Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κέρκυρας για το 2018 στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Το πρόγραμμα εμφανίζεται να είναι ύψους 5 εκ περίπου αλλά στην πραγματικότητα μόνο το 1,4 εκ αποτελεί βέβαιη χρηματοδότηση αφού προέρχεται από τη ΣΑΤΑ (1,05 εκ), την τακτική επιχορήγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τη ΣΑΤΑ σχολείων(400.000). Τα υπόλοιπα είναι: 125 χιλιάδες από ίδιους πόρους του Δήμου, 175 χιλιάδες από το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας και 3 εκ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Το μεγάλο πρόβλημα που καταγράφεται σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα είναι ότι δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες μιας και ο Δήμος πλέον είναι υποχρεωμένος να κάνει μόνο μια εργολαβία για όμοια έργα, όπως πχ τα έργα δημοτικής οδοποιίας. Αυτό οδηγεί σε εργολαβίες μεγάλου προϋπολογισμού και κατά συνέπεια σε διεθνείς διαγωνισμούς οι οποίοι απαιτούν πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία και επομένως είναι χρονοβόροι.
Τα έργα οδοποιίας καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος. Η δημοτική και αγροτική οδοποιία χωρισμένη σε 9 υποέργα έχει προϋπολογισμό 1.059.000 εκ , η συντήρηση του οδικού δικτύου 2 εκ, για τη συντήρηση δημοτικών κτηρίων 70.000, για τη συντήρηση σχολικών κτηρίων δύο έργα από 200.000 το καθένα περίπου, αναπλάσεις υπαίθριων χώρων – πεζοδρομήσεις στην πόλη της Κέρκυρας το ποσόν των 170.000 και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του τουριστικού καταφυγίου Μπενιτσών 250.000 περίπου.
Η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση ήταν σφοδρή. Η κυρία Φανή Τσιμπούλη από την παράταξη της Μερόπης Υδραίου το χαρακτήρισε ως τεχνικό πρόγραμμα μιζέριας, παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν συνεχιζόμενα έργα, δεν υπάρχουν έργα ΕΣΠΑ, δεν φαίνεται η κατανομή ανά δημοτική ενότητα ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι είναι πρωταθλητές στις αναθέσεις.
Ο Γιάννης Τρεπεκλής το χαρακτήρισε φτωχό και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί θα οδηγήσουν το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 να υλοποιείται μετά το 2019 ίσως και το 2020.
Ο Γιάννης Πιέρης από τη Λαϊκή συσπείρωση τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν απαντά στα προβλήματα καμιάς περιοχής. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αναπαράγει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στα ντόπια και ξένα αφεντικά. Τέλος παρατήρησε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει καθόλου αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα.
Σε όλα αυτά ο Δήμαρχος κλείνοντας τη συζήτηση απάντησε ότι πράγματι πρόκειται για διαχείριση της μιζέριας, στην οποία προσέθεσε την αδυναμία του δημοτικού μηχανισμού να παράγει περισσότερες μελέτες και να αντλεί περισσότερα χρήματα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά, τόνισε, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν οφείλουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο.
Το πρόγραμμα ψήφισαν θετικά η παράταξη της πλειοψηφίας, η παράταξη του Γ. Τρεπεκλή και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Σ. Βλάχος και Ν. Γκούσης, αρνητικά η παράταξη της Μ. Υδραίου και του Μ. Χαραλάμπους ενώ παρών ψήφισε ο Γ.Ραιδεστινός.

Μοιράσου το άρθρο: