Λογοτεχνική Σκηνή Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

Array

Ο αδικημένος Αριστόδικος, ειδομένος μέσα από τα μάτια της Αστραδενής (της Ευγενίας Φακίνου), ο πληγωμένος από το αλέτρι των γεωργών αιώνες στα χώματα της Αττικής έκλεψε την παράσταση στην 2η Λογοτεχνική Σκηνή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Φέτος το θέμα ήταν «Μουσεία και Διαδίκτυο, νέα προοπτική, νέο κοινό.» και όπως εξήγησε η υπεύθυνη της διοργάνωσης κα Νάγια Δαλακούρα, αξιοποιήθηκε το δίκτυο των φίλων του Μουσείο.

Λογοτεχνική Σκηνή Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής«Τους καλέσαμε να αναγνώσουν ποιήματα ή πεζά κείμενα με θέμα τα μουσεία ή την αρχαιολογία. Ήταν μια υπέροχη βραδιά. Προσήλθαν εκατό άτομα γεγονός που δείχνει ότι το κοινό της πόλης αγαπά πολύ την Λογοτεχνία. Κάτι που μας δίνει ώθηση σύντομα να προετοιμάσουμε και την 3η Λογοτεχνική Σκηνή. Θα γίνει θεσμός. Καλούμε όσοι αγαπάνε την ανάγνωση ή την γραφή να έρθουν και να μας προσεγγίσουν. » δήλωσε η κα Δαλακούρα ικανοποιημένη από την εξέλιξη της βραδιάς με τις 17 ξεχωριστές αναγνώσεις. Όσον αφορά στο συμπέρασμά της για το κοινό που προσήλθε, όπως είπε, «αγαπάει να έρχεται στο μουσείο και να ακούει πράγματα ξεχωριστά.»

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, την κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή πρόκειται για έναν καταπληκτικό θεσμό που φέρνει τον κόσμο μέσα στα Μουσεία και μάλιστα σε ώρες που δεν είναι ανοικτά γιατί πολλές φορές γίνονται εκδηλώσεις και την νύχτα και αυτό επιδρά πολύ υποβλητικά. «Ο κόσμος νιώθει πολύ καλύτερα και πολύ δυνατότερα τα πράγματα την νύκτα. Είναι η υποβολή. Το γεγονός ότι αίρεται κάτι απαγορευμένο. Την μέρα νιώθεις το μουσείο αποστειρωμένο. Την νύχτα το νιώθεις δικό σου. Το ίδιο ένιωσα την πρώτη φορά που μπήκα στο μουσείο της Κομοτηνής την νύχτα το μακρινό 1986. Πλησίασα αγάλματα τα οποία τα είχα διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο και ένιωσα ότι μου μιλούσαν και ήταν δικά μου, κατά δικά μου.» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως « Μέσα από τα αγάλματα μιλάει η ίδια η ζωή, η ζωή του παρελθόντος και η ζωή του παρόντος γιατί το παρελθόν μπαίνοντας μέσα στο μουσείο γίνεται παρόν, συνδυάζει και τις δύο ιδιότητες.»

Όσον αφορά την προτροπή της προς το κοινό; «Ελάτε στα μουσεία»
ανέφερε χωρίς δεύτερη σκέψη για να σημειώσει «Ακόμη κι αν δεν έχετε κάποιον να σας ξεναγήσει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει εποπτικό υλικό, ελάτε στα μουσεία θα σας μιλήσουν τα ίδια τα αρχαία, αφήστε τα να σας πουν την ιστορία τους. Το κάθε αρχαίο μιλά, είναι λαλίστατο, αρκεί να το ρωτήσεις.»
Για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΤΕΦ, «+Μόρφωση» έκανε λόγο ο Χάρης Μιχαλόπουλος, καθηγητής στο ΔΠΘ. «Μια μαγική βραδιά σε φυσικό φως, καθώς νύχτωνε. Εξαιρετική επιλογή των κειμένων. Εξαιρετικές οι αναγνώσεις. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις. Η παρουσία του κοινού δείχνει ότι υπάρχει ανταπόκριση και κόσμος που περιμένει εναλλακτικές ως ένα βαθμό εκδηλώσεις.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος