Χριστουγεννιάτικος μποναμάς ήταν για τη «Χριστίνα», μια αρκούδα από το Νευροκόπι Δράμας, η διάσωσή της, μετά από συντονισμό του Δασαρχείου Νευροκοπίου, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, της Πυροσβεστική Υπηρεσία, της Στ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».

Κυνηγός εντόπισε τη νεαρή αρκούδα μέσα σε μια άδεια ομβροδεξαμενή την παραμονή των Χριστουγέννων σε δασική περιοχή κοντά στο Οχυρό Κάτω Νευροκοπίου. Το ζώο είχε πέσει μέσα στη δεξαμενή η οποία ευτυχώς ήταν άδεια, άγνωστο από πότε.
Ειδοποίησε άμεσα την ΚΟΜΑΘ και στη συνέχεια το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, το οποίο ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κ. Νευροκοπίου και την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», για να διασωθεί το ζώο.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, η προσπάθεια ξεκίνησε ανήμερα των Χριστουγέννων. Η αρκούδα (θηλυκιά 5-8 ετών) ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά και πολύ επιθετική λόγω του έντονου στρεσαρίσματος και του πολυήμερου εγκλωβισμού της . Κρίθηκε ότι το ζώο έπρεπε να αναισθητοποιηθεί προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω στρεσάρισμα. Έτσι, αρχικά υπνωτίστηκε και μετά ομάδα της «Καλλιστώ», αποτελούμενη από έναν ειδικό στις αρκούδες, έναν κτηνίατρο από την Ξάνθη και έναν βιολόγο, της τοποθέτησε κολάρο με GPS.
Στη συνέχεια, η Πυροσβεστική έκοψε ένα μεγάλο δέντρο και αφού το διαμόρφωσε σαν σκάλα, το τοποθέτηση στην δεξαμενή ώστε να μπορέσει η αρκούδα να σκαρφαλώσει και να βγει, όταν θα ξυπνούσε.
Η επιχείρηση κράτησε έξι ώρες καθώς το σημείο στο οποίο παγιδεύτηκε το ζώο βρίσκεται σε υψόμετρο 1430 μέτρων, σε απόσπαση δύο ωρών με τα πόδια από τον κοντινότερο δασικό δρόμο.
Αργά το βράδυ των Χριστουγέννων, η αρκούδα ξύπνησε και αμέσως μετά κατάφερε να βγει από την ομβροδεξαμένη. Πλέον κυκλοφορεί πάλι ελεύθερη και παρακολουθείται από την ομάδα της «Καλλιστώ». Της δόθηκε δε το όνομα Χριστίνα, σε ανάμνηση της ημερομηνίας απεγκλωβισμού της.
Την ευθύνη συντονισμού όλης της επιχείρησης είχε ο δασάρχης Νευροκοπίου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Μοιράσου το άρθρο: