Από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, αλλάζει ο τρόπος προμήθειας γυαλιών οράσεως για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα τα προμηθεύονται από τα οπτικά καταστήματα χωρίς να προπληρώνουν το χρηματικό ποσό των μέχρι 100€ που δικαιολογούσε ο ΕΟΠΥΥ. Η ευθύνη μετακυλίεται στο κατάστημα Οπτικών. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί για τους ασφαλισμένους να είναι απολύτως ανακουφιστική, για τα καταστήματα οπτικών όμως όχι, αφού όπως επισημαίνουν θα τους οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό, δεδομένου ότι θα εισπράττουν μετά από μήνες τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Σε διαλογική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε και στους Οπτικούς της Καρδίτσας, η απόφαση τους συντάσσεται με την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδας, ότι ομόφωνα αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ανακοίνωσή τους οι Οπτικοί της Καρδίτσας υποστηρίζουν ότι:
Εν μέσω εορταστικής περιόδου, ο ΕΟΠΥΥ με μια αιφνιδιαστική και καταδικαστική για το μέλλον του κλάδου των οπτικών ανακοίνωση, αποφάσισε χωρίς προηγουμένη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των οπτικών, αλλά και άλλων επαγγελμάτων υγείας να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις παροχές που παρέχει στους ασφαλισμένους του. Μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν ΜΙΑ φορά κάθε 4 χρόνια στα καταστήματα οπτικών ειδών το ποσό των 100 ευρώ και στη συνέχεια κατέθεταν την απόδειξη και τα δικαιολογητικά στον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα και το ανωτέρω ποσόν πιστωνόταν στο λογαριασμό τους.
Από τις 16 Ιανουάριου 2017 σύμφωνα με τη μονομερή απόφαση του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι που δικαιούνται παροχές από τα οπτικά καταστήματα(π.Χ. γυαλιά οράσεως) θα τα λαμβάνουν χωρίς να πληρώσουν . Στη συνέχεια οι οπτικοί θα καταθέτουν τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά στον ΕΟΠΥΥ με την ελπίδα να λάβουν τα αντίστοιχα ποσά μετά από 3 μήνες!!!

Η διαδικασία αυτή με δεδομένη την αφερεγγυότητα του ΕΟΠΥΥ θα είναι καταστροφική για τα καταστήματα μας , καθώς θα πρέπει να πληρώνουμε τους προμηθευτές τοις μετρητοίς και παράλληλα ΦΠΑ, φόρους και άλλες υποχρεώσεις για χρήματα που δεν θα έχουμε εισπράξει.
Ο ΕΟΠΥΥ παρουσίασε μια προχειρογραμμένη, γεμάτη κυρώσεις και υποχρεώσεις για τους οπτικούς σύμβαση, η οποία δεν παρέχει καμία κάλυψη και ασφάλεια για τον κλάδο μας, οδηγώντας τον σε αφανισμό.
Με την αποδοχή της απαράδεκτης σύμβασης οι πάροχοι υπογράφουν την οριστική καταδίκη τους ,αφού αποδέχονται στην πράξη και την λειτουργία του εξοντωτικού πλέον αυτομάτου μηχανισμού των υπερβάσεων του <> προϋπολογισμού (clawback).
Με αυτόν τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώσει περισσότερα από όσα έχει προϋπολογίσει στην αρχή του έτους ,μιας και την όποια διαφορά προκύψει θα κληθούν να την πληρώσουν οι οπτικοί από την τσέπη τους .
Τονίζεται επίσης το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ακόμα και σήμερα οφείλει σε οπτικούς χρήματα από το 2010 και 2011 ύψους 2,5 εκ. ευρώ ,γεγονός που εντείνει τους φόβους μας για ασυνέπεια πληρωμών.
Για ΟΛΟΥΣ αυτούς τους λόγους, αλλά και για την προάσπιση και διασφάλιση της προσωπικής και ταυτόχρονα επιστημονικής αξιοπρέπειας μας, οι οπτικοί της Καρδίτσας μετά από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε και συμφωνώντας με την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδας , ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Το αγαθό της όρασης είναι για ΟΛΟΥΣ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ κάθε 4 χρόνια.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ.

Μοιράσου το άρθρο: