Τη θέση του στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά Παγγαίου έλαβε τις τελευταίες ημέρες ο Μίκης Θεοδωράκης με τα χέρια του ανοιχτά όπως όταν διευθύνει την ορχήστρα.

Σύμφωνα με τον δημιουργό Θεόδωρο Κοκκινίδη έξι μήνες χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί η κέρινη φιγούρα του,μελετώντας συνεχώς βίντεο με συνεντεύξεις του ιδίου προσπαθώντας να προσεγγίσει το πνεύμα πέρα απ’ την όψη. «Παρατηρούσα την κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση, στις εκφράσεις και ταυτόχρονα γινόταν το πλάσιμο των υλικών, η τιθάσευσή τους, ώστε να βγει το αποτέλεσμα που επιθυμούσα.

Τιμώ τον Μίκη για την τεράστια πολιτιστική αξία του έργου του. Γιατί μέσα από την μουσική του, εμφύσησε στις καρδιές του λαού αγάπη για τον Ελύτη, τον Ρίτσο , τον Σεφέρη και πόσους ακόμη κορυφαίους ποιητές.
Γιατί είναι ένας από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες. Γιατί αποτελεί ένα λαμπρό κεφάλαιο αυτού του τόπου. Για το αγωνιστικό και πάντα νεανικό του πνεύμα. Τιμώ τον Μίκη γιατί είναι ένας υπερήφανος Έλληνας».

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων βρίσκεται στο χωριό Κηπιά Παγγαίου Καβάλας. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 25 Μαρτίου του 2010.

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Μοιράσου το άρθρο: