPistesdeLancementκαθώςκαιμεβραβείακαιμετάλλιασταφεστιβάλ: MondialduCirquedeDemain(Παρίσι), D’Watt (Βουδαπέστη) καιYoungStage (Βασιλεία).

Η Lea Petra [Λέα Πέτρα] άρχισε να συνεργάζεται με τους Circoncentrique πρόσφατα. Πολυβραβευμένη πιανίστα, έχει αποσπάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Α΄ βραβείο στο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Μπετόβεναπό τοBPSE(Λονδίνο). Σήμερα είναι η πιανίστα του μουσικού σχήματος L’Orchestre du Mouvement Perpétuel, που τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο στην Μπιενάλε Γαλλικού Τραγουδιού 2004, ενώ συμμετέχει σε διάφορα πρότζεκτστις Βρυξέλλεςως τραγουδοποιός.

 

Thi-ΜaiNguyen

H Thi-ΜaiNguyen [Τι-Μάι Ενγκοϊγιέν] σπούδασε στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού (1995-1999) και κατόπιν στη σχολή PARTS (2000-2002). Αμέσως μετά τις σπουδές της, άρχισε τη συνεργασία της με τον βέλγο χορογράφο Βιμ Βαντεκέυμπους και την ομάδα χορού UltimaVez σε έργα όπως: Blush, Puur, Spiegel, RadicalWrong, Oedipe καθώς και στις ταινίες Blush και HereAfter. Το 2010, συνεργάστηκε με την Μισέλ Αν ντε Με στην παράσταση SinfoniaEroica. Το 2012, συνεργάστηκε με την ομάδα LacompagnieduHanneton του Τζέιμς Τιερρέ στην παράσταση ΤabacRouge, και κατόπιν στην παράσταση Lagrenouilleavaitraison μέχρι το 2017. Η Etna είναι το πρώτο της σόλο, του οποίου μικρότερη εκδοχή έχει παρουσιάσει στο θέατρο La Maison de la création και στο Φεστιβάλ του Κόρτρεϊκ στο Βέλγιο, το 2015 στο 14ο Ασιατικό Φεστιβάλ Τεχνών του Τσουάντσοου, το 2016 στο Φεστιβάλ Χορού στο Ντελτέμπρε της Ισπανίας και στο Αμφιθέατρο CRR93 στο Ωμπερβιλλιέ.

 

Τζένη Αργυρίου

ΗΤζένη Αργυρίου(Καβάλα, 1977), ιδρυτικό μέλος της amorphy.org, είναι χορογράφος καιmediaartist. Πάνω από δέκα χρόνια δημιουργεί χορογραφικά έργα με επίκεντρο τον διάλογο των παραστατικών τεχνών με άλλες μορφές τέχνης. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές της, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στη Νέα Υόρκη, όπου και συνεργάστηκε με χορογράφους όπως οιChameckiLerner,MariaHassabi,YinMei,AmandaLoulaki,NinaWinthrop. Έχει επιμεληθεί πολυάριθμα πρότζεκτ εκ των οποίων τοuntitled, μια ζωντανή εγκατάσταση/περφόρμανςστοFastForwardFestival2 «X-apartments», 2015 (παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση), τοMemorandum,2013-14 (συμπαραγωγή τωνThéâtredesBernardines,OEspaçodoTempo,tanzhausnrwκαιMarseille-Provence),MemoriaObscura, 2011-12 (αρχείο Βαγγέλη Νικόπουλου),Pleas(e)nter,2011 (KunstkapelMuseum,Άμστερνταμ),Dr.MaybeDarling,2010 (Μουσείο Μπενάκη Αθήνα). Το 2006-2007, υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του πρότζεκτIΜaP(IntegrationofMediaandPerformance), επιχορηγούμενου από τοEUCulture2000, σε συνεργασία με κορυφαίους οργανισμούςmediaartΟλλανδίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας, αποτέλεσμα του οποίου ήταν το έργο See you in Walhalla, 2007 (Φεστιβάλ Αθηνών). Έργα της έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, σταVirtualMuseum (Άμστερνταμ), Φεστιβάλ Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη καιCAMP-Αθήνα, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας,PACTZollverein(Έσσεν Γερμανίας),InteractionsLaborMediaLab (Γερμανία), LugarComum (Πορτογαλία),TryAngle(Μασσαλία),FringeFestival (Νέα Υόρκη).

Anton LachkyCompany

Ο Anton Lachky[Άντον Λιάχκυ] ξεκίνησε την καριέρα του δυναμικά, με την παράσταση Ma του Akram Khan. Σε ηλικία 20 ετών έκανε διεθνή περιοδεία, χορεύοντας σε 48 χώρες. Μερικά χρόνια αργότερα, συνίδρυσε την κολεκτίβαχορούLes SlovaΚs, η οποία, με τρεις μόνο παραστάσεις, κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση. Ο Anton, διακεκριμένος χορογράφος σήμερα, έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς: Όπερα του Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Body Traffic Company(Λος Άντζελες, ΗΠΑ), Μπιενάλε της Βενετίας (Ιταλία), Δημοτικό Θέατρο του Ελσίνκι (Φιλανδία), Θέατρο της Σκωτίας κ.ά. Η νέα σεζόν προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με παραστάσεις, μεταξύ άλλων, στο Χονγκ Κονγκ, το Μεξικό, την Ισλανδία. Οι χορευτές-φαινόμενα του Cartoon, που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, προσφέρουν μια παράσταση που κόβει την ανάσα.

 

EdivaldoErnesto

OEdivaldoErnesto[Εντιβάλντο Ερνέστο],με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, είναι ειδικός στον αυτοσχεδιασμό, δάσκαλος και χορογράφος. Άρχισε να χορεύει το 1997, σε μικρή ηλικία, παραδοσιακούς χορούς της Μοζαμβίκης και, αφού στράφηκε για την εκπαίδευσή του σε σεμινάρια σύγχρονου χορού, αναδείχθηκε σε ταλαντούχο χορευτή, δάσκαλο και χορογράφο. Για περίπου έντεκα χρόνια συνεργάστηκε με τον δάσκαλό του,DavidZambrano, σε ντουέτα αυτοσχεδιασμών και άλλες παραστάσεις, περιοδεύοντας ανά την υφήλιο. Από το 2007 έως το 2014 συνεργάστηκε με την ομάδα της SashaWaltz, ενώ από το 2012 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την JudithSánchezRuíz.Έχει παρουσιάσει δουλειές του στο BougeB, στο DeSingelFestivalστην Αμβέρσα, στο Tanzfestival-KulturzentrumTempelστηνΚαρλσρούη,στοOffestival, στο Garage 29 στις Βρυξέλλες,στο GdanskDanceFestivalστοΓκντανσκ,στο RadialsystemστοΒερολίνο, στοExitfestivalστοΠαρίσιμετονγερμανόπιανίσταHauschka.Από το 2012 ερευνά και αναπτύσσει με προσήλωση τις δικές του τεχνικές:DeepMovement και NextLevel, δίνοντας σεμινάρια σε όλο τον κόσμο.

Jukstapoz Company / Χριστίνα Γουζέλη& Paul Blackman

Η ομάδα χορού Jukstapozιδρύθηκε από τη Χριστίνα Γουζέλη και τον Paul Blackman [Πωλ Μπλάκμαν] το 2010. Το ζευγάρι έχει έδρα την Αθήνα και μαζί περιοδεύουν και διδάσκουν σε διεθνείς πλατφόρμες, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.ΗΧριστίνα Γουζέλη έχει συνεργαστεί με κορυφαίους χορογράφους όπως οι Wim Vandekeybus, Anton Lachky, Richard Alston, David Zambrano και Pascal Rioult. Υπότροφος του DanceWEB το 2004, έλαβε στη συνέχεια υποτροφία για τοπρότζεκτ 50 Days/Costa Rica 2010. Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Artist-in-Residence στην Ακαδημία Χορού του Χονγκ Κονγκ και προτάθηκε για τα βραβεία Καλύτερης Χορογραφίας και Καλύτερου Χορευτικού Συνόλου με την παράστασηFragile Matter.

Josef Nadj

Χορός ως χώρος συνάντησης: έτσι περιγράφει τη δουλειά του ο Josef Nadj.

Εκτός από χορογράφος και διευθυντής του Centre chorégraphique national d’Orléans, ο Josef Nadj[Γιόζεφ Νατζ] είναι στην πραγματικότητα ένας καλλιτέχνης «άνευ ορίων, άνευ όρων».Χορευτής, αλλά και εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος, με ένα ποιητικό και γεμάτο πάθος όραμα για την ανθρωπότητα, αναζητά συνεχώς νέες μορφές έκφρασης, πάντα πρόθυμος να ερευνήσει την ανθρώπινη φύση με στόχο την αλήθεια.Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, από το Canard pékinois (1987) έως το Penzum (2017), ο Josef Nadj υπηρετεί με αμείωτο πάθος μια απαιτητική, γεμάτη ένταση χορογραφία, όπου εναλλάσσονται η σοβαρότητα με τη συμπόνια, το βάθος με το χιούμορ. Είτε ασχολείται με μη συμβατικούς συγγραφείς (Μπέκετ, Κάφκα, Μισώ) είτε φέρνει μαζί του επί σκηνής τη ζωγραφική (σε περφόρμανς με τον Miquel Barceló), ο Josef Nadj ανθίζει μέσα σε πλήρη σωματική ελευθερία.Κινούμενος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, παράδοσης και νεωτερισμού, διερευνά το ουσιώδες: τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Γιατί, για τον Nadj, ο χορός είναι μια βαθιά ανθρωπιστική πράξη.Με τα χρόνια, τα έργα του έχουν καταστεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο χορό. Πέρα από την αναγνώρισή του σε εθνικό επίπεδο (Carte Blanche στο Grande Halle de La Villette, Παρίσι 2014, Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης του Φεστιβάλ Αβινιόν 2006, όπου ανακηρύχθηκε «δημιουργός χωρίς σύνορα»), το έργο του γνωρίζει τιμές και διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από 400.000 ενθουσιασμένοι θεατές σε πέντε ηπείρους έχουν συγκινηθεί με τα έργα του στους πιο σημαντικούς διεθνείς χώρους πολιτισμού.Αντλώντας έμπνευση από τις καταβολές των μεγάλων μύθων, συνδυάζοντας με πάθος διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικές αναφορές, ο Josef Nadj ξέρει πώς να αναπτύσσει μια καθολική γλώσσα.

Η γαλλίδα κοντραμπασίστα, αυτοσχεδιάστρια και συνθέτις JoëlleLéandre [Ζοέλ Λεάντρ] είναι από τις κορυφαίες προσωπικότητες της νέας ευρωπαϊκής μουσικής. Μελέτησε την ορχηστρική και σύγχρονη μουσική, και έχει συμπράξει με τους l’Itinéraire, 2e2m και EnsembleIntercontemporain του PierreBoulez. Η JoëlleLéandre έχει συνεργαστεί επίσης με τον MerceCunningham και τον JohnCage, ο οποίος έχει συνθέσει έργα ειδικά για εκείνη – όπως και οι Scelsi, Fénelon, Hersant, Lacy, Campana, Jolas, Clementi και καμιά σαρανταριά άλλοι συνθέτες. Παράλληλα με τη σύγχρονη μουσική, η Léandre έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού, όπως οι DerekBailey, AnthonyBraxton, GeorgeLewis, EvanParker, IreneSchweizer, WilliamParker, BarrePhillips, PascalContet, LaurenNewton, PeterKowald, UrsLeimgruber, MatManeri, RoyCampbell, FredFrith, JohnZorn, MarkNaussef, MarilynCrispell, IndiaCooke και πολλοί άλλοι. Έχει συνθέσει πολλά έργα για τον χορό και το θέατρο, και έχει ανεβάσει πολλές παραστάσεις που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές έκφρασης. Είναι υπότροφος της DAAD (Βερολίνο) καθώς και μόνιμη καλλιτέχνις στη VillaKujiyama (Κιότο). Τα έτη 2002, 2004 και 2006, υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης στην Έδρα DariusMilhaud του MillsCollege στο Ώκλαντ της Καλιφόρνιας. Τόσο ως συνθέτις όσο και ερμηνεύτρια, έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες σε μεγάλες αίθουσες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Από το 1981, που πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία, αριθμεί πάνω από 150 ηχογραφήσεις.

SvalbardCompany

ΗSvalbardCompany, μεβάσητηΣτοκχόλμη, είναιμιαπολυμορφικήομάδατσίρκουμεμέλητέσσεριςδιεθνείςνεαρούςκαλλιτέχνες (BenSmith, ΗνωμένοΒασίλειο, JohnSimonWiborn, Σουηδία, TomBrand, Γερμανία, SantiagoRuiz, Ισπανία).Και οι τέσσερις είναι απόφοιτοι του DOCH (2014) και διαθέτουν πολλές και ιδιαίτερες δεξιότητες σε διάφορα είδη παράστασης τσίρκου. Έχουν συνεργαστεί με τους Animal Religion σε παραστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για συγκεκριμένους χώρους, όπως το Chicken Legz,που παρουσιάστηκε στο Tarrega Festival(Ισπανία) και στην Ιαπωνία, για το οποίο απέσπασαν τα βραβεία Moritz και Zirkolika το 2014. Το Φεβρουάριο του 2015 κέρδισαν την κορυφαία διάκριση Zirkolika για την καλύτερη παράσταση τσίρκου της χρονιάς με το Sifonofor(μια ακόμη συνεργασία με τους Animal Religion, που παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη).ΤοAll Genius All Idiot, με το οποίο έκαναν το ντεμπούτο τους ως ομάδα, παρουσιάστηκε για πρώτη φοράτο 2016, στο Jatka 78 στην Πράγα. Ακολούθησαν sold-out παραστάσεις στο London International Mime Festival, καθώς και ένας μήνας με παραστάσεις στο Adelaide Fringe.ΣτοAdelaide Fringe Weekly Awards (2016) ανακηρύχθηκε Best Circus and Physical Theatre. Έκτοτε, η παράσταση έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΜarqueseScott&PoppinJohn

O ΜarqueseScott[Μαρκίζ Σκοτ](γεννημένος το 1981) είναι χορευτής animation που αρχικά ξεκίνησε με το poppin. Hδουλειά του έγινε γνωστή από μουσικά βίντεο που δημιουργεί ο ίδιος, τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημίσεις και ζωντανές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές απονομές βραβείων. Η πρώτη του επαφή με τον χορό έγινε σε ένα διαγωνισμό σε τοπικό κέντρο της πόλης του για rollerskating. Στο Λύκειο αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στο χορό συμμετέχοντας στην ομάδα του σχολείου του στην Ινδιανάπολη. Το 2003, μετακόμισε στην Ατλάντα, όπου εκεί γνώρισε άλλους χορευτές και έμαθε την τεχνική του animation,ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ανεβάζει βίντεο στο YouTubeμε τον ίδιο να χορεύει σε δημόσιους χώρους. Το 2011, το 53ο του βίντεo, όπου χορεύει ένα ρεμίξ του ButchClancy με το όνομα Foster the People’s Pumped Up Kicks,έγινε viral αποκτώντας 1,5 εκατ. προβολές σε τέσσερις μέρες,εκτοξεύοντας τη φήμη του. Σήμερα αυτό το βίντεο έχει ξεπεράσει τις 133 εκατ. προβολές.

Ο PoppinJohn[Πόππιν Τζον] (γεννημένος το 1986) είναι αμερικανός χορευτής. Μεγάλωσε στο Φάρμινγκτον του Νέου Μεξικού και αποφάσισε να ασχοληθεί με το χορό στην ηλικία των έντεκα ετών, σε μια οικογενειακή γιορτή στο Κολοράντο. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του δημιούργησε μια χορευτική ομάδα με φίλους του, για να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς. Σήμερα, μετά από εκατοντάδες «μάχες» και άπειρες ώρες προπόνησης, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους διασημότερους χορευτές animation, poppinκαι dubstep στον κόσμο. Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησετην προσωπική ιστοσελίδα learn2boostκαι πλέον είναι δάσκαλος χιλιάδων μαθητών μέσω του διαδικτύου.

Kόkakepanu / Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης

Kόkakepanu είναι το ντουέτο της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και του Παναγιώτη Μανουηλίδη.

Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έχει συνεργαστεί με τους Akram Khan, Wim Vandekeybus & Ultima Vez, Roberto Olivan & Enclave Dance Company, Jozef Frucek & Λίντα Καπετανέα ­– Rootlessroot, Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman – Jukstapoz. Οι προσωπικές της χορογραφικές αναζητήσεις αρχίζουν το 2012. Έκτοτε παρουσίασε δύο ατομικές χορογραφίες, Henshin και Lapses of Light, και δύο ομαδικές, Looking Forward to Meeting και Mind the Heart. Η νέα της δημιουργία, In Case οf Loss, είναι καρπός της συνεργασίας της με τον Παναγιώτη Μανουηλίδη.

Ο μουσικός, συνθέτης και ενορχηστρωτής Παναγιώτης Μανουηλίδης(Panu) ζει στην Αθήνα. Ο Panu έχει κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους και τρεις δίσκους με τους Lemonostifel. Συνεργάζεται σταθερά με τους Μιχάλη Σιγανίδη και Βασίλη Μαντζούκη, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσική για το θέατρο και για παραστάσεις χορού. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τους Rootlessroot και τη Μάρθα Φριντζήλα, καθώς και πολλούς έλληνες μουσικούς, σε ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

LesSlovaKs

Οι LesSlovaksείναι μια κολεκτίβα πέντε ανεξάρτητων αεικίνητων χορευτών με καταγωγή από τη Σλοβακία (Milan Herich, Peter Jaško, Anton Lachký, Milan Tomášik και Martin Kilvády).Παιδικοί φίλοι και κατά καιρούς συγκάτοικοι και συνάδελφοι, αποφάσισαν, τo 2006, να δημιουργήσουν την ομάδα LesSlovaks. Το πρώτο τους έργο με τίτλο OpeningNight έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2007 και αποτέλεσε τη βάση του συλλογικού τρόπου σκέψης και δουλειάς τους. Αποτέλεσε επίσης την αρχή για την ανάπτυξη της κοινής τους ικανότητας να συνθέτουν την ώρα που παίζουν στη σκηνή καθώς και της κοινής χορευτικής τους γλώσσας (που αργότερα ονομάστηκε Νέος Παραδοσιακός Χορός). Τα έργα που ακολούθησαν, JourneyHome (2009) και Fragments (2013), αντανακλούν την ωρίμανση αυτή της γλώσσας. Συνδυάζοντας αμέτρητα στιλ, οι LesSlovaks χρησιμοποιούν τη μουσική, τους σλοβάκικους παραδοσιακούς χορούς, το πολυφωνικό τραγούδι, το χιούμορ και την ευαισθησία για να δημιουργήσουν παραστάσεις χορού γεμάτες ζωντάνια και ελευθερία.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

AkiraYoshidaMichel

O Akira Yoshida [Ακίρα Γιοσίντα], γεννημένος το 1990 στη Ναβάρα της Ισπανίας, είναι χορευτής με έδρα το Σάλτσμπουργκ. Μετεξελίχθηκε από πολυβραβευμένο χορευτή του breakdancing σε χορευτή σύγχρονου χορού αποφοιτώντας από το SEAD – την Πειραματική Σχολή Χορού του Σάλτσμπουργκ. Έχει συνεργαστεί με τις ισπανικές ομάδες QuieroTeatro, JordiVilaseca, Hungry Sharks. Έχει κερδίσει το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο σε πάνω από 40 διαγωνισμούς σε Ισπανία, Γαλλία και Αυστρία. Έχει παρουσιάσει δύο σόλο, το Hogar και το Ceniza. Το Home είναι το τρίτο σόλο του.

 

LuísGarcíaLopez

OLuísGarcíaLopez[Λουίς Γκαρσία Λοπέζ], γνωστός με το ψευδώνυμο “Fruta”, γεννήθηκε στη Μαδρίτη. Από μικρός ήθελε να πετάει. Από τότε που ξεκίνησε το breakdancing, πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν σταμάτησε να χορεύει. Για πολλά χρόνια επίσης έκανε πρωταθλητισμό στο άλμα επί κοντώ.Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών, αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, το χορό.Έτσι, σπούδασε στην Πειραματική Σχολή Χορού του Σάλτσμπουργκ (SEAD) και σήμερα συνεργάζεται,μεταξύ άλλων, με τους Edivaldo Ernesto, Francisco Córdova, Roberto Oliván, Ricardo Ambrozio, και δημιουργεί δικές του δουλειές με την ομάδα La Otra Familia.

 

Αθανασία Κανελλοπούλου

Η Αθανασία Κανελλοπούλουείναι ανεξάρτητη χορογράφος, παιδαγωγός και χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει σπουδάσει με υποτροφία χορό στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και ισπανική γλώσσα και πολιτισμό. Επί δεκαεπτά συνεχή έτη έζησε στο εξωτερικό, όπου συνεργάστηκε με πολλές ομάδες, όπως το Χοροθέατρο του Βούπερταλ Pina Bausch, LesBalletsCdelaB, την ομάδα της JasminVardimon, την ομάδα CocoonCentralDance, της AlexandraWaierstallκ.ά. Από το 2008 έχει χορογραφήσει συνολικά 17 έργα, πουέχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής. Η χορογραφική της έρευνα έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη των ιδεών γύρω από τη γυναικεία ταυτότητα και φύση. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Μάλτας (ZfinMaltaDanceEnsemble), την Πειραματική Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ (SEAD), την ομάδα της Jasmin Vardimon (JV2), το Κέντρο Σύγχρονου Χορού στο Κάιρο,την Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας, την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Παλαιστίνης(SareyyetRamallah) κ.ά.Παραδίδει σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας σε ακαδημίες χορού ανά τον κόσμο, όπως η Πειραματική Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ (SEAD), το Κέντρο Σύγχρονο Χορού του Καΐρου,η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, το Πανεπιστήμιο Σπουδών Χορού της Μάλτας, ηΑκαδημίαΤεχνών της Ισλανδίας, τοGarage 29 στις Βρυξέλλες, το Dock 11 στο Βερολίνο, το DanceCulturalCentre της Αθήνας, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν στην Κωνσταντινούπολη.

LiadainHerriott

HLiadainHerriott [ΛίανταινΧέρριοτ], ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 ωςχορεύτρια κλασικού μπαλέτου συνεργαζόμενη με το μπαλέτο CannesJeune. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης χορογράφους και θιάσους όπερας όπως και με τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ. Δημιουργώντας αδιάκοπα από το 2009, το πολυβραβευμένο έργο της επικεντρώνεται στη χρήση του σώματος ως όχημα για συναισθηματική έκφραση μέσω της αφηρημένης αφήγησης. Κατάγεται από το Δουβλίνο.

TomWeksler

OΙσραηλινόςTomWeksler [Τομ Βέκσλερ] είναιχορευτής και ακροβάτης. Η εκπαίδευσή του άρχισε σε μικρή ηλικία με παράλληλη εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες. Το 2009, αποφοίτησε από το Εργαστήριο Χορευτών και Χορογράφων της Χάιφα. Από το 2010 έως το 2014 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού InbalPintoandAvshalomPollak, με την οποία περιόδευσε σε πολλά θέατρα και παγκόσμια φεστιβάλ. Κατόπιν συνεργάστηκε με τους Rootlessroot(Jozef Frucek και Λίντα Καπετάνεα) και την ομάδα Dot504 στο έργο CollectiveLossofMemory,το οποίο περιοδεύει ακόμα ανά τον κόσμο, έχοντας λάβει διεθνείς διακρίσεις. Από το 2017 ο TomWeksler συνεργάζεται με την ομάδα των GuyNaderκαι MariaCamposμε έδρα τη Βαρκελώνη.

JustineBerthillotFrédériVernier

Η JustineBerthillot [ΖυστίνΜπερτιγιό] και ο FrédériVernier [Φρεντερί Βερνιέ] είναι ακροβάτες. Η ενασχόλησή τους με τη γυμναστική, τα ακροβατικά και το τσίρκο άρχισε σε νεαρή ηλικία. Σχημάτισαν το ντουέτο τους το 2009στην Εθνική Σχολή Τεχνών Τσίρκου του Rosny-sous-Boisτης Γαλλίας και κατόπιν εντάχθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών του Τσίρκου. Αναπτύσσουν όλα αυτά τα χρόνια την τεχνική τους αφουγκραζόμενοι ο ένας τον άλλο, ερευνώντας την ανθρώπινη φύση μέσω της φυσικής επαφής και στοχεύοντας στην αυθεντική έκφραση. Το έργο τους ΝΟΟS (2011), με το οποίο περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο,μιλάει για τη σχέση με τον άλλον.

GregorHuebner

Ο πολυβραβευμένος συνθέτης και βιολονίστας, υποψήφιος για Grammy και νικητής του Μεγάλου βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης για το 2017, GregorHuebner[ΓκρέγκορΧούμπνερ]έχει καταπλήξει κοινό και κριτικούς με την οξυδέρκεια και τον πλούτο του έργου του σε διάφορα είδη μουσικής. Η μουσική του συνδυάζει στοιχεία μουσικής δωματίου και πρωτοποριακής τζαζ, ενώ η μεγάλη καλλιτεχνική πορεία του περιλαμβάνει συνεργασίες από μεγάλα σύνολα μέχρι μικρές μπάντες. Γεννημένος στη Στουτγάρδη και με έδρα το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, σπούδασε στο Κολέγιο Μουσικής της Βιέννης, το Κολέγιο Μουσικής της Στουτγάρδης και τη Σχολή Μουσικής του Μανχάτταν, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και τιμήθηκε με το Προεδρικό Βραβείο. Έχει συνεργαστεί με κάποιες από τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες στον κόσμο, έχει περιοδεύσει στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ και σκηνές τζαζ, ενώ διδάσκει στις πιο αναγνωρισμένες σχολές μουσικής διεθνώς. Έχει εμφανιστεί και ηχογραφήσει με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ και της ποπ μουσικής, όπως o SmokeyRobinson, η DianeReeves, o BillyHart, o RandyBecker, o JoeZawinul και ο JohnPatitucci.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Peter Jasko [Πέτερ Γιάσκο], γεννημένος στη Σλοβακία το 1982, είναι χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος χορού καθώς και συνιδρυτής της ομάδας χορού Les SlovaKs. Αφού απέκτησε ισχυρές βάσεις μαθαίνοντας τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας του σε μικρή ηλικία, φοίτησε στη συνέχεια από το Ωδείο J.L.Bella της πόλης Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης της Μπρατισλάβας, ενώ αργότερα εισήχθη στη Διεθνή Σχολή Χορού P.A.R.T.S στις Βρυξέλλες υπό τη διεύθυνση της  Anne Teresa De Keersmaeker. Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες και ομάδες όπως της Zuzana Hajkova, Opera Banska Bystrica, ASpO, Company Roberto Olivan, OXOXOX – Juri Konjar, G. Barberio Corsetti & Fattou Traore, του Sidi Larbi Cherkaoui. Επίσης συνεργάστηκε με τον David Zambrano ως χορευτής και βοηθός του σε σεμινάρια και εργαστήρια. Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα άρχισε το 2002 και έκτοτε διδάσκει σε διάφορες ομάδες, στούντιο, σχολές χορού και τσίρκου σε Βέλγιο, Σλοβακία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία και Νέα Υόρκη.

 

Βιτόρια Κωτσάλου

 

Η Βιτόρια Κωτσάλου είναιαυτό-εκπαιδευόμενη χορεύτρια και χορογράφος με έδρα την Αθήνα. Συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου, θεάτρου και, από το 2006, χορού, παρουσιάζοντας τα δικά της έργα. Χορογραφεί για θεατρικές παραστάσεις και εργάζεται με παιδιά, ενήλικες και μικτές ομάδες ικανότητας στο χορό.Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού R.I.C.E. και της Σχολής Χορού RSOD στην  Ύδρα.Η καλλιτεχνική της πρακτική εμπεριέχει διεπιστημονική έρευνα και καλλιέργεια της κοινωνικής/φιλοσοφικής διάστασης της χορογραφίας.

Σοφία Φ. Δρούμπαλη, MA στη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία, μέλος ADMP, Ερμηνεύτρια και Δασκάλα Χορού, Εκπαιδευτικός

Αρχικά σπούδασε σύγχρονο χορό και μπαλέτο στις προ-επαγγελματικές τάξεις της ΦΑΡΙΣ, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Καλαμάτα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» και από το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εμπειρία της ως καθηγήτριας χορού για παιδιά με ψυχολογικά τραύματα στην Αθήνα την οδήγησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία (ΜΑ) στο Goldsmiths University του Λονδίνου. Από το 2015 εργάζεται στο Λονδίνο ως χοροκινητική ψυχοθεραπεύτρια και δασκάλα θεραπευτικού χορού με ΑμεΑ, άτομα με δυσκολίες ψυχικής υγείας και πρόσφυγες. Οι χορευτικοί διάλογοί της με ΑμεΑ στο περσινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας την ώθησαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος «Dancing My Way».

Sue Curtis[Σου Κέρτις], MA στη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία, μέλος RDMP, Επιβλέπουσα Καθηγήτρια, Ομιλήτρια, Εκπαιδευτικός, Χορεύτρια

Σπούδασε χορό και παιδαγωγικά, ασκώντας τη χοροκινητική ψυχοθεραπεία σε παιδιά και νέους στη γενική και ειδική εκπαίδευση. Δίδαξε και επέβλεψε μαθήματα MA DMP από το 1993 (σήμερα στο Goldsmiths University του Λονδίνου), εργάζεται ιδιωτικά ως επιβλέπουσα και συμμετέχει στο έργο της Ένωσης Χοροκινητικής Ψυχοθεραπείας (Association for DMP) του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Βαρκελώνη όπως και στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λετονία. Η Sue υποβλήθηκε επί τρία χρόνια σε θεραπείας κατά του καρκίνου, που της άφησε αναπηρία αλλά και της έδωσε την ευκαιρία να καταπιαστεί με τη χαρτογράφηση του σώματος (body mapping) ως μέθοδο σωματικής αφήγησης, την οποία αναπτύσσει σήμερα σε επίπεδοεποπτείας.

Juliet Diener[Τζούλιετ Ντιένερ], MΑ στην Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία, μέλος RDMP HDE, Ομιλήτρια, Εκπαιδευτικός, Χορεύτρια

Η Juliet είναι αδειούχος χοροκινητική ψυχοθεραπεύτρια καθώς και δασκάλα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δασκάλα χορού. Η πίστη της στη δύναμη του χορού και την ικανότητά του να δίνει φωνή σε άτομα με αναπηρία την ώθησε να δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση icandance, που προσφέρει ευκαιρία σε παιδιά και νέους ηλικίας 4-25 ετών με μαθησιακές, σωματικές ή κοινωνικές/συναισθηματικές δυσκολίες να ασχοληθούν με το χορό και τις παραστατικές τέχνες. Η οργάνωση, με έδρα στο Λονδίνο, προσφέρει μια δημιουργική θεραπευτική κοινότητα για χορευτές και τις οικογένειές τους. Η Juliet επίσης διδάσκει και είναι επιβλέπουσα στο Goldsmiths University του Λονδίνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος