Καλαμάτα: Παρουσίαση βιβλίου για τα νεοκλασικά της πόλης

Το βιβλίο της Καίτης Δημητσάντου – Κρεμέζη «Νεοκλασσική αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα» θα παρουσιαστεί αύριο (Τετάρτη) στις 7.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση, για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Σταύρος Μπένος, πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα
– Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδης, δημοσιογράφος
– Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ
– Ελένη Αλεξάνδρου, αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ
– η ίδια η συγγραφέας
Την παρουσίαση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Κονταργύρη ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου προορίζονται για την ενίσχυση του έργου των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη. Διατίθεται στα γραφεία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (Ψαρομηλίγκου 33, Αθήνα, τηλ. 210 3251481) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Το βιβλίο της ομότιμης καθηγήτριας αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Καίτης Δημητσάντου-Κρεμέζη, κυκλοφορεί από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και εστιάζοντας κυρίως στον αστικό χαρακτήρα της Καλαμάτας ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, παρουσιάζει τα πρωτότυπα χειροποίητα γραμμικά σχέδια των αποτυπώσεων είκοσι έξι κτηρίων, που έχουν είτε αμιγή νεοκλασικά χαρακτηριστικά είτε επιρροές από άλλα νεότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, που εδώ, συμβατικά, εντάσσονται όλα στον νεοκλασικισμό. Οι αποτυπώσεις έγιναν από ισάριθμες ομάδες σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ το 1987, στη προσπάθεια να διασωθεί ένα, τουλάχιστον, μέρος από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καλαμάτας που είχε βαριά τραυματιστεί από τον καταστροφικό σεισμό ένα χρόνο πριν.
Η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού υλικού συνοδεύεται από ορισμένα ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την εξελικτική πορεία της Καλαμάτας και τις επιπτώσεις των μεταλλαγών τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στη Καλαμάτα όπως και στις άλλες ελληνικές πόλεις, ο ευδιάκριτος τοπικός χαρακτήρας που καθόριζε τη φυσιογνωμία της άρχισε να θολώνει από τις αναμοχλεύσεις που δημιουργούσαν οι αντιθέσεις του παραδοσιακού, του λαϊκού, του τοπικού, με το νέο, το αστικό, το διεθνές (δυτικοευρωπαϊκό). Ο νεοκλασικισμός σήμανε την απαρχή του τέλους της μακραίωνης μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής παράδοσης αλλά ανανέωσε δημιουργικά την εικόνα των πόλεων και ταυτόχρονα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη μετάβαση από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο πολιτισμό.
Στο εικονογραφικό υλικό του βιβλίου έχουν προστεθεί πέντε δείγματα ανάλογης αρχιτεκτονικής έκφρασης από τις πελοποννησιακές πόλεις Ναύπλιο, Άργος, Τρίπολη και Πάτρα, με τα οποία διευρύνεται το πεδίο αναφοράς, συσχετισμών και συγκρίσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος