Καλαμάτα: Στις κατασκηνώσεις Ταϋγέτου οι μετανάστες

Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Καλαμάτας στην Αγία Μαρίνα Ταϋγέτου, εξακολουθούν να φιλοξενούνται οι μετανάστες που το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας,

όταν το ιστιοπλοϊκό που επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ανατολικά της Πύλου τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Αφού αρχικά φιλοξενήθηκαν για μια μέρα σε χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, παραχωρήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Βρεθήκαμε από το πρωί στο χώρο που φιλοξενούνται τα 86 άτομα από τη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν, μαζί με τους γιατρούς – μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας Παντελή Αβαρλή και Γιάννη Μούντανο, που μετέβησαν στις κατασκηνώσεις προκειμένου να καταγράψουν περιστατικά που έχουν ανάγκη γενικής ιατρικής φροντίδας.
Όπως διαπιστώθηκε η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, χωρίς σοβαρά περιστατικά, εκτός από κάποια συγκεκριμένα άτομα που φέρουν δερματική μεταδοτική νόσο, τους οποίους ωστόσο είχε εξετάσει εξ’ αρχής δερματολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας και είχε χορηγήσει μάλιστα και την ανάλογη θεραπεία.
Οι 86 συνολικά μετανάστες που διαμένουν στην Αγία Μαρίνα, είναι στην πλειοψηφία τους άτομα νέα σε ηλικία, αναμεσά τους είναι πολλοί έφηβοι, οκτώ γυναίκες και 6 παιδιά.
Αν και η επικοινωνία δεν είναι πολύ εύκολη καθώς λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν αγγλικά, ωστόσο μας είπαν ότι οι συνθήκες διαμονής είναι καλές, αφού οι χώροι που κοιμούνται θερμαίνονται, ενώ υπάρχει και ζεστό νερό για μπάνιο. Επίσης τους δόθηκαν είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας καθώς και πετσέτες και κλινοσκεπάσματα, αλλά και ρούχα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, ενώ οι όποιες μεμονωμένες ανάγκες προκύπτουν αντιμετωπίζονται από προσφορές εθελοντών.
Το παράρτημα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε κοντά τους από την πρώτη στιγμή, με τις νοσηλεύτριες και τις εθελόντριες να αναλαμβάνουν την οργάνωση και τη διανομή των ειδών προσωπικής υγιεινής, του ρουχισμού,αλλά και την διανομή του φαγητού και την καταγραφή των αναγκών σε ιατρική φροντίδα και σε φάρμακα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας είπαν ότι αντιμετωπίζουν, είναι ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη τους από ‘δω και πέρα, ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, ενώ ζητούν να φτάσει κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες προκειμένου να ενημερωθούν για νομικά θέματα.
Το χώρο των κατασκηνώσεων επισκέφτηκε επίσης δικηγόρος-μέλος του Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία κατέγραψε επίσης τα βασικά τους αιτήματα, που αφορούν στην δυνατότητα επικοινωνίας τους με τους δικούς τους, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονται εντός Ελλάδας, αλλά και στην έλλειψη ενημέρωσής τους για το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για τον καθέναν τους. Επιπλέον, οι μετανάστες από το Πακιστάν τόνισαν ότι δεν υπάρχει μεταφραστής με αποτέλεσμα να μην ξέρουν καν τι χαρτιά ήταν αυτά που υπέγραψαν όταν οδηγήθηκαν στην Αστυνομία.
Ο χρόνος παραμονής τους στο χώρο των κατασκηνώσεων δεν έχει γίνει γνωστός, πάντως εξαρτάται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής τους και ταυτοποίησης των στοιχείων από την αστυνομία, καθώς και από τον χρόνο αποθεραπείας αυτών που αντιμετωπίζουν δερματολογικό πρόβλημα, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος