Εκδήλωση για την κυκλική οικονομία διοργάνωσαν χθες το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ελλάδος και την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας,
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας στα Ευρωπαϊκά νησιά Γεώργιος Κρεμλής, παρέμβαση πραγματοποίησαν μέσω SKYPE από το Ευρωεπιμελητήριο οι κ. οι Clemens Rosenmayer και Valerio Burlizzi. Συντονιστής ήταν ο κ. Γεώργιος Ασωνίτης, Ειδικός Επιστήμων, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ο κοσ Κρεμλής ουσιαστικά ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίζοντας ότι είναι πλέον υποχρέωση της χώρας μας το 2020 να ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων. Ανακύκλωση σε τόσο μεγάλο ποσοστό δεν επιτυγχάνεται μόνο με εθελοντικές πρωτοβουλίες αλλά απαιτούνται πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο, τόνισε. Ανάλογα παραδείγματα είναι αυτό με την απαγόρευση της δωρεάν προσφοράς της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ, η οποία οδήγησε στη μείωση της κατά 85%. Ανάλογες καλές πρακτικές έχουν επιτύχει σε άλλες χώρες όπως αυτή με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στα οποία δίνει κανείς τα ανακυκλώσιμα και εισπράττει ένα ποσόν σε κουπόνι το οποίο χρησιμοποιεί είτε ως έκπτωση, αν πρόκειται για σούπερ μάρκετ, είτε ως έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε ο κος Κρεμλής, δεν θα ξαναχρηματοδοτήσει εργοστάσια μηχανικής διαλογής και ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Οι χρηματοδοτήσεις στο επόμενο πρόγραμμα θα αφορούν μικρά εργοστάσια κομποστοποίησης των οργανικών και την ανακύκλωση .

Μοιράσου το άρθρο: