Ο Μ. Αγάθος στην ΕΡΤ Κέρκυρας για τα βαρυτικά κύματα

Στο κτήριο της ιστορικής Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα φιλοξενείται το 10ο Πανελλαδικό Συνέδριο Ερασιστεχνικής Αστρονομίας. Ένας θεσμός ο οποίος την τελευταία εικοσαετία συγκεντρώνει φίλους της αστρονομίας που χωρίς να είναι επαγγελματίες, ασχολούνται με επαγγελματικό ζήλο παρατηρώντας τα ουράνια σώματα, προσφέροντας το αποτέλεσμα των παρατηρήσεών τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και εργαστήρια αστρονομίας και αστροφυσικής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο νησί των Φαιάκων αφού φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης αστρονομικής εταιρείας, αυτής της Κέρκυρας που κοσμήθηκε με το έργο και τη δράση του Φελίξ Λαμές και του Ιωάννη Φωκά, το όνομα των οποίων έχει δοθεί σε περιοχές της Σελήνης και του Άρη.

Κορυφαία παρουσία στο φετινό συνέδριο, ο Δρ. Μιχάλης Αγάθος, καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για τα βαρυτικά κύματα, τα αποτελέσματα της οποίας απέσπασαν το Νόμπελ Φυσικής για το 2017.
Ο Μιχάλης Αγάθος, κερκυραίος στην καταγωγή, ήλθε από τα μαθητικά του χρόνια σε επαφή με την αστρονομία και στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά και ακαδημαϊκά με αυτήν ενώ σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στο είδος του. Οι ανακοινώσεις του κ. Αγάθου και των συναδέλφων του από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα συνέδριο που αφορά ερασιτέχνες αλλά χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή διοργάνωση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ο κ. Αγάθος επισήμανε ότι στόχος του συνεδρίου είναι μεταξύ των άλλων η συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης για την επαναφορά της αστρονομίας στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης ώστε να μην αποκοπεί μαθησιακά η σχέση των ελλήνων με την αστρονομία. Μια σχέση η οποία ξεκινά από την αρχαιότητα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διατύπωση του συνόλου των βασικών θεωριών του ηλιοκεντρικού συστήματος που γνωρίζουμε σήμερα και οι οποίες «ανακαλύφθηκαν» εκ νέου κατά την Αναγέννηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επαφή του με τον μαγικό κόσμο της αστρονομίας ξεκίνησε κατά την παιδική ηλικία και μεγαλώνοντας αντιλήφθηκε ακόμη περισσότερο την πολυπλοκότητα του κόσμου των άστρων, ασχολούμενος στη συνέχεια με την αστροφυσική σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας για την έρευνα των βαρυτικών κυμάτων, τα αποτελέσματα της οποίας βραβεύθηκαν με Νόμπελ Φυσικής, ανέφερε ότι αυτή στηρίζεται στην Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και αφορά την στρέβλωση του χωροχρόνου μέσω των κυμάτων αυτών. Χρειάστηκαν να περάσουν δεκαετίες από την θεωρητική καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων έως σήμερα που μπορεί να γίνει εργαστηριακή αποτίμησή τους. Πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό έργο στο οποίο εμπλέκονται 1000 περίπου ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο και τα αποτελέσματά της αναμένεται να γυρίσουν σελίδα στα όσα γνωρίζουμε για το αντικείμενο.

Ο κ. Αγάθος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους έλληνες οι οποίοι διαπρέπουν σε πολλούς τομείς της επιστήμης στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι η αξιοκρατία αποτελεί τη βάση στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα στην επιστημονική έρευνα ενώ βασικά ζητήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων και των εργαστηρίων τους θεωρούνται δεδομένα εκ των πραγμάτων, κάτι το οποίο δεν ισχύει στη χώρα μας.

Τέλος, ο κερκυραίος διακεκριμένος επιστήμονας κάλεσε τους κερκυραίους φίλους της αστρονομίας, να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 10 Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας το οποίο εξελίσσεται στην Ιόνιο Ακαδημία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ξεχωριστή σχέση του νησιού με τον κόσμο των άστρων.
Ρεπορτάζ: Λυκούργος Σκιαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος