Δελτίο τοπικών ειδήσεων

** Μια μέρα μετά το συλλαλητήριο της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας κατά των νέων διοδίων στην παράκαμψη της πόλης, συνεργείο του αναδόχου του έργου του υπό κατασκευή μετωπικού σταθμού διοδίων εμφανίστηκε στο σημείο για να εκτελέσει προπαρασκευαστικές εργασίες.
Με εντολή της δημάρχου Καβάλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής μετέβησαν για να παρεμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών και ενημέρωσαν τον υπεύθυνο του συνεργείου, πως εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ, αίτηση ακύρωσης του έργου, αίτηση αναστολής και αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.
Σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προς εκτίμηση της κατάστασης και λήψης αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες.

** Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να στηρίξει έργα υποδομής στην περιοχή των Τεναγών Καβάλας, μετά τη συμφωνία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα και άλλων φορέων Καβάλας, παράλληλα με την κατασκευή των υπολειπόμενων 11 περίπου χλμ. της εγκεκριμένης όδευσης του αγωγού στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Συγκεκριμένα, ο ΤΑΡ προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει επιλεγμένα έργα υποδομής στην περιοχή, όπως την επέκταση Τρικάναλου Αρδευτικού Δικτύου Βοϊράνης και την δημιουργία Δικτύου Ύδρευσης Φιλίππων, όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες από την Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

** Στο μεταξύ, γραμμένη στο πόδι χαρακτήρισε την γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Ζαφείρης Μυστακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο στους 6 τομείς της γνωμοδότησης οι τρεις έχουν εκπονηθεί από μηχανικούς ενώ αφορούν καθαρά τομείς γεωτεχνικών.

** Για το πρόβλημα των επικίνδυνων διελεύσεων ξένων φορτηγών από το επαρχιακό οδικό δίκτυο οικισμών της Περιφέρειας ΑΜΘ κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας) και Αναστάσιος Δημοσχάκης (Έβρου). Όπως καταγγέλλεται από κατοίκους των οικισμών της περιοχής, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στην ίδια συχνότητα και ένταση ελλείψει επαρκούς και αποτελεσματικού κυρωτικού κανονιστικού πλαισίου.

** Το ενδεχόμενο και η διαδικασία αξιοποίησης της Λέσχης Αξιωματικών ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που είχε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συζητήθηκε η πρόταση και το αίτημα του Δήμου Παγγαίου για αξιοποίηση της στρατιωτικής λέσχης από τον Δήμο, ενώ τονίστηκαν και τα θετικά βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή.

** Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας ανακοινώνει ότι θα λειτουργήσουν καλοκαιρινά τμήματα για την εκμάθηση της γραφής Μπράιγ στην Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2510 232303 τις πρωινές ώρες, έως το τέλος Μάϊου.

** Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν από τις 10 το πρωί στο Πάρκο Φαλήρου, στους χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

** Επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής σε μαθητές δημοτικών σχολείων, γονείς και παιδιά, με τίτλο «Άγγιγμα τεχνολογίας στον τομέα του καπνού και της βιομηχανίας με τη συμβολή της εκπαιδευτικής ρομποτικής» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στο Μουσείο Καπνού Καβάλας.
Την Παρασκευή η δράση απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και το Σάββατο σε γονείς με τα παιδιά τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

** Τις πύλες του για το κοινό θα ανοίξει αύριο το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του μουσείου όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές και άλλο μουσειακό υλικό.

** Εκδήλωση με θέμα «Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, Ιστορία, μνήμες και προοπτικές» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ομιλήτρια θα είναι η Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων.

** Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οργανώνεται διάλεξη –εκδήλωση με ομιλήτρια την Ανθή Ρεβυθιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας στο ΑΠΘ και θέμα: «Πτυχές της ιστορίας και της γραμματικής της Ποντιακής με αναφορά στην Οφίτικη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

** Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές θα επικρατήσουν σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα βροχών προβλέπονται αύριο στην περιοχή.

Μοιράσου το άρθρο: