Σε κλίμα έντασης και η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτοικοι της Λευκίμμης προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συνεδρίαση του σώματος ενώ προπηλάκισαν τον Δήμαρχο κατά την έξοδό του. Δηλώσεις αποδοκιμασίας της στάσης των συγκεκριμένων κατοίκων από τον βουλευτή Κ. Παυλίδη, τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, την Μερόπη Υδραίου, τον Γ. Τρεπεκλή, τον Γιώργο Καλούδη, τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ που τονίζουν ότι πέραν των ευθυνών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρεμπόδιση της λειτουργίας του οργάνου που διευθετεί τις υποθέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Κ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δήλωση καταδίκης των χθεσινών γεγονότων στο Δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδη. Χαρακτηρίζει τα γεγονότα θλιβερά και προσβλητικά ειδικά σε ότι αφορά τις συμπεριφορές εναντίον του Δημάρχου και αιρετών εκπροσώπων από μικρή μερίδα πολτιών που μόνη της επιδίωση είναι η παρεμποδιση της ομαλής συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου , αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος καλεί όλους τους πολιτικούς φορείς του νησιού να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές, οι οποίες, σημειώνει, «όχι μόνο δεν μπορούν να αποτελούν εργαλείο διεκδίκησης κανενός αιτήματος αλλά αντιθέτως οφείλουν να καταδικαστούν απερίφραστα από το σύνολο των δημοκρατικών παρατάξεων»

Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Ο κ. Γαλιατσάτος στην ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά «τη βίαιη λεκτική επίθεση κατά του Δημάρχου της Κέρκυρας από μερίδα συγκεντρωμένων, δήθεν “ευαίσθητων” πολιτών για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά τη βίαιη, λεκτική επίθεση κατά του Δημάρχου Κέρκυρας κ. Κώστα Νικολούζου από μερίδα συγκεντρωμένων, δήθεν “ευαίσθητων” πολιτών για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας, ως θεσμικός εκπρόσωπος του νησιού, αξίζει το σεβασμό όλων, ανεξαρτήτως απόψεων και πολιτικών πεποιθήσεων. Η επιλογή μικρής μερίδας πολιτών να κρατά όμηρο ένα ολόκληρο νησί και να αποτρέπει ποικιλοτρόπως τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας πρέπει να προβληματίσει όλους, ιδιαιτέρως εκείνους που με όποιο τρόπο ευνοούν ή παροτρύνουν τέτοιες συμπεριφορές.  Τα οξύτατα προβλήματα της Κέρκυρας επιβάλλουν συνεργασία και όχι φωνασκίες, αφορισμούς και ύβρεις. Είμαστε στο πλευρό του Δήμαρχου Κέρκυρας και ζητάμε από όλες τις παρατάξεις, κομματικές, δημοτικές και περιφερειακές, να καταδικάσουν κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια υποβάθμισης των θεσμών και της δημοκρατίας».

Μ. ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κυρία Υδραίου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο  μέσα σε κλίμα ύβρεων, απειλών, έντασης και κοινωνικού εμφυλίου. Καταδικάζουμε τις ακρότητες  και τη βία, απερίφραστα. Από όπου και αν προέρχονται. Προτείναμε στην απερχόμενη δημοτική αρχή, δεδομένων των συνθηκών, να συζητηθεί μόνο το θέμα των συμβασιούχων και της συνέχισης του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι΄΄, ένα θέμα με σαφές κοινωνικό πρόσημο, που όλοι θέλαμε να ψηφιστεί . Το αρνήθηκαν όταν το προτείναμε εμείς και κατόπιν μέσα σε κλίμα ασυνεννοησίας και σύγχυσης τελικά το έκαναν εκ των υστέρων και αφού ο απερχόμενος δήμαρχος επιστράτευσε δημοτικούς συμβούλους  της πλειοψηφίας. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί η απερχόμενη δημοτική αρχή είναι ότι έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει συνθήκες αξιοπρεπούς και δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Eμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» τιμάμε το ρόλο μας και την εμπιστοσύνη των πολιτών και γι’ αυτό είμαστε πάντα παρόντες και έχουμε σταθεί ως σήμερα στο ύψος των περιστάσεων, σε πολύ δύσκολες μάλιστα συνθηκες, προκειμένου να μην καταρρεύσει ο Δήμος και η λειτουργία του. Γιατί Δήμος είναι οι δημότες, είμαστε όλοι μας.  Η παράταξη μας «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» έχει αποδείξει ότι αποτελεί Δύναμη Ευθύνης. Η υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και οι εικόνες ντροπής είναι τα προϊόντα του λαϊκισμού , των ψεμάτων και των εύκολων λύσεων που υπόσχονταν κάποιοι. Η Κέρκυρα χρειάζεται μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ . Και την χρειάζεται ΤΩΡΑ.’’

Γ. ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ

Ο Γιάννης Τρεπεκλής με δική του δήλωση αναφέρει «Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλουμε κάθε μορφής βίας και ακραίων συμπεριφορών από όπου και αν προέρχονται. Πρέπει να γίνει από όλους απολύτως κατανοητό, ότι το ανώτερο όργανο της τοπικής μας Δημοκρατίας που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να λειτουργεί και να αποφασίζει, χωρίς να κωλύεται η λειτουργία του και χωρίς αστυνομική προστασία.  Οι χειρισμοί της παρούσας Δημοτικής Αρχής έχουν οδηγήσει την Κέρκυρα σε δύσκολο μονοπάτι και τους κατοίκους της να νιώθουν προδομένοι και εξαπατημένοι με αποτέλεσμα να ενεργούν με θυμό και αγανάκτηση. Τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά και απαιτείται ψυχραιμία και καθαρή σκέψη για την προσπάθεια επίλυσής τους. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του θεσμού»

Γ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Ο Γιώργος Καλούδης από την πλευρά του επισημαίνει τις ευθύνες του κ. Νικολούζου στη διαχείριση των απορριμμάτων, καταγγγέλοντας ωστόσο με τις ιδιότητες του επικεφαλής παράταξης στο ΠΣ, του προέδρου του  Δικηγορικού Συλλόγου και του υποψήφιου Δημάρχου «Οι κάτοικοι της Λευκίμμης δικαίως νοιώθουν εξαπατημένοι. Είναι βέβαιο ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Νικολούζος δεν έκανε ούτε τα υποτυπώδη για την ανακύκλωση και την δρομολόγηση λύσης για το θέμα των σκουπιδιών και για την καθαριότητα της Κέρκυρας και έχει τεράστιες ευθύνες.  Οφείλω όμως να καταγγείλω και με τις τρεις (3) ιδιότητές μου, του Επικεφαλής της Παράταξης Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων «Επτανησιακή Αναγέννηση», του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και του Υποψηφίου Δημάρχου Κερκυραίων με τον πιο σαφή τρόπο, τα μεσημεριανά επεισόδια μέσα κι έξω στην Ιόνιο Βουλή από ομάδα οργισμένων κατοίκων της Λευκίμμης και την συνεχή εισβολή τους στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν να ψηφίζονται δράσεις κι έργα για την πόλη της Κέρκυρας, την κωμόπολη της Λευκίμμης, για όλο το νησί της Κέρκυρας και τα Διαπόντια Νησιά, αλλά και τους εργαζόμενους του Δήμου. Ειδικότερα αποδοκιμάζω τους προπηλακισμούς κατά του Δημάρχου κ. Νικολούζου και του Αντιδημάρχου – Δικηγόρου κ. Καρύδη.  Απευθύνω έκκληση στην νηφάλια και συντριπτική πλειοψηφία των συνετών συμπολιτών της Λευκίμμης να νουθετήσουν τους διαρκώς αγανακτισμένους, διότι το ζωτικό τουριστικό και οικονομικό συμφέρον της Κέρκυρας επιτάσσει να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για να λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τον Τουρισμό και τον Λαό της Κέρκυρας.  Από τέτοιες βίαιες συμπεριφορές βλάπτεται η Κέρκυρα, βλάπτονται όλοι οι Κερκυραίοι. Δεν μπορεί η βία να είναι συστατικό στοιχείο της ζωής της Κέρκυρας».

 Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της  «καταδικάζει με τον πιο σαφή και απερίφραστο τρόπο τα σημερινά επεισόδια από ‘‘μερίδα πολιτών’’ στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρατά σε τέτοια ιδιότυπη ομηρία το νησί, παρεμποδίζοντας ξανά και ξανά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή στην πράξη τη λήψη αποφάσεων που αφορούν όλον τον τόπο.
Κανένα πρόβλημα δε λύθηκε με τέτοιους τρόπους, αντίθετα πολλά δημιουργούνται όταν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του τόπου, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο,  εμποδίζονται με τον πιο βίαιο τρόπο από την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, και να υπερασπιστούν σύσσωμες τη λειτουργία του θεσμού με την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και με την -χωρίς αστερίσκους- καταδίκη τέτοιου είδους πρακτικών.
Θεωρούμε ότι αυτές οι ακροδεξιές πρακτικές ύβρεων, προπηλακισμών και απόπειρας εκφοβισμού του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων είναι άκρως επικίνδυνες, κανιβαλικές, υπονομευτικές της ίδιας της δημοκρατίας και δεν ταιριάζουν στη δημοκρατική παράδοση της Κέρκυρας.
Κανείς δεν είναι νικητής σε τέτοιες καταστάσεις, όλοι χαμένοι είμαστε και πιο πολύ η δημοκρατία στον τόπο μας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Δήμαρχο Κέρκυρας και καλούμε όλες τις παρατάξεις, κομματικές, δημοτικές και περιφερειακές, να καταδικάσουν κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια υποβάθμισης των θεσμών και της δημοκρατίας.».

 ΝΟΔΕ ΝΔ

Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ σημειώνει ότι «Είναι προφανές ότι οι πολίτες της Λευκίμμης, δικαίως, αισθάνονται εξαπατημένοι και αδικημένοι. Επανειλημμένως έχουμε τονίσει το δίκαιο των θέσεων τους. Επίσης πολλάκις έχουμε επισημάνει ότι, πράγματι, η παρούσα δημοτική αρχή έλαβε μοιραίες, για τον τόπο μας, αποφάσεις.  Όμως είναι γεγονός ότι πρακτικές συστηματικής παρακώλυσης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οδηγεί σε ακυβερνησία του νησιού μας, αφού παρεμποδίζει την λήψη σημαντικών αποφάσεων για όλους μας. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η Κέρκυρα αντιμετωπίζει σειρά σοβαρών θεμάτων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτή η ένταση η οποία προκλήθηκε χτες, για άλλη μια φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν βοηθά ούτε την Κέρκυρα, ούτε και τους κατοίκους της Λευκίμμης να προβάλλουν το δίκιο τους. Συστήνουμε, εκ νέου, να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Η δημιουργία έντασης, στην παρούσα φάση, δεν βοηθά την επίλυση του προβλήματος, αλλά μάλλον την δυσχεραίνει».

Μοιράσου το άρθρο: