Κέρκυρα: Αργοπεθαίνει η λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Σοβαρούς κινδύνους για τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων επισημαίνει ο μέχρι χθες Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Αλέξανδρος Ασπιώτης. Ο κος Ασπιώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας αντικαταστάθηκε στη θέση του Προέδρου της Επιχείρησης, με χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αργυράδων Σπύρο Μίτσουλη. Μιλώντας όμως σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας ουσιαστικά είπε ότι η λιμνοθάλασσα αργοπεθαίνει. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν ανανεώνεται το νερό – ούτε το γλυκό ούτε το αλμυρό – αντίθετα επιχωματώνεται συνεχώς από φερτά υλικά και φύκια. Το βάθος είναι πλέον πολύ μικρό και κατά συνέπεια το οικοσύστημα γίνεται ευάλωτο στις αλλαγές της θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσουν και τους 30 βαθμούς το καλοκαίρι, πράγμα που συνεπάγεται το θάνατο ορισμένων ενδημικών ειδών.
Τα μικρά καβούρια έχουν εξαφανιστεί και η γνωστή μικρή γαρίδα έχει μείνει σε ελάχιστες ποσότητες. Αντίθετα η λιμνοθάλασσα έχει κατακλυστεί από τα γνωστά μπλε καβούρια που σύμφωνα με τους ιχθυολόγους καταβροχθίζουν ότι βρεθεί μπροστά τους.
Το γλυκό νερό δεν γεμίζει τη λίμνη λόγω ανθρωπογενών μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή τόσο με τη μετατόπιση της κοίτης χειμάρρων όσο και την υπεράντληση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Από την πλευρά της θάλασσας κακοτεχνίες του παρελθόντος γεμίζουν καθημερινά το δίαυλο με φύκια και φερτά υλικά της θάλασσας.
Όλα αυτά οδήγησαν το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο να θέτει ως στόχο «να κρατήσουμε τη λιμνοθάλασσα ζωντανή, μέχρι να βρεθούν χρήματα από κάποιο πρόγραμμα», προκειμένου να γίνουν μελέτες από ειδικούς για το τι πρέπει να γίνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος