Ένας Κώδικας φωτίζει την ιστορία της Θάσου

Ένα τμήμα της ιστορίας της Θάσου «ανοίγεται» στους πολίτες μέσα από τη νέα έκδοση του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας.

Πρόκειται για τον Κώδικα της Δημογεροντίας του Θεολόγου Θάσου κατά τα έτη 1902-1914, ο οποίος μάλιστα έχει χαθεί και η έκδοση από ένα αντίτυπο που υπήρξε στα αρχεία του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας διασφαλίζει το γεγονός ότι θα παραμείνει στη διάθεση των ιστορικών για τις πολύτιμες πληροφορίες του.
Το νέο βιβλίο του Νικόλαου Ρουδομέτωφ με τίτλο «Ένας Κώδικας της Δημογεροντίας Θεολόγου Θάσου, των ετών 1902-1914. Από την τουρκοκρατία στην απελευθέρωση» παρουσιάστηκε χθες (Τετάρτη) στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας από το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας και τη Θασιακή Ένωση Καβάλας.


Στις σημαντικές ιστορικές πληροφορίες που περιέχει ο συγκεκριμένος Κώδικας αναφέρθηκε ο ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης. Μέσα από το έγγραφα που περιλαμβάνει ο Κώδικας (ένα πρωτόκολλο εξερχομένων εγγράφων) εντοπίζονται γεγονότα που συνέβησαν στον Θεολόγο Θάσου κατά την δωδεκαετία από την εξέγερση των Θασίων κατά την Αιγυπτιοκρατίας το 1902 έως την απελευθέρωση το 1912, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται έως το 1914. Σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, στα έγγραφα αυτά εντόπισε ο ίδιος την αλλαγή του επωνύμου της οικογένειάς του από Χατζηκωνσταντή σε Χιόνη.
Ο κ. Χιόνης αναφέρθηκε και στην μεγάλη προσφορά του Νικόλαου Ρουδομέτωφ στη διάσωση του ιστορικού υλικού της περιοχής.
Σον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ο Κώδικας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, προκειμένου να είναι πιο εύκολος στην ανάγνωση, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου του δήμου Καβάλας, Κομνηνός Απότας.
Ένας Κώδικας φωτίζει την ιστορία της Θάσου
Στη λειτουργία του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας και την προσφορά του κ. Ρουδομέτωφ αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νικόλαος Τσιλογεώργης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την παιδική του ανάμνηση με το κάψιμο από τους Βούλγαρους της βιβλιοθήκης της οικογένειας. Μια σκληρή ανάμνηση που τον οδήγησε να αναζητήσει κάθε τι που θα μπορούσε να την ανασυγκροτήσει. Και μέσα από την αναζήτηση αυτή συγκεντρώθηκε το πολύτιμο υλικό που βρίσκεται στους χώρους του Ι.Λ.Α.Κ.

Ο κ.Ρουδομέτωφ επεσήμανε επίσης, πόσο σημαντική είναι η εύρεση και διάσωση των Κωδίκων, καθώς αποτελούν τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία για την ιστορία κάθε περιοχής. Γι’ αυτό κι ο ίδιος προχώρησε στην έκδοση του συγκεκριμένου, που δυστυχώς έχει χαθεί.
Κάμερα-φωτο: Πέτρος Νικολαϊδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος