Αυτοδιοίκηση
Πραγματοποιήθηκε η 4η Θρακο-Mακεδονική «Synergia» της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Δράμα

Θετικά αποτιμάται η 4η Θρακο-Mακεδονική «Synergia» Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του διατροφικού τομέα, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το περασμένο Σάββατο στη Δράμα.
Ενενήντα εκθέτες, παραγωγοί και επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα από την Περιφέρεια, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης και φορείς της κατανάλωσης από την περιοχή μας με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 30 απευθείας Β2Β συναντήσεις.
«Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε με επιτυχία την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό ώστε η Περιφέρειά μας να είναι ένας δυναμικός τουριστικός προορισμός με γνήσια τοπικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.

Πρωτογενής Τομέας
Περισσότεροι αγρότες επωφελούνται από την έκπτωση φόρου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία τροποποιείται παλαιότερη απόφαση, δεν προσμετρώνται πλέον στο συνολικό εισόδημα, -το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό το εισόδημα από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου- αμοιβές εποχικά εργαζόμενων, αλλά και συντάξεις ΟΓΑ.
Η σύνταξη του ΟΓΑ και οι αμοιβές α) για περιστασιακή απασχόληση στα μέλη Αγροτικών, ή, Γυναικείων Συνεταιρισμών, β) εποχικά εργαζόμενων, μέχρι 150 ημερομίσθια σε επιχειρήσεις, ή εκμεταλλεύσεις μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων, εξαιρούνται από τον προσδιορισμό του εισοδήματος, οπότε περισσότεροι αγρότες διατηρούν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και θα επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
«Η θέληση της Κυβέρνησης να στηρίζει την παραγωγή και τους ανθρώπους της είναι σταθερή και αποτυπώνεται με μικρά αλλά και μεγαλύτερα βήματα», αναφέρει ο Συντονιστής για θέματα πρωτογενούς τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ταχύρρυθμη εκπαίδευση Μελισσοκόμων

Tο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ γνωστοποιεί πως 27, 28και 29 Ιουνίου από ώρα 16:00 εως 21:00 στο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ πρόκειται να πραγματοποιηθεί <> σε εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ ( Αριθ. 1308/2013) .
Εκπαιδευτής θα είναι ο Γκόρας Γεώργιος από το εργαστήριο μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.

Κυβέρνηση-Αυτοδιοίκηση
«ΦιλόΔημος II»: Εντάξεις Πράξεων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο των Προσκλήσεων των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της σχετικής Απόφασης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την ένταξη των Πράξεων δήμων συνολικού ποσού ύψους 5.520.370,39 ευρώ με τη συμμετοχή των δήμων να ανέρχεται στο ποσό των 805.802,39 ευρώ.
Για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, στις Πράξεις που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Κομοτηνής, με 45.000ευρώ, ο Δήμος Ιάσμου με 186.000 και ο Δήμος Τοπείρου Ξάνθης με 148.00 ευρώ.

Κόμματα
Έφυγε η Βιργινία Τσουδερού Ιδρύτρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη

Έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 94 ετών η πρώην Υπουργός Βιργινία Τσουδερού. Η Βιργινία Τσουδερού είχε έντονη δράση γύρω από τη Θράκη και την Ξάνθη και από το 1998 είχε ιδρύσει και διοικούσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την αντίστοιχη Ακαδημία.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΕ ΝΔ Ξάνθης για τον θάνατο της Τσουδερού

Η Δημοτική Οργάνωση της ΝΔ Ξάνθης σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει, πως, «Η Βιργινία Τσουδερού ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα για την Πατρίδα, την Παράταξή της ΝΔ, αλλά και για την Ξάνθη.
H ΔΗΜ.Τ.Ε Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ Ξάνθης.
ΕΛΑΣ
Ανακοίνωση ΕΑΥ για το νέο ειδικό μισθολόγιο

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, αναφορικά με τις διατάξεις του ΝΕΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ, όπου το άρθρο 127 , διατάσσει την διάθεση των Δοκίμων Αστυφυλάκων που πραγματοποιούν και θα πραγματοποιήσουν την πρακτική τους εκπαίδευση σε Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, να εκτελούν υπηρεσία μόνο κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες 06.00΄-22.00΄.
Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται οι Δόκιμοι Αστυφύλακες από το:
Α) Το επίδομα για πέραν του πενθημέρου εργασία
Β)Το επίδομα για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η Ένωση της Ροδόπης, προτείνει η πρακτική τους εκπαίδευση να γίνει:
Στις Διευθύνσεις Αστυνομίας που εδρεύουν τα Τ.Δ.Α. (Κομοτηνή – Διδυμότειχο – Ρέθυμνο), όπου είναι εξασφαλισμένη η σίτιση και διαμονής τους.
Σε Υπηρεσίες του Τόπου συμφερόντων τους.
Τέλος, να τους χορηγείτε εκτός έδρας αποζημίωση για όλες τις ημέρες της πρακτικής τους εκπαίδευσης (και όχι μόνο μέχρι 10 το μήνα που ισχύει σήμερα).

Αγορά Εργασίας
Εγκρίθηκαν από τον ΑΣΕΠ 2 θέσεις για την Διεύθυνση Δασών Ξάνθης

Συνεχίζονται η προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο και σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκαν από τον ΑΣΕΠ 2 θέσεις για την Διεύθυνση Δασών Ξάνθης.
Το Δημόσιο συνεχίζει τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ. Συνολικά οι νέες θέσεις είναι 1.596. Τρέχουν ήδη οι διαγωνισμοί για 625 θέσεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα και το ΕΚΑΒ, ενώ ακόμη 944 θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιούνιο.Ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη 158 μόνιμων υπαλλήλων. Οι ειδικότητες είναι: ΠΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Πληροφορικής – Αναλυτές Προγραμματιστές, ΤΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ΤΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Αυτοματισμού, ΔΕ Ηλεκτρονικοί Δικτύων, Σταθμών και Υποσταθμών, ΔΕ Χειριστές Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων.
Μέσα στον Ιούνιο, επίσης θα προκηρυχθούν και 524 θέσεις μόνιμου προσωπικού σε Δήμους. Ουσιαστικά πρόκειται για τους Δήμους που δεν πρόλαβαν να στείλουν τα αιτήματά τους εντός των καθορισμένων ημερομηνιών.

ΑΜΕΑ
Στις αρχές Ιούλη το sea track στο Φανάρι


Ο Δήμο Κομοτηναίων θα λάβει ην τελική απόφαση για την επιλογή του ξύλινου διαδρόμου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην παραλία Ιουλία του Φαναρίου.
Για δεύτερη χρονιά θα λειτουργήσει ο ειδικός μηχανισμός-sea track- που βοηθάει τα ΑΜΕΑ, να έχουν με ασφάλεια και αυτονομία, πρόσβαση στη θάλασσα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για πατέντα του πανεπιστημίου Πατρών, εφαρμόζεται από το 2001 και σε χώρες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε 50 πόλεις, μεταξύ αυτών και στην Αλεξανδρούπολη, Άβδηρα, Κεραμωτή, Καλαμίτσα Περιγιάλι.
Σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου των ΑΜΕΑ Ροδόπης, Τρύφωνα ΚΑρούντζου, το sea track, θα τοποθετηθεί στις αρχές Ιουλίου, όπου ευελπιστεί πως θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα που θα έπρεπε να το συνοδεύουν, καθιστώντας το ελκυστικό για τα ΑΜΕΑ.
Όπως επισήμανε ο κ. Καρούντζος το sea track στην Ροδόπη, ήταν ανάμεσα στα πρώτα 5 με την μεγαλύτερη κίνηση, γεγονός που αποδεικνύει πως η περιφέρεια ΑΜ-Θ και η Ροδόπη μπορεί να καταστεί τουριστικός προορισμός για ΑΜΕΑ, με προσβάσιμες θάλασσες και τα απαραίτητα έργα στον περιβάλλοντα χώρο.

Τ. Καρούντζος: «Μας απαξίωσε ο Δήμος Μαρώνειας-Σαππών»

Ο κ. Καρούντζος στηλίτευσε την απαξιωτική, όπως τόνισε, συμπεριφορά του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών, καθώς δεν απάντησε στα έγγραφα του σωματείου ΑΜΕΑ Ροδόπης, για την τοποθέτηση και εκεί σε παραλία του ειδικού μηχανισμού sea track.
Εξ άλλου ο κ. Καρούντζος κάλεσε μεγάλες εταιρείες και φορείς που μπορούν να αναλάβουν τα έξοδα θέρμανσης της πισίνας στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) που βρίσκεται στην πρώτη ΤΟΜΥ, η λειτουργία της οποίας θα ανακούφιζε ΑΜΕΑ και άλλες ομάδες ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Στρατός
Τιμήθηκε στα Κομνηνά η μνήμη της Σφαγής των Κομνηνών


Τιμήθηκε στα Κομνηνά την Κυριακή η μνήμη της Σφαγής των Κομνηνών, στην επέτειο του θανάτου της Κυριακής Στίγκα, σύμβολο της σφαγής, στην οποία είναι αφιερωμένη η σχετική προτομή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης -καταγόμενος από τα Κομνηνά-, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες του οικισμού.
Τα ιστορικά στοιχεία για τη σφαγή των Κομνηνών παρέθεσε ο γνωστός Κομνηνιώτης δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης. Τιμές απέδωσε άγημα του Δ’ Σώματος Στρατού.

Αυτοδιοίκηση
Προτάσεις δημοτών για τους κοινόχρηστους χώρους ηλεκτρονικά


Γίνεται γνωστό πως από χθες είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.komotini.gr, το Σχέδιο Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων.
Οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τυχόν προτάσεις επί του σχεδίου έως τις 20-06-2018, ημέρα Τετάρτη.

ΠΥ
Φωτιά ξέσπασε κοντά στην Παράκαμψη Ξάνθης

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή κοντά στην Παράκαμψη Ξάνθης, στο ύψος του οικισμού του Πετεινού. Η φωτιά ξέσπασε δίπλα σε επιχειρήσεις, πιθανόν από κάποιο τσιγάρο, και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με αρκετά οχήματα και άνδρες απέτρεψε την επέκταση. Κάηκαν μερικά στρέμματα από έρπουσα βλάστηση σε κτήμα με ελιές καθώς και τμήμα μιας καλλιέργειας σιταριού.

Σύλλογοι
Γιορτή εργαστηρίων από τον Αθηνίωνα

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το Σάββατο και Κυριακή 16-17 Ιουνίου τη «Γιορτή Εργαστηρίων 2018″για να τιμήσει τους μαθητές και τα στελέχη των εργαστηρίων του.
Μια διήμερη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει, απονομές βεβαιώσεων επιτυχημένης παρακολούθησης των εργαστηρίων προς τους μαθητευόμενους, έκθεση 150 έργων που θα αποτυπώνει ανάγλυφα τη δουλειά των 14 εργαστηρίων του Συλλόγου κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 και εορταστικό μουσικό πρόγραμμα τη πρώτη μέρα, ξεκινώντας στις 8 το απόγευμα.
Τη δεύτερη μέρα, απευθύνεται κάλεσμα στο κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας να γνωρίσει από κοντά τα εργαστήρια, πρώτες ύλες και εργαλεία, με τη καθοδήγηση των δασκάλων κάθε εργαστηρίου.

Πολιτισμός
Οι Πολιτιστικές δράσεις της ΦΕΞ

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές δράσεις της ΦΕΞ.
Σήμερα στις 9 το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πλαίσιο του αφιερώματος του κινηματογράφου των δημιουργών, έχει προγραμματισθεί το αφιέρωμα στον Ρόϊ Άντερσον.
Το 2014 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ταινία «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του».
Επίσης σήμερα και πάλι στη ΦΕΞ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την μουσική παράσταση «Η Σταχτοπούτα», στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
Η Σκηνοθεσία είναι της Βάνιας Φίτσεβα και η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος Αντίκας διοργανώνει το 1ο Open Air Festival

Το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιουνίου ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος Αντίκας διοργανώνει το 1ο Open Air Festival στο Προσκοπικό Κέντρο Γέρακα στο 8ο χιλιόμετρο Ξάνθης Σταυρούπολης .
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες στη Φύση, σεμινάριο για Πρώτες Βοήθειες, μουσική, έκθεση φωτογραφίας και προϊόντων

Φωτιά κατέστρεψε σπίτι στο Δροσερό της Ξάνθης

Πυρκαγιά ξέσπασε σε σπίτι του Δροσερού χθές στην Ξάνθη .Άμεσα 2 οχήματα και 4 άνδρες της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο, περιορίζοντας την έκταση της φωτιάς, που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το σπίτι. Ως προς τα αίτια, αυτά ερευνώνται από την Πυροσβεστική αλλά και την Αστυνομία .

Φωτιά στην περιοχή των Θερμών Ξάνθης

Ένα σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς αντιμετώπισαν οι αρχές αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική περιοχή των Θερμών Ξάνθης. Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης έφυγαν για το σημείο όπου βρέθηκαν επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας, κάτοικοι και μηχανήματα του Δήμου Μύκης. Στο σημείο δεν υπηρχε πρόσβαση οδικώς και επιχείρησαν πεζοπορώ τμήματα.Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο

Μοιράσου το άρθρο: