Κέρκυρα: Απαραίτητος ο DMO

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού κατέληξε το 2ο Συνέδριο για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ιόνιο Ακαδημία.
Στην τελευταία ομιλία μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας πρότεινε ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως δίνει πλέον τη δυνατότητα ο νόμος Κλεισθένης. Στην ίδια πρόταση αναφέρει ότι είναι δυνατόν να αναζητηθούν τρόποι ώστε ο φορέας να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, με πόρους που θα προέρχονται από την ίδια την ΟΧΕ, καθώς και άλλους πόρους, όπως για παράδειγμα από το εισιτήριο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στο συνέδριο αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα όπως η επιρροή της νέας τεχνολογίας στην τουριστική οικονομία, τα πλεονεκτήματα της Κέρκυρας που παραμένουν και τα μειονεκτήματα που εντείνονται από τα τοπικά προβλήματα όπως τα απορρίμματα. Ιδικά το πρόβλημα των απορριμμάτων επισημάνθηκε από όλους ακόμα και η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη αναγνώρισε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει έρθει η Κέρκυρα μιλώντας στο κλείσιμο του συνεδρίου. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μπει οι βάσεις για την κατασκευή μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι.
Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το θέμα της φέρουσας ικανότητας της Κέρκυρας όχι μόνο από τη σκοπιά του αριθμού των τουριστών που μπορεί να υποδεχθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης ή το σύνολο των κλινών που ενοικιάζονται αλλά και από την σκοπιά των αντοχών που έχουν οι δημόσιες υποδομές γενικότερα, όπως δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση, σκουπίδια. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι από τα έσοδα του τουρισμού λίγα καταλήγουν στην ενίσχυση των δημοσίων υποδομών αυξάνοντας τις αντοχές τους. Για παράδειγμα το νοσοκομείο, όπως είπε ο Διοικητής του Φοίβος Κακαβίτσας, είναι υποχρεωμένο να νοσηλεύει τουρίστες αλλά οι αμοιβές από τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς εισπράττονται από το κεντρικό κράτος και δεν προσθέτουν απολύτως τίποτε στον τοπικό του προϋπολογισμό.
Στο συνέδριο αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα συνεννόησης και συνεργασίας των φορέων αλλά και αλληλοενημέρωσης τους μερικές φορές. Για παράδειγμα, την προηγούμενη μέρα, στη συνάντηση των συλλόγων κατοίκων ιστορικών πόλεων, που έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου Σαν Τζιάκομο, η Βενετία και το Ντουμπρόβνικ τόνισαν τα καινούργια προβλήματα, που σύντομα θα έρθουν και στην Κέρκυρα, και τα οποία προέρχονται από τον υπερβολικό αριθμό τουριστών που φθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια. Εκεί αναφέρθηκε, ως απλή λύση, η συνεννόηση των πόλεων με τους πλοιοκτήτες κρουαζιέρας ώστε να απλώσουν στο χρόνο το πρόγραμμα τους προκειμένου να μην συσσωρεύονται 15 χιλιάδες τουρίστες, σε μια μέρα, σε ένα μικρό τόπο. Την επόμενη μέρα στο τουριστικό συνέδριο ο εκπρόσωπος του ΟΛΚΕ Άρης Μπατσούλης ανέφερε ότι ο ΟΛΚΕ κάνει αυτή την προσπάθεια συνεννόησης με τις εταιρείες κρουαζιέρας αλλά …. μόνος του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος