Κομοτηνή: Σαλέπι, ζεστό σαλέπι

Στέκεται στην άκρη του δρόμου και περιμένει τους πελάτες του. Φυσάει βοριάς, προσπαθεί να ζεστάνει τα χέρια του σκεφτόμενος ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδανική για το ζεστό του ρόφημα, το σαλέπι. «Συλλέγω ένα φυτό που βγαίνει στα Γιάννενα, χωρίς αυτό δεν γίνεται σαλέπι» δηλώνει ο λιγομίλητος σαλεπιτζής και προσθέτει «αυτό το φυτό το βράζεις παίρνεις το ζωμό του, βάζεις μέλι και ζάχαρη, το ανακατεύεις με κάτι ακόμη και έχεις έτοιμο το σαλέπι.»

35 χρόνια σαλεπιτζής με τα μυστικά της παρασκευής να τα κρατά καλά φυλαγμένα, έτσι όπως του έμαθε ο επίσης σαλεπιτζής πατέρας του. Η φωτογραφία του είναι κολλημένη πάνω στο μικρό δίτροχο με το οποίο μεταφέρει εκείνος σήμερα το ζεστό του ρόφημα. Πηγαίνουν μαζί εκεί όπου πιστεύει ότι θα υπάρχει κόσμος, στα πανηγύρια, στις αγορές, στις λαϊκές, στα λιμάνια.

Στο δρόμο από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το μεσημέρι και αρκετά συχνά και αργά το απόγευμα, αν χρειαστεί. Ωστόσο, όπως λέει, το μεροκάματο δεν βγαίνει παρά το γεγονός ότι εκείνος το παλεύει. «Κρίση από τη μια, ύστερα άλλαξαν και οι συνήθειες του κόσμου, λίγοι γνωρίζουν και προτιμούν το σαλέπι» δηλώνει και επιστρέφει ξανά στη γνώριμη σε εκείνον σιωπή. Ψυχή δεν φάνηκε ακόμη στο λιμάνι και η μόνη συντροφιά του κ. Μιχάλη είναι ο ζεστός ατμός του σαλεπιού που έχει ετοιμάσει και οι σκέψεις του.
Φώτο:Ο κύριος Μιχάλης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος