Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2/11/2015

Οικονομία
Κομοτηνή: Δεκαήμερο εκπτώσεων
Δεκαήμερο εκπτώσεων ξεκίνησε στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

Κοινωνία
Κομοτηνή: Μητρικός θηλασμός
Στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης βρέθηκαν γυναίκες από την Κομοτηνή, για να γιορτάσουν την παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού με πανελλαδικό ταυτόχρονο θηλασμό.
«Πλέον έχει γίνει θεσμός, το αυτονόητο να γίνει καθημερινότητα μας. Πραγματικά για μας είναι παρά πολύ συγκινητικό αυτό για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Είναι δικαίωμα του παιδιού να μπορεί να φάει οπουδήποτε» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διαχειρίστριες της ομάδα θηλασμού της Ροδόπης.

Μητρόπολη
Κομοτηνή: Τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου
Συμπληρώθηκαν χθες τρία έτη από της εἰς Κύριον ἐκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού.
Με την ευκαιρία της επετείου αυτής τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Εὐαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, του οποίου ὁ μακαριστός Μητροπολίτης ὑπήρξε κτήτωρ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, συλλειτουργησάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, καί Μαρωνείας καί Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εγκωμίασε το έργο του μεταστάντος Μητροπολίτου Δαμασκηνού, ο οποίος, είπε, ότι υπήρξε ιδιαιτέρα πνευματική φυσιογνωμία, που αγωνίσθηκε σθεναρά για τα ιδεώδη της Πατρίδος και τη διατήρηση της αμωμήτου Ορθοδόξου πίστεως.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η επιμνημόσυνος δέησις με τη συμμετοχή Κληρικών, παρουσίᾳ των Πολιτικών, Στρατιωτικών και λοιπών Ἀρχών του Νομού και της πόλεως, αλλά και πιστών.

Οικολογία
Διακτυλιωτικές αποστολές
Ολοκληρώθηκαν οι δακτυλιωτικές αποστολές παρυδάτιων και στρουθιόμορφων στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ).
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 532 πουλιά από 60 διαφορετικά είδη πουλιών σε 4 διαφορετικές δακτυλιωτικές αποστολές μέσα στα έτη 2014 και 2015. Οι δακτυλιώσεις έλαβαν χώρα στους υγροτόπους του Πόρτο Λάγους, στην παραλία της Μάνδρας και στην λιμνοθάλασσα Λάφρη, περιοχές που φημίζονται για την πλούσια βιοποικιλότητά τους. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά ήταν Λασποσκαλίδρες (Calidrisalpina) 31% ενώ ακολουθεί ο Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopuscollybita) με 8,6%, το Ψευταηδόνι (Cettiacetti) με 6,2% και η Νανοσκαλίδρα (Calidrisminuta) με 5,5%. Ανάμεσα στα είδη ήταν επίσης Mυγοχάφτες, Kαστανολαίμιδες, Καστανοκέφαλοι γλάροι, ένας Λεπτόραμφος Γλάρος, πολλά Nανογλάρονα και μια Γερακίνα.

Εθελοντισμός
Είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες
Συνεχίζεται η προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, από το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων του Δήμου Κομοτηνής. Είδη τα οποία θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.
Τα είδη που χρειάζονται είναι τα εξής:
 Είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, σαπούνι πλάκα, χαρτομάντιλα, υγρά μαντηλάκια, μωρομάντηλα, πάμπερς, μπιμπερό, σερβιέτες, αλοιφή συγκάματος)
 Είδη ένδυσης και υπόδησης (σε καλή κατάσταση)
 Sleepingbags
 Αδιάβροχα για ενήλικες και παιδιά – γαλότσες (σε καλή κατάσταση)
 Νερό εμφιαλωμένο
 Ξηρά τροφή (φρυγανιές, κράκερς, μπισκότα τύπου petitbeurre, σταφίδες)
 Τσάι
Τα ως άνω είδη θα τα συγκεντρώνουν οι εθελοντικές οργανώσεις και στη συνέχεια θα συσκευάζονται και θα μεταφέρονται στο Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Eλληνικού Ερυθρού Σταυρού στα γραφεία του Μαρασλή και Πύργου γωνία (Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κομοτηνής), για να αποσταλούν όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Ξάνθη:Εκδήλωση ΦΕΞ

Ο κινηματογράφος των δημιουργών επιστρέφει στην Ξάνθη. Την Τρίτη 3 / 10 & 17 Νοεμβρίου στις 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό ΜουσείοΞάνθης με αφιέρωμα στον Έρνεστ Βίλχελμ “Βιμ” Βέντερς.

Αστυνομικό Δελτίο
Τσαντάκηδες στην Ξάνθη
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 18 και 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας, ενώ ο ένας από τους δράστες κατηγορείται επίσης και για απόπειρα κλοπής.
Ο 18χρονος επιχείρησε να αφαιρέσει από το εσωτερικό ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μία τσάντα και μία ζακέτα, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την πράξη του, καθόσον έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη του και συνελήφθη από προστρέξαντες αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης.
Στη συνέχεια, από την έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, προέκυψε ότι ο 18χρονος μαζί με τον 17χρονο, λίγη ώρα νωρίτερα από την διάπραξη της παραπάνω απόπειρας κλοπής, προσέγγισαν 24χρονη ημεδαπή και με τη χρήσης σωματικής βίας, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν την τσάντα της, χωρίς όμως να τα καταφέρουν και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Ξάνθη

Ακολουθώντας πληροφορίες που είχαν, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν έρευνα στην κατοικία του ζευγαριού στην Ξάνθη και βρήκαν στην αυλή της το ύψους δυο μέτρων δενδρύλλιο κάνναβης. Έτσι, πέρασαν χειροπέδες στην 36χρονη που βρισκόταν στο εσωτερικό του σπιτιού και την οδήγησαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

Στη συνέχεια, ανέλαβε δράση ο σκύλος ανιχνευτής ο οποίος ξετρύπωσε μια συσκευασία με αποξηραμένα κλαδιά κάνναβης βάρους ενός κιλού και 324 γραμμαρίων και άλλες τέσσερις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 52,2 γραμμαρίων που κατασχέθηκαν. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 45χρονου συνεχίζονται.

Ξάνθη:Λαθραία πακέτα τσιγάρων

Περίσσευε το θράσος σε έναν 50χρονο έμπορο από την κοινότητα Σέλερο της Ξάνθης, που είχε βγάλει σε κοινή θέα στα ράφια του καταστήματός του τα λαθραία πακέτα τσιγάρων και τις συσκευασίες καπνού που διέθετε προς πώληση!

Όταν οι αστυνομικοί του τμήματος Γενισέας έκαναν έλεγχο στο κατάστημά του, εντόπισαν 52 πακέτα τσιγάρων και δυο συσκευασίες καπνού για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί οι ανάλογοι φόροι και δασμοί στο δημόσιο κι έτσι τα κατέσχεσαν και τα έστειλαν στην αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία για τον καταλογισμό τους.

Ο 52χρονος, που είχε παρελθόν στις συλλήψεις αλλά για παράβαση του νόμου περί… παιγνίων, συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

Αθλητικά
Πρώτη εντός έδρας νίκη για την Ξάνθη στη φετινή Σούπερ Λίγκα.

Οι Ακρίτες αν και δεν ήταν καλύτεροι με γκολάρα του Παπαστεριανού (71’), κι ενώ νωρίτερα (48’) ακυρωθεί λανθασμένα τέρμα του Μαρκόφσκι ως οφσάιντ, επικράτησαν 3-1 στα Πηγάδια. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ερέα, με πέναλτι στο φινάλε κι ενώ οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με δέκα απ’ το 78ο λεπτό, λόγω σωστής αποβολής του Βιγιαφάνες.

Πίκρα κι απογοήτευση στον Πανθρακικό

Ο Πανθρακικός ήταν καλός για ένα ημίχρονο κόντρα στον ΠΑΣ (είχε συνολικά τρία δοκάρια), αλλά στο δεύτερο βγήκε στον αγωνιστικό χώρο η ανωτερότητα των Ηπειρωτών που επέστρεψαν στις επιτυχίες (2-0)

Νίκη για τον ΠΑΣ. Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη χαμογέλασε ξανά μετά από περίπου ενάμιση μήνα (23/9, 1-0 τον Ατρόμητο) με το 2-0 επί του μαχητικού Πανθρακικού στους «Ζωσιμάδες».

Τρία δοκάρια είχαν οι γηπεδούχοι (12’ Ίλιτς, 40’ Τσάβες με εκτέλεση πέναλτι, 64’ Μιχαήλ). Τον δρόμο προς τη νίκη άνοιξε ο Μιχάηλ στο 67’ με κεφαλιά και τη σφράγισε ο Ίλιτς στο 90+2’.

Πανθρακικός: Δήλωση Αλφρέδο Μεχία

«Θα ήθελα να διαψεύσω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, που κι εγώ έκπληκτος διάβασα, σύμφωνα με τα οποία προτίθεμαι να καταθέσω προσφυγή κατά της ομάδας μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει καμία βάση. Είμαι χαρούμενος στον Πανθρακικό και απόλυτα ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που έχω από την ομάδα και την διοίκηση σε όλους τους τομείς. Επίσης, τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή στην πόλη της Κομοτηνής και στο μυαλό μου βρίσκεται μόνο το να δίνω σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα τον καλύτερό μου εαυτό, για να πετύχουμε το στόχο μας».

Καιρός

Γενική πρόγνωση καιρού για Δευτέρα 2-11-2015

Παροδικές νεφώσεις στην ανατολική και νότια χώρα με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στην Εύβοια και στη Βόρεια Κρήτη και βελτιωμένο καιρό στην υπόλοιπη χώρα, περιμένουμε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015. Τις πρωινές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρα η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη ενώ στα βόρεια θα και στα ορεινά εκδηλωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 17 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 20 βαθμούς στην Ήπειρο, από 6 έως 22 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 5 έως 17 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά και από 10 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο βόρειοι με ίδιες εντάσεις, αλλά στα Δωδεκάνησα οι άνεμοι θα είναι ασθενείς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στην έξοδο του Πατραϊκού ανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος