Καλαμάτα: Ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από την ανομβρία

Array

“Στο 30% της παραγωγής, υπολογίζεται η ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή από την από την παρατεταμένη ανομβρία στη Μεσσηνία”, τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μιλώντας στο σταθμό μας. Όπως επεσήμανε ο κ.Αντωνόπουλος στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, θα ζητηθεί μάλιστα και συνδρομή από τον ΕΛΓΑ, ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, καθώς το ύψος της απώλειας αγγίζει αντίστοιχο φυσικών καταστροφών.

Ο κ.Αντωνόπουλος διεκρίνισε πως “παρά το γεγονός ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου ήταν δεδομένη σε σχέση με το 2016, η έλλειψη βροχόπτωσης μείωσε σε μεγάλο βαθμό την απόδοση του καρπού και μάλιστα σε περιοχές, όπου έχει ήδη αρχίσει η συλλογή του καρπού, η ζημιά θεωρείται μη αναστρέψιμη ακόμα και αν βρέξει τις επόμενες ημέρες”. Από ειδικούς πάντως, εκφράζονται φόβοι πως οι συνέπειες της ανομβρίας θα φανούν και στην ποιότητα του ελαιολάδου και κυρίως στα γευστικά χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ απόφαση για αποστολή ανάλογου αιτήματος προς τον ΕΛΓΑ πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Κώστα Γεωργακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως η ζημιά είναι μεγάλη και αφορά συνολικά την παραγωγή στην περιοχή της Μεσσήνης.

Πάντως θετικά είναι τα μηνύματα από τη φετινή διακύμανση των τιμών του ελαιολάδου με τις πρώτες ποσότητες έξτρα παρθένου, να αγοράζονται προς 4 ευρώ το κιλό. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 4 ευρώ και 60 λεπτά το κιλό το επόμενο διάστημα, στηριζόμενες στο γεγονός πως η χρονιά ξεκινά με χαμηλά αποθέματα ελαιολάδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος