Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων

Καιρικό

Ο Χιονιάς έκανε …μπάσιμο

Χιονίζει από χθες το βράδυ στις ορεινές περιοχές περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

chionizi-apo-chthes-to-vrady-stis-orines-perioches-periferias-anatolikis-makedonias-thrakis

Στη Ροδόπη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από το 10ο χλμ του οδικού άξονα Σάντας Κέχρου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Χουβαρδάς, δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό να χιονίσει και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στο Δήμο Ξάνθης

syskepsi-gia-tin-antimetopisi-tis-kakokerias-sto-dimo-xanthis

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ξάνθης μετά το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για επιδείνωση του καιρού και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ίσως προκύψουν, ενώ ο Δήμος θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
«Ο Δήμος Ξάνθης είναι έτοιμος να επιλύσει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν από την κακοκαιρία που επίκειται, ενώ από την ένταση των φαινομένων και τη διάρκειά τους θα εξαρτηθεί και η άμεση αντιμετώπισή τους», εκτιμά στο σχετικό Δελτίο Τύπου ο Δήμος Ξάνθης

Πρωτογενής Τομέας

Συνάντηση με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

ypourgos-agrotikis-anaptyxis-vangelis-apostolou-ke-o-anaplirotis-ypourgos-giannis-tsironis

Με κτηνοτροφικούς συλλόγους από Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκαν χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.
Κατά τη διεξοδική και παραγωγική συζήτηση που έγινε επί των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως , μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.)

Επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν, για μεν την περίοδο 2013 – 2014 εντός του Δεκεμβρίου, για δε το 2015 εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής εκ μέρους του Υπουργείου. Επιπλέον όμως, μέσω του μέτρου αγροτικών συμβούλων του ΠΑΑ, σύντομα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το μέτρο της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με εργόσημο.
Για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους έχει υποβληθεί – και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε. – πρόγραμμα προστασίας που θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την Οζώδη Δερματίτιδα, την Ευλογιά και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ

Ημερίδα για τα φυτοφάρμακα

agrotis

Ημερίδα με θέμα «Φυτοφάρμακα, υγεία και περιβάλλον» συνδιοργανώνουν το πρωί (09.30-13.30) της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Elisso» η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης της Π.Α.Μ.-Θ., ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης και το Europe Direct Ξάνθης.
Πρωτογενής Τομέας

Παράταση του προγράμματος Νέων Αγροτών

ypourgio-agrotikis-anaptyxis
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την παράταση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 ως εξής: Τελευταία ημέρα οριστικοποίησης ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η Παρασκευή, 23.12.2016 ενώ τελευταία ημέρα προσκόμισης του φακέλου υποψηφιότητας στις ΔΑΟΚ η Δευτέρα, 9.1.2017.

Στα 244 εκατ. ευρώ θα φτάσει η Εξισωτική Αποζημίωση του 2016 για τους αγρότες

ypourgos-agrotikis-anaptyxis-vangelis-apostolou

Με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αυξάνει για το 2016 το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο.
Με την αύξηση στις Ορεινές Περιοχές κατά 25% του ύψους ενίσχυσης, ανά εκτάριο, εξαντλείται το όριο που επιτρέπει το εγκεκριμένο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ το συνολικό ποσό που διατίθεται μέσω του ΠΑΑ για το μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης (ενισχύσεις για περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα), μεγεθύνεται κατά 28 εκατ. ευρώ και από 216 εκατ. ευρώ θα φτάσει πλέον στα 244 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα καταβληθούν σύντομα στο σύνολό τους.
Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.
Ταυτόχρονα το ΥΠΑΑΤ έχει δρομολογήσει αλλαγές στον ορισμό των Μειονεκτικών Περιοχών οι οποίες θα κάνουν ορθολογικότερη την κατανομή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Αυτοδιοίκηση

«Ξεκινάνε οι εγγραφές για την Ακαδημία – Δομή Δια Βίου Μάθησης της ΠΑΜΘ»

periferiarchis-anatolikis-makedonias-thrakis-o-christos-metios

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ανακοίνωσε την έναρξη σειράς διαλέξεων από καθηγητές των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ.), υπό τον τίτλο «ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ».
Η συνεργασία αυτή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις Σχολές του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. έχει ως στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με τους πολίτες.
Φέτος, ογδόντα καθηγητές και 580 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλάσοντας απόψεις σε επιμέρους αντικείμενα και θεματικά πεδία.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από Καθηγητές και Ειδικούς Επιστήμονες του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ στις εξής θεματικές ενότητες:
«ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ»
• «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

• «ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» • «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»
• «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
Στην Κομοτηνή το θέμα της διάλεξης είναι «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ», στην Αίθουσα Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

•Στην Ξάνθη η θεματική ενότητα θα έχει ως θέμα «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Χώρος διαλέξεων: Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ», ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.
Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής.
Η εγγραφή και η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Εγγραφές θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, έως και την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 15:00, ηλεκτρονικά, με συμπλήρωση της αίτησης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας http://www.pamth.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Εκπαίδευση

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

4i-stin-pagkosmia-olybiada-robotikis-vgike-i-omada-tou-robospecialists-1ou-gel-xanthis
4η στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής βγήκε η ομάδα του «Robospecialists» 1ου ΓΕΛ Ξάνθης με προπονητή τον Αθανάσιο Μπαλαφούτη. Η ομάδα της Ξάνθης κέρδισε την ομάδα των ΗΠΑ, αλλά έχασε από την Ταϊβάν. Στον μικρό τελικό έχασε από την ομάδα της Ρωσίας. Τους μαθητές συνεχάρη ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

«Ευκαιρίες μαθησιακής κινητικότητας για νέους»

eudlogo

Στο πλαίσιο της συνεχούς και συστηματικής ενημέρωσης για το Πρόγραμμα Erasmus+ /τομέας Νεολαία, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirectΚομοτηνής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής συνδιοργανώνουν με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης/Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+/τομέας Νεολαία την Τρίτη 29 Νοεμβρίου2016, ανοιχτή δράση ενημέρωσης, με τίτλο:
«Ευκαιρίες μαθησιακής κινητικότητας για νέους»
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης θα στηθεί περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για το Πρόγραμμα Erasmus+/ τομέας Νεολαία και το Δίκτυο Eurodesk, στον πεζόδρομο της παλιάς Νομικής (Δ.Π.Θ) και ώρα 13:30-15:00.
Σκοπός της δράσης είναι να ενημερωθούν οι νέοι για τις ευκαιρίες μαθησιακής κινητικότητας και τις δυνατότητες που τους παρέχει το πρόγραμμα Erasmus+/τομέας Νεολαία.

Διανομή τροφίμων

dimos-komotinis

Είδη παντοπωλείου, βασικής υλικής συνδρομής και οπωρολαχανικά θα διανείμουν ο Δήμος Κομοτηνής, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης, καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών αύριο Τετάρτη στις 11:00 – 14:30 , την Πέμπτη 01/12/2016 και Παρασκευή 02/11/2016 ώρα 09:00 – 14:00 στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).

Πολιτισμός

Παράσταση Καραγκιόζη

o-thiasos-skion-ta-paramythia-tou-karagkiozi

Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Τρεις Καλές Συμβουλές» στην Κομοτηνή, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Στρατός

Βολή όλμων

voli-olmon-sto-pedio-machera
Βολή όλμων θα εκτελεστεί σήμερα αύριο και μεθαύριο από τις 08:00 έως 22:00, στο πεδίο βολής «ΜΑΧΑΙΡΑ». Επικίνδυνη περιοχή περιλαμβάνεται μεταξύ των χωριών: ΑΣΩΜΑΤΟΣ – ΥΨ. ΚΑΜΑΡΙ – ΥΨ. 805 – ΥΨ. ΜΑΝΔΡΑ – ΦΥΛΛΑΚΙΟ ΜΑΧΑΙΡΑ – ΥΨ. ΛΙΘΟΣ. Στις περιοχές αυτές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κίνηση ανθρώπων, οχημάτων και ζώων, κατά τις παραπάνω ώρες για την αποφυγή ατυχημάτων. Μετά το πέρας των βολών, οποιοδήποτε βλήμα βρεθεί από πολίτη, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να το αγγίξει γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και παρακαλείται να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Στρατιωτική, Αστυνομική ή Πολιτική Αρχή.

Αθλητική Ενημέρωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος της Ξάνθης
me-epitychia-oloklirothike-o-3os-imimarathonios-dromos-tis-xanthis

Με εξαιρετική διοργάνωση και επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο 3ος Δημοκρίτειο Ημαραθώνιος δρόμος. Στους αγώνες των 21 χιλιομέτρων και των 5 χιλιομέτρων συμμετείχαν πάνω από 1.400 δρομείς από την Ξάνθη και την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ στον αγώνα του ενός χιλιομέτρου συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά.
Ήταν μια διοργάνωση των Xanthi Runners σε συνεργασία με το σύλλογο Διομήδης, τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων, την Περιφέρεια και άλλους φορείς. Σημαντική ήταν για άλλη μια χρονιά η συνεισφορά εκατοντάδων εθελοντών, μεμονωμένων ή συλλόγων όπως ο Πήγασος και οι Κατασκηνωτές, καθώς της Αστυνομίας, που φροντίζουν για την άρτια οργάνωση και ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Αστυνομικό Δελτίο

elliniki-astynomia

Ληστεία από αγνώστους σε μοτοσικλετιστή σε χωριό της Ξάνθης
Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ομάδας αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι σε χωριό της Ξάνθης, λήστεψαν ένα μοτοσικλετιστή.
Οι δράστες, προσέγγισαν τον 34χρονο, μόλις επιβιβάστηκε σε δίκυκλη μοτοσικλέτα και με τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν από την κατοχή του μία τσάντα, η οποία περιείχε χρηματικό ποσό και από αποθηκευτικό χώρο του δικύκλου 1 κινητό τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μοιράσου το άρθρο: