Τέσσερις παραλλαγές των Μωμόγερων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν αύριο οι κάτοικοι της Ροδόπης!
Στις 11 το πρωΐ μπροστά από το Δημαρχείο της Κομοτηνής, εκατό Μωμόγεροι από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, την Χρυσούπολη Καβάλας, το Θρυλόριο και την Κομοτηνή, θα περιδιαβούν τους δρόμους της πόλης και θα σκορπίσουν με τα κουδούνια τους και τα πειράγματα τους, όλα τα κακά πνεύματα, ανοίγοντας το δρόμο για το καλό!
Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί το σήμα κατατεθέν του εορταστικού 12μερου των Χριστουγέννων και συνήθως γίνεται την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετά το τελικό ΟΚ, από το Δήμο Κομοτηνής και την πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΚ, Νατάσα Λιβεριάδου!
Φέτος με την συμμετοχή και άλλων ποντιακών συλλόγων, θα έχουμε την ευκαιρία την παραμονή των Φώτων, να δούμε 4 παραλλαγές, από τις…70 που έχουν καταγραφεί! Μάλιστα οι Κοζανίτες είναι Φουστανελοφόροι, διαφέροντας από τους υπόλοιπους με τις φλοκάτες-προβιές.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου, (και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων),Χρύσα Μαυρίδου, το έθιμο είναι λαϊκό παραδοσιακό θέατρο, που είναι σε συνέχεια του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου!
Οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν από το Δημαρχείο Κομοτηνής, όλοι μαζί και θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης. Ακολούθως, θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα γίνει και η παρουσίαση του εθίμου: Τη νύφη δηλαδή, που την κλέβει ο Αράπης, αλλά τελικά σώζεται, όπως πάντα, καθώς το ΦΩΣ νικά το σκοτάδι, υπό τον ήχο των κουδουνιών, των τραγουδιών, της ποντιακής λύρας και των πειραγμάτων.

Μοιράσου το άρθρο: