Συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών
Νέο συλλαλητήριο για την συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή.Την αντίθεσή τους με την συμφωνία των Πρεσπών δήλωσαν και χθες οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο ηρώο της Κομοτηνής. Λόγω της βροχόπτωσης η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρή. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής ιστορίας, Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την συμφωνία «προδοτική» υποστηρίζοντας πως το 80% του ελληνικού λαού είναι αντίθετος με αυτήν.

Ψήφισμα 16 Συλλόγων της Ξάνθης

Ψήφισμα 16 Συλλόγων της Ξάνθης για την Μακεδονία δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι σύλλογοι: Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, Ενωμένη Ρωμιοσύνη, Ποντίων, Μικρασιατών, Εβριτών, Κυπρίων, Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών, Κρητική Αδελφότητα, Χριστιανική Ένωση «Τίμιος Πρόδρομος», Συνταξιούχων του Δημοσίου, Σαρακατσαναίων, Πελοποννησίων, Τριτέκνων, Πολυτέκνων, Εφέδρων Αξιωματικών και Τραντέλλενων . Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Αρνούμαστε να δεχτούμε λύση που να συμπεριλαμβάνει στο όνομα των Σκοπίων τον όρο Μακεδονία, που δεν θα σέβεται την ιστορία, τις θυσίες των μακεδονομάχων και που δεν θα αποκλείει τις αλυτρωτικές βλέψεις και επιδιώξεις συγκεκριμένων κύκλων εντός και εκτός Σκοπίων.» Με το ψήφισμα ζητείται από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας
Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται με την συμφωνία των Πρεσπών τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ κος Κοσμάς Παπαχρήστου υπογραμμίζοντας πως «με τη συμφωνία των Πρεσπών, παίρνουμε πίσω το όνομα, η γειτονική χώρα θα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία . Δεν αμφισβητείται η γλώσσα και δεν αμφισβητείται η ιστορία.

Πολιτική
Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για τη Βιομηχανία Στέργιος Πιτσιόρλας στην Κομοτηνή
Επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη με θέμα Απασχόληση, εξωστρέφεια, βιομηχανία πραγματοποιεί ο Αν. Υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για τη Βιομηχανία Στέργιος Πιτσιόρλας για την υπογραφή πλαισίου συνεργασίας των Βιομηχάνων της Θράκης με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σήμερα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί: Συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, συζήτηση ειδικών κρίσιμων θεμάτων και εκκρεμοτήτων. Επίσκεψη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, σύσκεψη για θέματα επικαιρότητας των βιομηχανικών περιοχών και της σημασίας τους για την περιφερειακή ανάπτυξη. Γεύμα εργασίας με επιχειρηματικούς παράγοντες της Περιφέρειας, γνωριμία με μεταποιητικές παραγωγικές και εξαγωγικές μονάδες, καταγραφή γενικότερων αιτημάτων. Υπογραφή πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ΟΒΙ και Συνδέσμων για την δημιουργία τοπικού γραφείου διασύνδεσης με τη βιομηχανία για την ανάδειξη και προστασία της καινοτομίας. Κοπή πίτας Συνδέσμων Βιομηχανίας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Το ΥΜΑΘ στέκεται δίπλα σε όσους χρειάζονται την υποστήριξη για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα
Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών-Τομέας Μακεδονίας και Θράκης που αφορά στην «Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μακεδονίας και Θράκης», με διακριτικό τίτλο «ΣΤΗΡΙΖΩ» παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του έργου είναι να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε θέματα κοινωνικής στήριξης ΑμεΑ, στην κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και τη Θράκης καθώς και σε ενεργητικές πολιτικές στήριξης και αλληλεγγύης των ΑμεΑ. Το έργο αφορά σε ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης, συνέδρια, καμπάνιες ευαισθητοποίησης, επιμορφωτικά εργαστήρια, προώθηση καλών πρακτικών και δικτύων σε στοχευμένα θέματα κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης. Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης (14/1/2019) στον Ιστότοπο του Υπουργείου (www.mathra.gr) και ολοκληρώνεται στις 31/1/2019 και ώρα 12.00

Εκλογές Μάιος 2019
ξε-ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Την παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης του συνδυασμού του «ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 18.30 στο χώρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) ο υποψήφιος δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής. «Η πόλη είναι η συμμετοχή, οι δράσεις, τα κινήματα και οι αγώνες. Είναι τα προβλήματα, οι λύσεις, η αλληλεγγύη και ο κοινωνικός σχεδιασμός.» αναφέρει στην πρόσκληση του και σημειώνει «Η δημοτική μας παράταξη, ριζωμένη στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, με διευρυμένη λαϊκή συμμετοχή, δημοκρατικές διαδικασίες, ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική πρόταση, επαναδιεκδικεί την επιστροφή στην πολιτική και το δικαίωμα στην πόλη.»

Περιφέρεια 

Συνάντηση για τα διπλώματα

Με τον πρόεδροο της ΈΝ.Π.Ε κ. Αγοραστό  είχε επαφές  ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο κος Νίκος Τσαλικίδης σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτών οδήγησης για το θέμα των αδειών οδήγησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα όσα αφορούν στο πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει καθώς περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για άδειες οδήγησης. Κοινή συνισταμένη ήταν η αναγκαιότητα αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 65 του Νόμου 4530/2018, προκειμένου οι εξεταστές να ξεκινήσουν αμέσως τις εξετάσεις. «Το Υπουργείο Μεταφορών είναι απόλυτα υπεύθυνο για το ότι συμβαίνει καθώς δεν έχει καταβληθεί η αμοιβή για την πρόσθετη εργασία στους εξεταστές από τον Απρίλιο του 2018 και μετά. Επιπλέον, παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και παρά το ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για νέα διπλώματα οδήγησης, ο αριθμός των εξεταστών μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι έχουν σταματήσει οι εξετάσεις για την πιστοποίηση νέων εξεταστών. Τέλος, έχει δημιουργήσει σύγχυση με το Νομοσχέδιο που εξαγγέλλει επί εννέα μήνες, χωρίς ακόμη να το έχει καταθέσει στη Βουλή.» ανέφερε σε σχόλιο του ο αντιπεριφερειάρχης και σημείωσε ότι  «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να λάβουν τις άδειες οδήγησης και οι εκπαιδευτές έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, προκαλώντας ένα τεράστιο αμφίδρομο πρόβλημα.»
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δώρα από τον Δήμαρχο Ξάνθης και τη Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης στο Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης
Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και η συγκίνηση περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης στο Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης. «Ο Δήμος Ξάνθης στηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία των αστυνομικών που αποδεικνύει γενναιοδωρία ψυχής και πλαταίνει το χαμόγελο των εκπαιδευόμενων του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης. Συγχαίρουμε τα μέλη της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης και είμαστε αρωγοί σε όσους έχουν ανάγκη. Συγχαίρουμε επίσης, το προσωπικό του Παραρτήματος για τον ζήλο και την εξαιρετική διάθεση προσφοράς που καθημερινά επιδεικνύουν», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Ξάνθης. Τα δώρα που προσφέρθηκαν ήταν είδη χειροτεχνίας και οικιακής χρήσης, καθώς και ηλεκτρικές συσκευές για τη λειτουργία του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης.
Μητρόπολη
Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Πατέρα της Εκκλησίας Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Πατέρα της Εκκλησίας Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, θα τελέσει την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την ξεχωριστή Θεία Λειτουργία.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και η γενέτειρά του Κομοτηνή
Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 και 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή η έκτη και τελευταία εκδήλωση της σειράς «Η φυσιογνωμία της Κομοτηνής κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (1800-1913)» που οργανώνει η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών με θέμα «Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και η γενέτειρά του Κομοτηνή» με ομιλητή τον πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Βασιλειάδη, πρόεδρο της Εταιρείας. Η εκδήλωση γίνεται με την στήριξη της Δ.Κ.E.Π.Π.Α. Κομοτηνής.

Εθελοντισμός
Εκδήλωση από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου
Την πίτα του θα κόψει σήμερα στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής. Προσκεκλημένος Ομιλητής θα είναι ο Διοικητής του Γ.Ν.Κ. κ. Γιώργος Φιλιππίδης ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Εξελίξεις – Προοπτικές του Γ.Ν.Κ. και Νέες Στοχοθεσίες». Κατά την εκδήλωση θα τιμηθούν όλοι οι Διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας που έχουν υπηρετήσει στο Γ.Ν.Κ.

Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα
Για 7η κατά σειρά χρονιά, η δράση «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» αναζητά και πάλι βοηθούς για να γεμίσει τους σάκους του, μόνο που αυτή την φορά θα ακολουθήσει μια εναλλακτική πορεία πλεύσης για την «διαδρομή» του. Η δράση θα λάβει χώρα στις 16-02-2019 έως και τις 24-02-2019 με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσω φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, οι οποίοι θα ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες. Στην εθελοντική δράση μπορούν να συμμετέχουν καταστήματα και καφετέριες, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντικές ομάδες, σχολεία και φυσικά όλοι όσοι έχουν διάθεση να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Πολιτισμός
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ο Κώστας Ταβουλτσίδης με τη σύμπραξη του Βαγγέλη Κοντόπουλου στο κοντραμπάσο παρουσιάζει το καινούργιο του βιβλίο «Μικρά Διονύσια», που περιέχει ποιήματα από τα 24 χρόνια της ποιητικής του πορείας. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd στο οποίο ο ποιητής απαγγέλλει και τραγουδάει ποιήματα του με την συνοδεία του Βαγγέλη Κοντόπουλου στο κοντραμπάσο, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Μπάμπης Κούκος και ο Άγγελος Μουρβάτης μελοποιούν από ένα ποίημα. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής Γιάννης Στρούμπας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ.

Προβολή ταινιών
Η Κινηματογραφική Λέσχη της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης για 6η συνεχόμενη χρονιά προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του 41ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας 2018 την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στις 8.00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

Έκθεση ζωγραφικής
Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 19:00, τα εγκαίνια μιας έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής ενός σπουδαίου Θρακιώτη καλλιτέχνη, του Δημοσθένη Σωτηρούση. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π» στην οδό καπνεργατών 9, στην Ξάνθη. Διάρκεια Έκθεσης: 25/1 – 8/2. Ώρες επίσκεψης για το κοινό, απόγευμα 17:00-21:00. Πρωινές ώρες κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 25410-29282. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.

«Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ» του Charles Perrault στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Η Παιδική Παράσταση Του Φετινού Χειμώνα «Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ»¨σε κείμενο σκηνοθεσία Γιώργου Πουλή ανεβαίνει στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου ώρες 17.15 & 19.15 προπώληση στο Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο . Προπώληση 8€ – Ταμείο 10€ – INFO – 6974797109.

 

«Μπάντα Τέτοια» με τον ΜΟΚ

Το ΔΣ του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής διοργανώνει τον ετήσιο χορό του το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 9μμ στο κέντρο διασκέδασης ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ, στην εκδήλωση θα εμφανιστεί το μουσικό σχήμα “Μπάντα Τέτοια”.Τηλ. Κρατήσεων : 6985066720 & ‭6942433913.‬

 

 

Αστυνομικό δελτίο
Πυρκαγιά στον Κάλχα
Νύχτα φόβου έζησαν οι κάτοικοι του Κάλχα, ιδίως όσοι είχαν σπίτια δίπλα στο ξυλουργείο που παραδόθηκε στις φλόγες. Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε ξυλουργείο στον Κάλχα της Ροδόπης. Παρά την άμεση κινητοποίηση δέκα Πυροσβεστικών Οχημάτων το ξυλουργείο 200 τ.μ. καταστράφηκε ολοσχερώς. Πυροσβεστικά οχήματα από Κομοτηνή, Σάπες και Αλεξανδρούπολη κατάφεραν να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά στα γύρω σπίτια. Δεν σημειώθηκε κανείς τραυματισμός.

Θανατηφόρο τροχαίο
Χθες το μεσημέρι, στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Σαπών -Λυκείου, μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 86χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας της και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Ο 86χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαπών.

 

Διέρρηξαν πρατήριο υγρών καυσίμων
Έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, που τα ξημερώματα της Κυριακής διέρρηξαν πρατήριο καυσίμων στον Σώστη Ροδόπης, διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές. Οι δράστες έφυγαν παίρνοντας καπνικά προϊόντα και σοκολάτες που βρήκαν στην επιχείρηση.

Επίθεση στα γραφεία της Κοσμητείας
Επίθεση στα γραφεία της Κοσμητείας στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης πραγματοποίησαν άγνωστοι το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες  η επίθεση έγινε στις 9.30 της Παρασκευής και οι δράστες έδρασαν γρήγορα φορώντας κουκούλες και εξαφανίστηκαν. Κατά την επίθεση σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις του γραφείου.

 

 

Αθλητικά
Νίκη για την Ξάνθη

C

Με εντυπωσιακή απόδοση και πολύ καλό ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας η Ξάνθη πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή της εμφάνιση και κέρδισε στα Πηγάδια μια από καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και εκ των πρωτοπόρων Ατρόμητο. Η ομάδα του Ράσταβατς κέρδισε με 2-1 τον Ατρόμητο κάνοντας την ανατροπή καθώς παρά την πολύ καλή της απόδοση από το πρώτο λεπτό βρέθηκε να χάνει με 0-1 πολύ νωρίς. Παρόλα αυτά με ψυχραιμία και πολύ σωστή οργάνωση και πλουραλισμό, παρά την απουσία του πρώτου σκόρερ Γέντριτσεκ, κατάφερε να ισοφαρίσει στο ημίχρονο και να προηγηθεί.

Μεγάλη νίκη για τον ΓΑΣ
Μεγάλη Νίκη για τον ΓΑΣ καθώς επιβλήθηκε με 63-58 επί της ομάδας του Λεύκιππου Ξάνθης σε ένα κατάμεστο από φιλάθλους του ΓΑΣ κοινό. Ο Νικόλαος Σπέντζος με 23 πόντους με 6 στα 6 σουτ δύο πόντων, 2 στα 4 τρίποντα και 5 στις 5 βολές ανακηρύχθηκε MVP του αγώνα.

Καιρός:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές, με σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια, παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα στα δυτικά αναμένονται ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, 4 με 6 και στα πελάγη μέχρι 7 μποφόρ. H θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

Μοιράσου το άρθρο: