Στάινμαϊερ: “Αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη”

Αναλαμβάνουμε την ιστορική και ηθική ευθύνη ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας λίγο μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης. Ο Γερμανός Πρόεδρος σχολίασε και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας πως είναι εύκολα κατανοητές από τον ίδιο, αφού η Ελλάδα υπέστη πολλά δεινά από τη γερμανική κατοχή.

Ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε επίσης, πως οι συνθήκες αυτές κάνουν ακόμα πιο σημαντική την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη και γι αυτόν δεν είναι μια τυπική βράβευση, αλλά μία ουσιαστική κίνηση για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο λαών.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας παραδίδοντας το Χρυσό Κλειδί της πόλης στο Γερμανό Πρόεδρο, τόνισε πως η Ελλάδα δικαιούται να λάβει την επιστροφή του κατοχικού δανείου, αλλά και τις Γερμανικές επανορθώσεις οι οποίες ποτές δε δόθηκαν.

Ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε: “Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Όταν η γυναίκα μου κι εγώ λάβαμε την πρόσκληση του Προέδρου της Ελλάδας ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχής. Ακόμα πιο ευτυχής ήμασταν όταν η πρόσκληση περιελάμβανε και την ιδιαίτερη του πατρίδα εδώ στην Καλαμάτα.

Ξεκινήσαμε και είχαμε μία θαυμάσια ημέρα. Καταφέραμε να δούμε και να καλύψουμε δυόμισι χιλιάδες χρόνια ιστορίας της χώρας σας και του τόπου σας με την επίσκεψη της αρχαίας Μεσσήνης. Στη συνέχεια πήγαμε στην όμορφη φρέσκια και νεανική Καλαμάτα, όπου καθίσαμε στο λιμάνι και ήπιαμε καφέ και φάγαμε γλυκό του κουταλιού. Μιλήσαμε με νέους ανθρώπους, είδαμε και γνωρίσαμε πολλούς άλλους ανθρώπους οι οποίοι ήταν όλοι όπως φαίνεται μαθητές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι, πόσο μεγάλο ήταν το σχολείο αυτό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν κυρίες και κύριοι πόσοι πολλοί λόγοι υπήρξαν που με χαροποιούν εμένα και τη γυναίκα μου στο πλαίσιο αυτής εδώ της επίσκεψης. Όταν έλαβα και το μήνυμα ότι ο Δήμος της Καλαμάτας θα με ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη της πόλης θεώρησα ότι η τιμή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πόσο μάλλον σε μία δύσκολη περίοδο και γνωρίζοντας με την ιστορία που έχουμε την ιστορία αυτό κάθε άλλο παρά αυτονόητο μπορεί να είναι αυτό.  Πόσο λίγο αυτονόητο είναι κάτι τέτοιο να γίνει (σ.σ. Γερμανός Πρόεδρος) επίτιμος δημότης μιας ελληνικής πόλης αυτό το αντιληφθήκαμε πραγματικά όλοι μας, το σύνολο της αντιπροσωπείας, στη διάρκεια του πρωινού χθες όταν επισκεφτήκαμε ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπο μνήμης στο Χαϊδάρι.

Μπορώ να φανταστώ λοιπόν ότι μία τέτοια απόφαση δεν ελήφθη χωρίς να υπάρξουν αντίστοιχες διενέξεις εδώ στο δήμο της Καλαμάτας. Δε θα ήθελα να υπεισέλθω σε αυτό. Αυτό που θα ήθελα ωστόσο να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη που έχουμε επωμιστεί λόγω του ζοφερού παρελθόντος μας και αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής μου στις σχέσεις που είχαμε την Ελλάδα, θεώρησα μέλημά μου και καθήκον μου να γεφυρωθούν αυτά τα χάσματα που δημιούργησε το παρελθόν και να βρω δυνατότητες ώστε αυτό που μας χωρίζει θα ξεπεραστούν.

Η ηθική και ιστορική ευθύνη είναι δική μας. Αυτή την προσπάθεια έκανα σε συνεργασία με τον Έλληνα πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο και φροντίσαμε κάθε φορά ως αρχή της συνεργασίας μας. ότι μας χωρίζει να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο πού θα μας οδηγήσει το μέλλον.

Για αυτό λοιπόν μεγάλη έμφαση δίνουμε στη νέα γενιά.  Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μπορέσαμε χθες να βάλουμε τις υπογραφές μας στη Νέα Ιδρυτική πράξη, τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Ως πολιτικοί και ως πρόεδροι που είμαστε έχουμε την ευθύνη και το χρέος να μην ξεχαστεί ιστορία μας και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ώστε να ξεπερνούμε μνησικακίες να ξεπερνούμε αμφισβητήσεις, προς όφελος των επόμενων γενεών.

Ευχή για μένα θα ήταν αυτό που δημιουργείται τώρα να αποτελέσει όφελος για τις νέες γενιές, να δώσει δηλαδή τη δυνατότητα μεγαλύτερων επαφών μεταξύ των νέων ανθρώπων και να μπορέσουν να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία και να έρθουν πολλοί νέοι Γερμανοί εδώ στην Ελλάδα για να δουν και να ζήσουν τον τόπο που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμό.

Σας διαβεβαιώνω ότι γι αυτή τη διάκριση τη σημερινή θα την κρατήσω ψηλά. Το κλειδί δε θα το κρατώ απλά στο Βερολίνο, αλλά θα φροντίσω να φερθώ ανάλογα.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν στο σημείο αυτό να πω εξ ονόματός της συζύγου μου και όλης της αντιπροσωπείας σε αυτή την επίσκεψη ένα θερμό ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριε Παυλόπουλε εσάς και τη σύζυγό σας και θέλω να σας πω πόσο πολύ με τιμά η φιλία σας”.

Επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ξεναγήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ από τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη δήλωσε:

«Σε αυτό το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης συνυπάρχουν οι τρεις πυλώνες του κοινού μας πολιτισμού, δηλαδή η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Ρώμη και η χριστιανική διδασκαλία. Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την Ευρώπη, είμαστε αποφασισμένοι και οι δυο μας και οι λαοί μας να την υπερασπιστούμε τούτες τις ώρες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

Κύριε Πρόεδρε, αγαπημένε φίλε, σας υποδέχομαι όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά σε ένα από τα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που είναι μεν μεταγενέστερο από άλλα, όμως δεν παύει να αποπνέει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την τέχνη από τη μία πλευρά, και τη δημοκρατία την άλλη. Γιατί τα αρχαία θέατρα είναι χώροι όπου βεβαίως η τέχνη, όχι μόνο δημιουργήθηκε, αλλά διδάχθηκε, ενώ είναι και χώροι όπου δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκαν για να έχουμε σήμερα αυτή τη δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε, ιδίως εμείς οι Ευρωπαίοι. Χαίρομαι που είμαστε εδώ, δείχνοντας από πού ξεκινάει η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, από πού ξεκινάει ο πρώτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, από εδώ την Ελλάδα.

Χαίρομαι όμως, γιατί, όπως εξηγούσα στον φίλο μου κ. Σταϊνμάιερ, εδώ έχει περάσει και η Ρώμη. Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος από τη διάσωση αυτού του χώρου οφείλεται σε ένα σημαντικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Αδριανό. Είναι ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εδώ κοντά είναι οι πρώτες εκκλησιές, ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του «για αυτό το προσκύνημα στις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Την ξενάγηση των δύο Προέδρων έκανε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.

Στην αντιφώνησή του, ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε:

«Aξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Προκόπη, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου ευχαριστίες. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μας προσκάλεσες όχι μόνο για πολιτικές συνομιλίες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα σου για να την γνωρίσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, επισκέπτομαι όμως για πρώτη φορά την Καλαμάτα και φυσικά χαίρομαι για την τόσο εξειδικευμένη ξενάγηση η οποία χαρακτηριζόταν και από προσωπικές αναμνήσεις. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις ανασκαφές που γίνονται εδώ αν και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά από το αμφιθέατρο αυτό που βλέπουμε. Μπορεί να φανταστεί κανείς πως ήταν σε όλο της το μεγαλείο η πρώην πρωτεύουσα η οποία ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ αιώνα. Μπορεί μεν να μην τα είδαμε ακόμα όλα, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε γιατί πολλοί Γερμανοί έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην περιοχή. Και πάλι θερμές ευχαριστίες που μας έδωσες την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την επίσκεψη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο ο κ. Στάινμαϊερ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος