Με στόχο την διεκδίκηση ακόμα και κονδυλίων πέραν του ποσού που έχει διατεθεί για το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων στο τέλος του προγράμματος, συνεχίζεται η υλοποίηση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου με τους δείκτες να δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά επιτυχής. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων.
Ανάμεσα στα 13 περιφερειακά προγράμματα σε όλη τη χώρα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατέχει την 3η θέση ως προς τις προσκλήσεις και τις απορροφήσεις των πόρων.
Από την αρχή της υλοποίησης του ΠΕΠ 2014 – 2020, έχει γίνει αξιολόγηση 234 προτάσεων με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες επιτυ΄τ’αχυνχης των διαδικασιών, εξακολουθεί και υπάρχει μία δυστοκία στη διαδικασία ένταξης έργων και ολοκλήρωσης των συμβάσεων, με τα Ιόνια να βρίσκονται στην 6η και την 5η θέση αντίστοιχα μεταξύ των περιφερειών της χώρας.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη νέα στοχοθεσία για το επόμενο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027 έχει ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά ως προς τις αποφάσεις της Ε.Ε., αφού αλλάζει η αντιμετώπιση της πολιτικής συνοχής και προτείνεται μείωση των πόρων 10% για τη συνοχή και 17% για την γεωργική πολιτική. Χαρακτήρισε τις αναμενόμενες αυτές μειώσεις ως πλήγμα για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τα νησιά της χώρας μας και εκτίμησε ότι απειλούν ευθέως τη συνοχή της ΠΙΝ.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας και μετείχαν ο Περιφερειάρχης ως Πρόεδρος, εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης και συντονισμού, εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, ειδικών υπηρεσιών τομεακών Επιχ. Προγραμμάτων και Επιτελικών δομών Υπουργείων, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, των Δήμων κάθε Περιφερειακής Ενότητας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και ΜΚΟ κ.α.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

Μοιράσου το άρθρο: