Κέρκυρα: Το “Οικόπεδο 2” στη γεωπολιτική “σκακιέρα”

Στο νέο κεφάλαιο που διανοίγει η παραχώρηση του «οικοπέδου 2» δυτικά της Κέρκυρας από το ελληνικό δημόσιο προς την κοινοπραξία Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ένας από τους ανθρώπους που άνοιξαν το δημόσιο διάλογο για την ανάγκη αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ, ο καθηγητής Νίκος Λυγερός από τη Γαλλία που βρίσκεται.
Ο κ. Λυγερός τόνισε τα οφέλη που θα προκύψουν για το ελληνικό δημόσιο, την αυτοδιοίκηση Ιονίων Νήσων ενώ τοποθετήθηκε και τις ενστάσεις που τίθενται από πολλές πλευρές για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής και την ενδεχόμενη ζημιά που θα υπάρξει στην τουριστική οικονομία, όχι μόνο σε περίπτωση διαρροής αλλά και από την οπτική ρύπανση που θα δημιουργούν οι εξέδρες άντλησης.
Σε ότι αφορά τους παραπάνω φόβους, ο κ. Λυγερός ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει οπτική ρύπανση αφού η απόσταση από τις ακτές δεν θα επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ως προς τον κίνδυνο ρύπανσης ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση με τα ωκεάνια βάθη του κόλπου του Μεξικό αλλά με την εικόνα που παρουσιάζει δεκαετίες τώρα το κοίτασμα του Πρίνου.

Ως προς το έργο, την οικονομική και γεωπολιτική σημασία του, ο έλληνας καθηγητής τόνισε:
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η Ελλάδα παράγει ένα έργο τέτοιας εμβέλειας και εκτός της κυριαρχίας της, επειδή αποφάσισε επιτέλους να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι επίσης ένας τρόπος να θεμελιώσει μια στρατηγική σχέση με την Γαλλία και την Ιταλία, σε μια περιοχή που έρχεται σε επαφή με την ΑΟΖ της Ιταλίας, όπου υπάρχει μάλιστα και το κοίτασμα Πύρρος που βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης. Στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο 2 υπάρχει βέβαια κι ένα ακόμα μεγαλύτερο κοίτασμα. Μάλιστα το κοίτασμα Αχιλλέας το γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα διότι έχουν γίνει και σεισμικές μελέτες από την νορβηγική εταιρεία PGS το 2013, οι οποίες οδήγησαν στην τεμάχιση των θαλάσσιων οικοπέδων το 2014. Αυτές οι υπογραφές είναι σημαντικές και για την Περιφέρεια Ιονίου, διότι θα ενεργοποιήσουν και σε πρακτικό επίπεδο τον Νόμο περί Υδρογονανθράκων, ο οποίος προβλέπει ότι το 5% των απολαβών του Ελληνικού Δημοσίου, ανήκουν στην Περιφέρεια όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ζούμε λοιπόν με αυτές τις υπογραφές ιστορικές στιγμές που δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον που μόνο λίγοι ήταν ικανοί να το αντιληφθούν από πριν. Όμως τώρα πρόκειται για μια πραγματικότητα αντιληπτή από όλους τους Έλληνες και ειδικά τους κατοίκους του Ιονίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος