Πρωτογενής Τομέας
Σαφάρι κλιμακίου τελωνειακών για «μαϊμού» φυτοφάρμακα από Βουλγαρία

Δραστική είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων από κλιμάκια τελωνειακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που προμηθεύονται από την γειτονική Βουλγαρία οι Αγρότες, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τα κλιμάκια είναι της τάξης των 1.000 έως και 3.000 ευρώ, γεγονός που θα πρέπει να κάνει τους Αγρότες περισσότερο υπεύθυνους και προσεκτικούς απέναντι στις αγορές μη εγκεκριμένων φαρμάκων από την ΕΕ. Από την πλευρά τους οι Βούλγαροι παραπλανούν τους Αγρότες, βάζοντας ετικέτες στα Ελληνικά στις συσκευασίες των φαρμάκων.
Σημειώνεται πως Τα φάρμακα αυτά στερούνται των ελέγχων της ΕΕ και είναι αμφιβόλου χρησιμότητας και θεωρούνται και επικίνδυνα για το περιβάλλον, αλλά και την τροφική αλυσίδα.
Τέλος πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης πραγματοποίησε σύσκεψη με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Εφορία και ιδιώτες Γεωπόνους, για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του θέματος.

Αποστόλου: Σε θετική πορεία η αντιμετώπιση του προβλήματος των ανακτήσεων στους συνεταιρισμούς

Για θετικές εξελίξεις στο θέμα των παλαιών απαιτητών ανακτήσεων από τους συνεταιρισμούς, έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως καταγράφεται μια θετική έκβαση στο θέμα. Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, χωρίς να διαταράξει την λειτουργία των υπόχρεων συνεταιρισμών, στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων.
«Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να οδηγήσουμε σε σημαντική συρρίκνωση των απαιτούμενων ανακτήσεων και να φτάσει μέχρι και στο 1/5 των αρχικών ποσών», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου.

Κυβέρνηση-Επιχειρήσεις
Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων

Στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η σημαντική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η πλειονότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει ήδη υπαχθεί στο νόμο 4442/2016 για το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, ενώ πάνω από το 90%, θα έχει ενταχθεί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Σχεδόν όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους με απλή γνωστοποίηση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου για τους εργαζόμενους, τους περίοικους και το περιβάλλον, οι οποίες θα υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση.
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές υποδομές, για πρώτη φορά διαχωρίζονται από τις αμιγώς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς διαμορφώνεται ένα διακριτό, σαφές πλαίσιο αδειοδότησης, στο οποίο θα υπαχθούν οι σχετικές δραστηριότητες.

Κόμματα
Αντιδράσεις και από τη ΝΟΔΕ Ροδόπης για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων . Χωρίς απολύτως καμία νομιμοποίηση, ούτε καν την στήριξη της δικής του κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να βάλει ένα τέλος στην «εκκρεμότητα» με την γείτονα χώρα, ο κ. Τσίπρας αγνόησε τη βούληση του ελληνικού και την εθνική συνείδησή του. Η λύση που επελέγη αποτελεί εθνική υποχώρηση και ο ελληνικός λαός δεν θα το ανεχθεί. Η λύση του προβλήματος για την Κυβέρνηση των Σκοπίων δεν πρέπει να αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα.

Αντίθετος και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος

Και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει αντίθετος με την συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα ο κ .Μέτιος υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψιν τις εθνικές ευιασθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών

Απάντηση Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Στ Σακελλίων, «περί εθνικής υποχώρησης»

Άμεση ήταν η απάντηση του Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτη Σακελλίων.
Ο κ. Σακελλίων τονίζει πως, «Η κυβέρνηση πέτυχε μια σειρά από πράγματα που συνιστούσαν την εθνική γραμμή, όπως σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ονομασία έναντι όλων. Απάλειψη κάθε αλυτρωτικής διατύπωσης. Επίσης Πλήρη διαχωρισμό των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Για τη γλώσσα η συμφωνία φέρνει πως είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική γλώσσα.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Η συμφωνία είναι πάντα υπό αίρεσιν. Δηλαδή αν εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί τότε θα προχωρά, αν όχι ακυρώνεται αυτόματα.
«Μπορεί ακριβώς η Ν.Δ. να πει που βρίσκεται η «εθνική υποχώρηση»; Τέλος,μπορεί να μας πει αν συμφωνεί με την άνοικεια επίθεση του Σαμαρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας;» αναφέρει στην ανακοίνωσή του καταλήγοντας ο κ. Σακελλίων.

Κυβέρνηση-Κοινωνική Πολιτική
Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για τους ανέργους της «Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ»

Με ξεχωριστή ΚΥΑ, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, σε κάθε άνεργο πρώην εργαζόμενο της εταιρείας «Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ», ο οποίος, κατά τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Αυτό ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια».

ΔΠΘ
Ομιλία για την μετεξέλιξη της ιδέας σε επιχείρηση

Η Ελληνική Πρωτοβουλία, το Xanthi Tech Lab και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ΔΑΣΤΑ, Δ.Π.Θ. διοργανώνουν εκδήλωση ομιλίας του Kurt F. Heiar, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Iowa, των Η.Π.Α.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, οικεία Μάνου Χατζιδάκι, στην Ξάνθη.

Με όχημα την πολύτιμη εμπειρία του, ο Kurt F. Heiar, θα παρουσιάσει τα βήματα για τη μετεξέλιξη μιας ιδέας σε βιώσιμη και επιτυχημένη επιχείρηση, τις πραγματικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος επιχειρηματίας.

Αυτοδιοίκηση
Την αξιολόγηση των συλλόγων ζητά η Φ. Καζάκου

Την αξιολόγηση των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων του Δήμου Κομοτηνής και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες, με σκοπό την δικαιότερη οικονομική υποστήριξη τους, ζητά η επικεφαλής της παράταξης Εμείς ..η Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηναίων, Φελίνα Καζάκου.
Η κ. Καζάκου επανέρχεται σε παλαιότερη πρόταση της από τον περασμένο Απρίλιο, λόγω του ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται αποδέκτης αιτημάτων χρηματοδότησης, στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
«Θεωρούμε ότι, η ίση μεταχείριση μεταξύ άνισων συχνά είναι άδικη, προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Πολιτιστικών και Αθλητικών – Γυμναστικών Συλλόγων, η οποία θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης αυτών, με απολύτως διαφανή και κοινώς αποδεκτά κριτήρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. ΚΑζάκου.

ΑΜΕΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσα επιστολή στον υπ. Μεταφορών για τα διόδια

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Μεταφορών απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ, για τα διόδια της Εγνατίας Οδού.
Στη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων από τα άτομα με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ τον Νοέμβριο του 2017.
Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης, όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Περιβάλλον
Απονομή βραβείων διαγωνισμού ζωγραφικής από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκη


Η εκδήλωση απονομής βραβείων για τον διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θάσου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.-Θ. με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (19.00) της Δευτέρας 18 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Ψαρεύοντας στις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ.» και απευθυνόταν σε μαθητές ε’ και στ’ τάξεων των σχολικών μονάδων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας. Στις τρεις πρώτες ζωγραφιές που ξεχώρισαν θα απονεμηθούν βραβεία-δώρα, ενώ σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής θα διανεμηθούν αναμνηστικά δωράκια και έπαινοι.

Αγορά
Θερινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα από αύριο


Σε θερινό ωράριο λειτουργίας τα Εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής, από τις 15 Ιούνη έως 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 8:30 το πρωΐ έως τις 14:30 και το δύο απογεύματα Τρίτης και Πέμπτης από τις 18:30 εως τις 21:30.

Εθελοντισμός
Εκδήλωση των παιδικών χωριών SOS την προσεχή Κυριακή


Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής διοργανώνουν ψυχαγωγική εκδήλωση με θέμα «Παιδιά Εν Δράσει» την προσεχή Κυριακή στις 17 Ιουνίου, στο Κεντρικό Πάρκο Αγίας Παρασκευής και ώρα 7:00-10:00 μμ.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Υπηρεσίες Δημοσιότητας και Ευαισθητοποίησης» του συνοδευτικού μέτρου με τίτλο «Ψυχοκοινωνική́ στήριξη, ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη παιδιών και γονέων».
Πολύτιμη η συμβολή και υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Πολιτισμός

Συνεχίζονται οι συναυλίες της ΦΕΞ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής.

Αύριο στις 9 το βράδυ, στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα δοθεί η συναυλία με τίτλο Ανατολή, Ανατολή μου, με την Ορχήστρα και την Χορωδία του εργαστηρίου Παραδοσιακής και Ανατολικής μουσικής.
Το Εργαστήριο Παραδοσιακής και Ανατολικής Μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, συστάθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ήδη από τον Οκτώβριο του 2016.
Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

Κάτι παίζει τις Πέμπτες στο Μουσείο


Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης της ΦΕΞ «κάτι παίζει τις Πέμπτες στο Μουσείο, σήμερα στις 9 το βράδυ, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.
Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Μοιράσου το άρθρο: