Καβάλα: Ένταξη του Νέστου στο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα»

Την ένταξη του Δέλτα, των Στενών και της ευρύτερης περιοχής του Νέστου στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, θα συζητήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε Workshop που θα πραγματοποιηθεί στην Χρυσούπολη Καβάλας σήμερα και αύριο Παρασκευή, υπό τη διοργάνωση της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα καταρτιστεί ο φάκελος υποψηφιότητας της ευρύτερης παραποτάμιας περιοχής του Νέστου στο πρόγραμμα της UNESCO, η οποία θα εξεταστεί τον Ιούνιο του 2018, μαζί με άλλες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.
Ο σκοπός διαχείρισης και ένταξης της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Νέστου και των Στενών Νέστου στο πρόγραμμα MAB/UNESCO είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η υδρονομική προστασία και η παροχή υπηρεσιών έρευνας και εκπαίδευσης. Επιπλέον, στόχος είναι η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και η τουριστική προώθηση, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να σχετίσουν την επίσκεψή τους στην ευρύτερη περιοχή με την ημερήσια επίσκεψη στην περιοχή των Στενών του Νέστου και την περιοχή του δελταϊκού συστήματος του ποταμού Νέστου.

Η έδρα UNESCO Con-E-Ect
Πλεονέκτημα για την προσπάθεια αποτελεί τη έδρα UNESCO με θέμα «Διατήρηση και οικοτουρισμός στα παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα» με ακρωνύμιο (Con-Ε-ECT) που έχει δημιουργηθεί στο Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στη Δράμα.
Ο στόχος της Έδρας είναι να συμπράξει και να ενώσει τις δυνάμεις της με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα διεθνές πλαίσιο κοινής στρατηγικής για τη διατήρηση και τον οικοτουρισμό των παρόχθιων και δελταϊκών Οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η χρονική διάρκεια διαχείρισης της Έδρας είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί μετά από αυστηρή αξιολόγηση. Το γεγονός αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του ΤΕΙ Α.Μ.-Θ., καθώς είναι η πρώτη Έδρα που δημιουργείται εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Οι Έδρες UNESCO καθιερώθηκαν το 1992 και είναι διακεκριμένες έδρες εντός Πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση της έρευνας, την υλοποίηση και διάχυση καινοτόμων δράσεων, την οικοδόμηση Πανεπιστημιακών Δικτύων και την ενθάρρυνση της Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα το πρόγραμμα Εδρών της UNESCO περιλαμβάνει 812 Πανεπιστήμια σε 128 χώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος