Γ. Χατζηθεοδώρου: Η συμμετοχή του κόσμου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα

Array

Στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της δημοτικής παράταξης “Πολίτες για την Ξάνθη” υπό την ηγεσία του Γιώργου Χατζηθεοδώρου.

Γ. Χατζηθεοδώρου: Η συμμετοχή του κόσμου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα
Η παρουσίαση του συνδυασμού που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε παρουσία Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη,του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμιγα των βουλευτών της Ξάνθης και άλλων νομών, υποψηφίων συμβούλων, στελεχών εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος και αρκετού κόσμου από όλες της ηλικίες στην κατάμεστη αίθουσα της Καπναποθήκης.

Κύριος ομιλητής ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, που μαζί με την ομάδα συνεργατών του κατέθεσε τους 5 βασικούς πυλώνες (Ανάπτυξη-Καινοτομία, Ποιότητα ζωής και Περιβάλλον Κοινωνική- Πολιτική ,Πολιτισμός-Αθλητισμόςς ,Παιδεία ) του προγράμματός του στο κοινό, ενώ παρουσίασε τους πρώτους 30 υποψήφιους του συνδυασμού τους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και απερχόμενος επικεφαλής Νίκος Ανταμπούφης.
Γ. Χατζηθεοδώρου: Η συμμετοχή του κόσμου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα
Οι υποψήφιοι δημοτικοί Σύμβουλοι που ανακοινώθηκαν:
Νίκος Ανταμπούφης, Εκπαιδευτικός
Γιώργος Αλεξανδρής, Ελ. Επαγγελματίας
Αλεξάνδρα Βακιρτζή Καρλίτος, Ιδ. Υπάλληλος
Κώστας Βαταμίδης, Ψυχολόγος Νοσοκομείου:
Νίκος Βουργαζόπουλος, Πυροσβέστης
Χαρίκλεια Γιαννακίδου, Εκπαιδευτικός
Αννα Μαρία Ζαφειριάδου, Ιδ. Υπάλληλος
Δημήτρης Εξίογλου, Διευθυντής ΙΓΜΕ
Σταυρουλα Καζάκη, Εργοθεραπεύτρια
Πάρις Ζαγκίλης, Στρατιωτικός
Ντίνα Καλονικίδου, Ελ. Επαγγελματίας
Στέλιος Θεοδυλάκης, Κοιν. Λειτουργός
Σάσα Κιορπέ, Εκπαιδευτικός
Κανσίζ Κιαζήμογλου, Ελ.Επαγγελματίας
Μάιρα Κουτσαϊμάνη, Δικηγόρος
Ερόλ Κεγαχιά, Ιδ.Υπάλληλος
Νατάσα Μακρή, Εκπαιδευτικός
Κώστας Κυρλίδης, Ταχυδρομικός Υπάλληλος
Κατερίνα Μαυροδή, Εκπαιδευτικός
Αριάννα Παπαϊωάννου, Εκπαιδευτικός
Δημήτρης Πολυχρόνης, Μαθηματικός
Γλυκερία Νότα, Εκπαιδευτικός
Δημήτρης Σαμακοβίδης, Εκπαιδευτικός
Σταυρούλα Σεχλίδου, Ψυχολόγος
Μουράτ Σεμπαχεδήνογλου, Ελ. Επαγγελματίας
Ελένη Τσιάνη, Νοσηλεύτρια
Βασίλης Τερζής, Υπάλληλος Φορέα Διαχείρισης
Κατερίνα Ψαθά, Νοσηλεύτρια
Δημήτρης Φώτης, Πολ. Μηχανικός
Δημήτρης Χατζημπάρμπας, Ελ. Επαγγελματίας

Γ. Χατζηθεοδώρου: Η συμμετοχή του κόσμου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα

Ολόκληρη η ομιλία του υποψήφιου Δήμαρχου Ξάνθης Γ. Χατζηθεοδώρου και συνεργατών του :
Αγαπητές φίλες/αγαπητοί φίλοι καλώς ήρθατε.
Βρισκόμαστε σε αυτόν το γοητευτικό χώρο, στημένο σήμερα με μεράκι για να υπηρετήσει τον πολιτισμό, ένα βιομηχανικό κτήριο του 19ου αιώνα. Στο κτήριο αυτό στεγάστηκε το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού μέχρι το 1912 όταν η πόλη πέρασε στα χέρια των Βουλγάρων. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Καπνού, τη Νομαρχία Ξάνθης κτλ. Σήμερα είμαστε εδώ δίνοντας το παρών στην αδιάλειπτη συνέχεια αυτής της πόλης με σεβασμό στο πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν της. Είμαστε από εδώ. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε την πόλη και το Δήμο που θέλουμε να ζούμε.
Φίλες και φίλοι. Βρισκόμαστε σε έναν τόπο που στο παρελθόν, αλλά και μέχρι πρόσφατα, κυριάρχησαν μοντέλα οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που πλέον φαίνεται πως έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Στην οικονομική ζωή του τόπου κυρίαρχο ρόλο έπαιζε η καλλιέργεια του καπνού. Βρισκόμαστε σε ένα τόπο όπου επιχειρήθηκε, σοφά, το μοντέλο της καθετοποιημένης βιομηχανικής ανάπτυξης μέσα από συνεταιριστικά εγχειρήματα. Βρισκόμαστε σε ένα τόπο όπου τα οικονομικά κίνητρα που εκπορεύονταν χωρίς σχεδιασμό και με πελατειακά κριτήρια από το Κέντρο τον μετέτρεψαν σε πεδίο προσωρινής βιομηχανικής δραστηριότητας που διαρκούσε όσο διαρκούσε και η επιδότηση. Η βιομηχανία και βιοτεχνία εγκατέλειψαν την περιοχή αφού απομύζησαν μπόλικα κρατικά κονδύλια που μπήκαν στις τσέπες όσων είχαν πελατειακή σχέση με την εκάστοτε εξουσία. Τα συνεταιριστικά εργοστάσια έκλεισαν μες την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια, ενώ η οικονομική δραστηριότητα που στηρίζεται στον καπνό δεν έχει την έκταση ούτε την κλίμακα που είχε στο παρελθόν. Στην περιφέρεια γύρω από την πόλη χάσκουν τα απομεινάρια παλιών εργοστασίων που εγκαταλείφθηκαν μετά τη μαζική αποβιομηχάνιση. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία των προγενέστερων χρόνων δόθηκαν χωρίς σχεδιασμό και στόχευση και δεν συνεισέφεραν στην υγιή ανάπτυξη του τόπου μας. Και έτσι η περιοχή μας, η Περιφέρειά μας, η πόλη μας έφτασε να είναι η φτωχότερη της χώρας. Θα περιοριστούμε όμως στις διαπιστώσεις; Όχι βέβαια. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ο παλιός δρόμος έφτασε στο τέρμα του και ήρθε η ώρα να εφεύρουμε τον καινούριο. Μπορούμε. Τώρα. Θα επανέλθουμε σε αυτό στη συνέχεια.
Εικόνα της Περιφέρειας αποτελεί και η Πόλη της Ξάνθης. Mια μικροδιαχειριστική λογική χαρακτήρισε την αυτοδιοικητική της λειτουργία τα τελευταία χρόνια. Αν εξαιρέσουμε την εμπνευσμένη θητεία του Φ. Αμοιρίδη, οι δήμαρχοι που κράτησαν το τιμόνι της πόλης μας διοίκησαν την Ξάνθη σαν τοπάρχες μικρής επαρχιακής κωμόπολης. Μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα και σχέδιο, χωρίς οδικό χάρτη για το πώς η πόλη μας θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, πώς θα εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει προς όφελος των Ξανθιωτών. Διαχειρίστηκαν κοντόθωρα το παρόν της χωρίς να φροντίσουν για το μέλλον. Η λειτουργία του Δήμου αφυδατώθηκε μες στη συνεχή επίκληση της γραφειοκρατίας ως άλλοθι μιας πρωτοφανούς απραξίας. Η πόλη έχασε την ικμάδα της καθώς διοικούνταν από δημοτικές αρχές χαμηλών προσδοκιών και ακόμη πιο ισχνών δυνατοτήτων.
Πέραν αυτών, όμως, η αλληλεξάρτηση με το κεντρικό πολιτικό σύστημα αναπαρήγαγε σε τοπικό επίπεδο το πελατειακό, αδιαφανές, αναξιοκρατικό και αναποτελεσματικό τρόπο νομής της τοπικής εξουσίας. Για πολλά χρόνια ντόπιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες υποβαθμίζουν τους θεσμούς πολιτευόμενοι υπέρ προσωπικών στόχων ή (και) υπέρ τοπικών συμφερόντων, μετατρέποντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πεδίο στήριξης στενά κομματικών επιλογών αυθαιρετώντας ενάντια στη θέληση των πολιτών. Επί 45 συνεχή χρόνια έχουμε παρουσία της ίδιας παράταξης και των ίδιων φυσικών προσώπων ή συγγενών των στη δημοτική αρχή. Ο κύκλος αυτός κλείνει και έφτασε η ώρα της ανατροπής ενός αρτηριοσκληρωτικού κατεστημένου.
Η πόλη μας, όπως προείπαμε, είναι η αντανάκλαση μιας περιφέρειας που φέρει τα απομεινάρια αποτυχημένων πειραματισμών, λανθασμένων επιλογών, κακής και ενίοτε ανήθικης χρήσης των εκάστοτε εργαλείων που είχαν στη διάθεσή τους οι ντόπιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Η περίπτωση της ΕΑΠΑΞ (Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Παλιάς Ξάνθης) που φέρεται να χρωστά εκατομμύρια είναι ένα τεκμήριο καιροσκοπισμού και ασυδοσίας. Αντί, ο Δήμος μας να αξιοποιήσει αυτόν τον πολύτιμο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό θησαυρό του οικισμού της Παλιάς Πόλης κατέληξε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό εκκόλαψης πελατειακών σχέσεων για ψηφοθηρικούς λόγους τροφοδοτώντας πάντα το ίδιο σύστημα που για δεκαετίες νέμεται την πόλη». Η άλλη εταιρεία η Αναπτυξιακή Ξάνθης, έκλεισε κακήν κακώς και ακόμη δεν έχει γίνει εκκαθάριση, ενώ η διαχείριση των ευρωπαϊκων προγραμμάτων γίνεται μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης!!
Μες στην Πόλη μια εικόνα παραίτησης και εγκατάλειψης. Κλειστές οι υποδομές που προορίζονται για δημόσια χρήση. Το κεντρικό πάρκιγκ κλειστό. Το κολυμβητήριο με σπασμένα πλακάκια και άδειο από τις χαρούμενες φωνές που ηχούσαν κάποτε εκεί, παιδικές χαρές κλειστές και εγκαταλειμμένες χωρίς πιστοποίηση. Οι δρόμοι, τα κακοσυντηρημένα πεζοδρόμια, ο προβληματικός φωτισμός, οι ξέχειλοι κάδοι των σκουπιδιών, η ανάμιξη ανακύκλωσης με τα βρώμικα, οι κλειδαμπαρωμένες αυλές των σχολείων, οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών, η αληθινή περιπέτεια της μετακίνηση των ΑΜΕΑ, των γονιών με τα καρότσια και των ηλικιωμένων στην πόλη, η πρόσφατη πεσμένη στέγη δίπλα μας στις καπναποθήκες. Και σε αυτό το τοπίο εκατοντάδες ή μάλλον χιλιάδες αδέσποτα να τριγυρίζουν στους δρόμους της πόλης και της περιφέρειας. Αλήθεια, τι γίνεται με τον “μικρό” καθημερινό πολιτισμό στις συνοικίες, τη φροντίδα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη; Τη χαμηλή στάθμη των συνθηκών της καθημερινότητάς μας, όλα αυτά που φαίνονται μικρά αλλά αποτελούν όρους αξιοπρέπειας για τη ζωή των πολιτών;
Γνωρίζετε καλύτερα από μένα, τους κεντρικούς δρόμους εγκαταλειμμένους στο έλεος των διπλοπαρκαρισμένων ΙΧ, τους κεντρικούς πεζόδρομους ως χώρους παράνομου πάρκινγκ, τραπεζοκαθισμάτων και αυθαιρέτων. Η άσφαλτος, που ναι μπορεί να μην είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου παντού, αλλά σίγουρα θυμίζει την παλιά Ελλάδα με τα μπαλώματα και τις λακούβες.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ολόκληρες για τα λάθη, τις αστοχίες, και τις παραλήψεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ας αναρωτηθούν οι Ξανθιώτες, πόσο καλυτέρευσε η καθημερινότητά τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Βλέπουν άραγε μια πόλη πιο καθαρή, καλύτερα φωτισμένη, με βελτιωμένες δημοτικές υπηρεσίες; Ρητορικό το ερώτημα, όποιος ζει στην Ξάνθη γνωρίζει την απάντηση.
Κυρίες και κύριοι, η Ξάνθη μπορεί καλύτερα, αξίζει περισσότερα. Αξίζει να κυβερνηθεί από μια δημοτική αρχή ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 διεξάγονται σε ένα εντελώς νέο εκλογικό τοπίο που διαμορφώνει η εφαρμογή της απλής αναλογική στην Τ.Α. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο Δήμου που διογκώθηκε με τον «Καλλικράτη» έρχεται να αναμετρηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής η οποία έρχεται να ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της Τ.Α. με νέες δυνάμεις, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Ενισχύει τη συμμετοχή καθώς αυτή έχει, πια, αντίκρισμα στα όργανα εκπροσώπησης και δεν συνθλίβεται κάτω από πλαστές πλειοψηφίες που τροφοδοτούν τον συγκεντρωτισμό, την αλαζονεία και την απόσυρση των πολιτών από τα κοινά.
Αντίπαλός μας λοιπόν εκτός από το συνεχώς ανακυκλούμενο παλαιό αυτοδιοικητικό προσωπικό που θεωρεί ότι ο «Δήμος τους ανήκει είναι η εγκατάλειψη, η αποχή, η αίσθηση παραίτησης, η μοιρολατρία, η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας, ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του κόσμου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και η πόλη δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς αυτόν. Η μεγαλύτερη νίκη μας θα είναι εάν ο κόσμος που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα επιλέξει να εμπλακεί και να συζητήσει για το μέλλον της πόλης του. Το σύστημα της απλής αναλογικής αφήνει τα θεσμικά περιθώρια για αυτό.
Φίλες και φίλοι, ζούμε το τέλος μιας εποχής όπως τη γνωρίζαμε και περνάμε σε μια καινούρια. Οι εποχές της μετάβασης προκαλούν φόβο. Προσπαθούμε να πιαστούμε από το γνώριμο παρελθόν, από ό,τι γνωρίζουμε όσο μίζερο κι αν είναι αυτό. Είμαστε εδώ όμως για να φανταστούμε και να επιχειρήσουμε πώς θα δώσουμε σχήμα στο καινούριο. Τι προσανατολισμό θα ακολουθήσουμε; Για να αρχίσουμε να το περιγράφουμε, λοιπόν. Η περιοχή μας διαθέτει 4 ισχυρά πλεονεκτήματα που η αξιοποίησή τους πιστεύουμε ότι θα άρει την δυσμένεια, την παραίτηση και την εγκατάλειψη.
Πλεονέκτημα πρώτο: Ανήκομεν εις τη Δύση έλεγε κάποτε ο Καραμανλής. Η ΕΕ με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει δημιουργήσει μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή και τον χρηματοδότη στα σχέδιά μας. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία Γραφείου προγραμμάτων ΕΣΠΑ για σχεδιασμένη διεκδίκηση-υλοποίηση προγραμμάτων και όχι «κατανάλωσή» τους.
Πλεονέκτημα δεύτερο. Ανήκομεν και στη νότια Βαλκανική. Για χρόνια ο τόπος μας γύρισε την πλάτη στους φυσικούς του γείτονες καλλιεργώντας μια αντίληψη κινδύνου σε σχέση με αυτούς. Ο από Βοράν κίνδυνο και ο εξ Ανατολών κίνδυνος! Η ρητορική του κινδύνου, η ρητορική που παράγει φόβο. Και μες στην ιδέα των κινδύνων και της καχύποπτης αντιμετώπισης των γειτόνων βρεθήκαμε παρατηρητές εξελίξεων που μας ξεπέρασαν. Χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν, εμπορεύονται, κάνουν διακοπές διαμορφώνοντας ένα νέο δυναμικό τουρισμό. Σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο της Καβάλας και τα Λιμάνια Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Λάγους, της σιδηροδρομικής Εγνατίας μας βάζουν στο επίκεντρο ενός δικτύου μετακίνησης ανθρώπων, δραστηριοτήτων και εμπορευμάτων. Αντιμετωπίζουμε θετικά και όχι φοβικά τους γείτονές μας και ταυτόχρονα σεβόμαστε την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου μας. Είμαστε περήφανοι για την συνύπαρξη διαφορετικών πληθυσμών στο τόπο μας. Αυτός είναι πλούτος και στοιχείο της ταυτότητάς του, το οποίο δεν πρέπει να κρύβουμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή πόλη στα νότια Βαλκάνια. Να μη το ξεχνάμε.
Πλεονέκτημα τρίτο: Η πόλη μας διαθέτει μια ισχυρή πολυτεχνική σχολή με 5 τμήματα από τη δεκαετία του 1970. Κοντεύει μισό αιώνα παρουσίας στον τόπο μας. Ποια είναι όμως η σχέση της πόλης μας με το πανεπιστήμιο πέρα από τη φιλοξενία των φοιτητών και όλη την οικονομική δραστηριότητα που συναρθρώνεται γύρω από αυτό τον νεανικό πληθυσμό; Πέρα από την πολυτεχνική σχολή επίσης η πόλη διαθέτει παράρτημα του ερευνητικού κέντρου Αθηνά. 1,14% του ΑΕΠ διατίθεται για την έρευνα και την ανάπτυξη. Εμείς θέλουμε το πανεπιστήμιο εταίρο μας στη δημιουργία ενός Δήμου της γνώσης και της επιστήμης. Η νέα εποχή θέλει το πανεπιστήμιο να διασυνδέεται με την πόλη και την τοπική κοινωνία και τα επιτευγματα της τεχνικής, της τεχνολογίας και της επιστήμης να βρίσκουν εφαρμογή στη ζωή των δημοτών με στόχο την κοινωνική ευημερία. Έξυπνη πόλη, wifi, διαδικτυακές υπηρεσίες, περιβαλλοντικές δράσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αρχιτεκτονική υποστήριξη.
Πλεονέκτημα Τέταρτο: Ο φυσικός, οικολογικός, αρχιτεκτονικός, πολιτιστικός, ιστορικός, λαογραφικός πλούτος μας. Ο δήμος μας είναι προικισμένος με ένα ασύγκριτο φυσικό πλούτο από δάση όπως η οροσειρά της Ροδόπης με μοναδικό αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, τα ποτάμια με το περίφημο αισθητικό δάσος που δημιουργεί ο Νέστος, τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα των οικισμών της παλιάς Ξάνθης και της Σταυρούπολης, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα φρούρια , ο πολυποίκιλος λαογραφικός πλούτος των πληθυσμών που κατοικούν στην περιοχή, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, τουρκογενείς, πομάκοι, ρομά συνεισφέρουν με την ιδιαιτερότητά τους στο γοητευτικό ανθρωπολογικό παζλ αυτού του τόπου.
Έχοντας αυτούς τους άσους στο μανίκι μας σχεδιάζουμε το Δήμο όπου θέλουμε να ζούμε. Το δήμο μας δεν τον βλέπουμε αποκομμένο ούτε από την περιφέρεια ούτε από τους γειτονικούς δήμους. Είμαστε προσανατολισμένοι στην καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης αλλά και διαδημοτικών συνεργασιών, καθώς η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική κτλ. δράση δεν περιορίζεται στα διοικητικά όρια των δήμων. ‘Εχοντας αυτά στο νου καταθέτουμε το ρεαλιστικό μας σχέδιο απέναντι σε μια διοίκηση κουρασμένη, ανίκανη να σχεδιάσει.
Άξονες για την ανατροπή. Συνδιαμορφώνονται μέσα από την επαφή και την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από εσάς. Να τονίσουμε το ψηφιακό ερωτηματολόγιο.
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ( Γιώργος)
Στόχος είναι η αυτάρκεια, η βιωσιμότητα και η αυτοσυντήρηση του δήμου χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά σε τέλη και εισπρακτέους φόρους από τους πολίτες. Ο δήμος πρέπει να λογιστεί ως, μία καλοκουρδισμένη μηχανή η οποία επιχειρεί και στηρίζει με στόχο να αποφέρει έσοδα που αφενός θα εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες του και αφετέρου θα επανεπενδύονται προς όφελος των πολιτών. Η ανάπτυξη του δήμου μας στηρίζεται στους άξονες του τουρισμού, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Ο Νομός μας όπως προαναφέραμε έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι αρμονικός, πλούσιος από τη φύση του, έχει βουνά, δάση, κάμπο εύφορο, νερά πολλά και όλα αυτά γεμάτα ζωή. Θέλουμε τον τόπο μας ζωντανό 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο για τα 52 Σαββατοκύριακα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε μορφή τουρισμού γιατί έχουμε τις προϋποθέσεις.
Τουρισμός στην Ξάνθη
Η παλιά Ξάνθη από μόνη της αποτελεί πόλο έλξης. Με κατάλληλους ηλεκτρονικούς οδηγούς και την εκπαίδευση ειδικών ξεναγών θα αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης
Αρχαιολογικός – Πολιτιστικός Τουρισμός (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί, οικιστικά σύνολα αρχιτεκτονικής αξίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές τέχνης, χορού, μουσικής. Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων. προγράμματα εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου για εκδρομές σχολείων και πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προγράμματα εκπαίδευσης και γνωριμίας της θρακιώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνεδριακός- επιστημονικός τουρισμός: Συνεργασία του Δήμου με Πανεπιστήμιο, ιατρικό σύλλογο, Δικηγορικό σύλλογο και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Ο καπνός ως τουριστικό προϊόν: Σε συνεργασία με καλλιεργητές και φορείς να αναδείξουμε την ιστορική πορεία αυτής της καλλιέργειας
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Οικοτουρισμός, Αγροτουρισμός- Οινοτουρισμός
Χαρακτηριστικά τους είναι :
1) η μικρής κλίμακας, ελεγχόμενη και ρυθμιζόμενη ανάπτυξη
2) η ποικιλία δραστηριοτήτων
3) η έμφαση στην απόκτηση εμπειριών για τις τοπικές κουλτούρες και τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών
Είναι σημαντικές πηγές για τους ανθρώπους της υπαίθρου, και συνδράμουν στη βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Εργαλεία μας η Σταυρούπολη τα ορεινά χωριά, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι παραδοσιακές καλλιέργειες και τα προϊόντα μας, οι συνεταιριστικές κοινωνικές δράσεις, τα οινοποιεία μας.

Ορεινός- ορειβατικός- αναρριχητικός τουρισμός & τουρισμός περιπέτειας

Θεραπευτικός- ιαματικός τουρισμός: αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Ποταμιάς και Θερμιών σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους

Αθλητικός τουρισμός: αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων εθνικού και διεθνούς επιπέδου. Π.χ. ετήσια καθιέρωση διεθνούς αγώνα ορεινής ποδηλασίας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους.

ΕΜΠΟΡΙΟ
• Τόνωση του εμπορίου. Ανάπτυξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπόρων με την αξίοποίηση ευρωπαικών προγραμμάτων και συνεργειών του δήμου μαζί τους.
• Αναμόρφωση της στεγασμένης Δημοτικής αγοράς κατά το πρότυπο των κλειστών αγορών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
• Αναμόρφωση του ιστορικού παζαριού της Ξάνθης κάνοντάς το «γιορτή για την πόλη», για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
• Ίδρυση Γραφείων Ενημέρωσης για την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων
της τοπικής αγοράς, για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Δημιουργία φυτώριου επιχειρήσεων (θερμοκοιτίδα, start up)
Δίνουμε ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες με την παροχή επαγγελματικής στέγης για μικρές εταιρείς. Για την στέγαση νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων με προτεραιότητα σε νέους και κοινωνικά ευπαθείς συμπολίτες.
Ενισχύουμε και προωθούμε την κοινωνική οικονομία με τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

Αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία (εθνικά και ευρωπαϊκά) για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Γίνεται κατανοητό ότι η ανάπτυξη του δήμου είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ανέλιξη της επιμέρους επιχειρηματικότητας του τόπου
ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ –ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ
• Selfie σημεία μέσα στην πόλη, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαφημίζουν την πόλη δωρεάν.
• Δημιουργία μουσείου για τα καρναβάλια.
• Δημιουργία πάρκου με την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, όπου σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο (στυλ Madurodam, Χάγη)
• Δημιουργία street artist road, όπου καλλιτέχνες θα μπορούν να εκδίδουν τα έργα τους.
• Πλατείας Ελευθερίας. Διαμόρφωση πλατείας με πολύχρωμα μωσαϊκά – πλακάκια για να μπει χρώμα στην ζωή της πόλης (η πόλη με τα 1000 χρώματα).

2. Ποιότητα ζωής & Περιβάλλον (Γιάννης Χαραλαμπίδης)
Οραματιζόμαστε μια πόλη ανθρώπινη με φροντίδα για όλες τις γειτονιές. Μια πόλη με φροντίδα για όλα αυτά που φαίνονται μικρά αλλά αποτελούν όρους αξιοπρέπειας για τη ζωή των πολιτών. Οφείλουμε να επαναθεμελιώσουμε το Δήμο Ξάνθης στη βάση της ενεργής συμμετοχής και της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, με τις αρχές της οικολογίας, του πολιτισμού, του σεβασμού προς την πόλη μας και των πολιτών μεταξύ μας. Η διαφάνεια και η διαβούλευση πρέπει να είναι τα εργαλεία μας. Οφείλουμε να δώσουμε στους συλλόγους, στις ομάδες, στις οργανώσεις, στις γειτονιές, στους πολίτες αυτού του Δήμου τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν.
• Δημόσιοι χώροι: Απόδοση στους πολίτες. Ανάπτυξη και αξιοποίησή τους υπέρ όλων των δημοτών, των πεζών, των παιδιών. Απρόσκοπτη χρήση τους από (ΑΜΕΑ, γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένους. Τερματισμός της αυθαιρεσίας στο ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων και ενιαία στάση απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους.
• Ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας
• Παιδικές χαρές: ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών. Ανακατασκευή, εκσυγχρονισμός και ασφαλής λειτουργία των υπαρχόντων.
• Περιαστικό Άλσος: προστασία, σχεδιασμός και διαχείριση προς όφελος των Δημοτών.
• Ήπιες μορφές μετακίνησης, ώστε να αποδοθεί σημαντικός ωφέλιμος χώρος στους πεζούς και στους ποδηλάτες.
• Προτεραιότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Δημοτική συγκοινωνία με μικρά και εύχρηστα ΜΜΜ)
• Έξυπνη κυκλοφορία (Επιμερισμός του Δήμου σε τομείς, Μέτρηση βαρύτητας των μέσων μεταφοράς ανά τομέα, επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης , ετοιμότητα του Δήμου σε σχέση με τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας, Δημιουργία σύγχρονων και λειτουργικών εισόδων και εξόδων της πόλης.
• Ολοκληρωμένη πολιτική στάθμευσης. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός παζαριού – parking. Parking Δημοτικής Αγοράς: οριστική επίλυση προβλήματος. Νέοι χώροι στάθμευσης (π.χ. Parking έναντι ΙΚΑ). Μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε νέο χώρο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες όλου του Νομού Ξάνθης και στην θέση της υπάρχουσας Π.Υ., μαζί με τον σημερινό Δημοτικό χώρο, δημιουργία διώροφου ή τριώροφου parking.
• Ύδρευση: Αντικατάσταση του δικτύου, επανυπολογισμός του κόστους ύδρευσης- αποχέτευσης και αταλάντευτη στη θέση μας υπέρ του νερού ως δημόσιο αγαθό .
• Ενέργεια: Αξιοποίηση των ΑΠΕ, ελαχιστοποίηση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
• Πρόβλεψη για υπαγωγή της Πόλης στο δίκτυο Φυσικού αέριου
• Καθαριότητα – απορρίμματα: Διαχείριση απορριμμάτων (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων.
• Αδέσποτα: Τήρηση νομοθεσίας συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις στη βάση της συμμετοχικότητας.
Περιβάλλον
Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να έχει σαν βασική του πολιτική την αειφορία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να βλέπουμε στο μέλλον αυτού του τόπου, των παιδιών μας, των επόμενων γενεών.
Αποτροπή εγκατάστασης λατομείων
Προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
Συνεργασία με τους άλλους Δήμους της περιοχής μας, για την ουσιαστική προστασία και των υπολοίπων ευαίσθητων περιοχών του Νομού μας όπως η Βιστωνίδα και ο Νέστος.
Αναζωογόνηση των χωριών της ορεινής Ξάνθης μέσα από:
• Την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων γεωργίας, κτηνοτροφίας, υλοτομίας
• Την επεξεργασία και προώθηση των παραγόμενων προϊόντων
• Την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.
3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (Στέλιος Θεοφιλάκης)
Αυτός ο άξονας είναι πολύ σημαντικός στην αναφορά μας. Υψηλή προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η διατήρηση και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής . Θεωρούμε ότι αυτό το έργο βρίσκεται στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα, στο δήμο μας οι δομές αλληλεγγύης είναι ανύπαρκτες ή υπολειτουργούν. Σκεφτόμαστε ότι η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής χρειάζεται να είναι πλαισιωμένη από εκπροσώπους των εργαζόμενων, των ωφελούμενων του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Οι προτάσεις μας αφορούν τα παρακάτω πεδία.
Α) ΑΜΕΑ
Προσβασιμότητα σε όλο το αστικό οδικό δίκτυο, στις υπηρεσίες, στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος – με παροχή κινήτρων
Ηχητική σηματοδότηση των δρόμων
Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση
Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς, νέους και ενήλικες ΑΜΕΑ, στη διάρκεια όλου του χρόνου
Συμμετοχή σε ΚΟΙΝΣΕΠ σχετικές με ένταξη ατόμων με αναπηρία ή με ψυχικά νοσήματα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Β) ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ενίσχυση των ΚΑΠΗ, Δυνατότητα κάλυψης σε κάθε γειτονιά
Πολιτιστικές προτάσεις σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας
Γ) ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ανάπτυξη Στήριξη δομών αλληλεγγύης: κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό εκπαιδευτήριο, Στήριξη των εθελοντικών δομών και πρωτοβουλιών που υπάρχουν (Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δράσεις Χωρίς Μεσάζοντες)
Δ) ΠΕΡΙΟΧΕΣ «ΓΚΕΤΟ»
Υποδομές
Αστική συγκοινωνία
Σταθερός φωτισμός
Κοινωνικές υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες
Ιδρύσεις ΚΟΙΝΣΕΠ
Παρεμβάσεις σταθερές και όχι περιστασιακές και προεκλογικές
Ε) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Κέντρα πρόληψης, διάγνωσης και εκπ/σης σε θέματα ψυχικής υγείας και πρόνοιας σε παιδιά έφηβους και στις οικογένειές τους
Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Κοινότητας στο Δήμο
4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ( Κατερίνα Παγουλάτου- Νατάσα Μακρή)

Την πολιτική μας σε σχέση με τον πολιτισμό, οφείλουμε να την επαναπροσδιορίσουμε με βάση την ποιότητα που έχει υποχρέωση να προσφέρει ο Δήμος στους Δημότες και την αντίληψη ενός συμμετοχικού Δήμου. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και ενέργειες για:
• Την αναβάθμιση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου η οποία θα λειτουργεί στην βάση της συμμετοχικότητας και θα πλαισιώνεται από δημότες.
• Την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου Ξάνθης που έχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον π.χ. κτήριο Μουζαφέρ Μπέη. Την συντήρηση και αναβάθμιση των χώρων αυτών για την αποτελεσματική λειτουργία τους και την χρήση τους από συλλογικότητες του Δήμου ή δράσεις που θα οργανώνει ο ίδιος ο Δήμος (π.χ. ωδείο, σχολές χορού κλπ).
• Ίδρυση Θεάτρου για φιλοξενία τοπικών θεατρικών ομάδων ή ομάδων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και ελευθέρου θεάτρου, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτηριακές υποδομές.
• Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου, ΘΛΕ – Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Χατζιδάκειο (φεστιβάλ για την ανάδειξη, σε διεθνές επίπεδο, της σχέσης του με την Ξάνθη)
• Την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των οικισμών του Δήμου Ξάνθης με την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, την βελτίωση των πολιτιστικών τους υποδομών και την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ενώ η Ξάνθη διαθέτει μεγάλο αριθμό αθλητικών εγκαταστάσεων, δυστυχώς αυτές δεν εμφανίζουν την εικόνα που θα όφειλε ο Δήμος να διατηρεί ή ακόμη χειρότερα, βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης. Αυτό είναι εις βάρος της νεολαίας μας και των κατοίκων του Δήμου. Δημοτικά γυμναστήρια κλειστά, κολυμβητήριο, στάδια και γήπεδα.
Για την ανασύνταξη του αθλητισμού και του αθλητικού δυναμικού της Ξάνθης, απαιτείται:
• Η οργάνωση των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Συλλόγων του Δήμου με σκοπό την δημιουργία μιας ευέλικτης επιτροπής, υπό την αιγίδα και την συμμετοχή του Δήμου και εκπροσώπων των συλλόγων για την επίλυση προβλημάτων, προώθηση ιδεών και προτάσεων,
• Η στήριξη των αθλητικών συλλόγων για την φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων Πανελλήνιων και Διεθνών (νομιμότητα και αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων)
• Το κύριο μέλημα ενός σύγχρονου Δήμου οφείλει να είναι ο «μαζικός συλλογικός αθλητισμός». Η οργάνωση και υποστήριξη δράσεων μαζικού αθλητισμού.
• Ενίσχυση του Αθλητικού Τουρισμού με κοινωνικό πρόσημο. Οι εναλλακτικές αθλητικές δράσεις συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και παράλληλα αναδεικνύουν στοιχεία της τοπικής μας ιστορίας, του πολιτισμού μας, της γαστρονομίας μας, της πολυπολιτισμικότητάς μας, τον πλούτο της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.
ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
1)επαναλειτουργία Κολυμβητηρίου
2) συντήρηση και διάθεση χώρων για την εξυπηρέτηση του μαζικού και συλλογικού αθλητισμού ( όπως Κλειστό γήπεδο Αναξαγόρας, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Αμοιρίδιο κτλ, Ασπίδας κτλ.)
5) Τεχνητό Αναρριχητικό Πεδίο διεθνών προδιαγραφών

5. ΠΑΙΔΕΙΑ (Πολυχρόνης Δημήτρης, Μαυροδή Κατερίνα)
Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και η εκπαίδευση είναι αγαθό το οποίο δικαιούται κάθε άνθρωπος.
Ασφαλώς τα ζητήματα χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής αφορούν την κεντρική εξουσία και τον προσανατολισμό που επιχειρεί να δώσει σε αυτήν. Μέρος, όμως, των ζητημάτων της εκπαίδευσης αποτελούν, πλέον ευθύνη και της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τη νομοθετική μεταβίβαση, εμφανώς, αυξημένων ευθυνών και αρμοδιοτήτων στους Δήμους.
Στο πρόγραμμά μας για την παιδεία αντανακλάται το ενδιαφέρον μας για τα θέματα της υλικοτεχνικής υποδομής, του σεβασμού στο περιβάλλον, της οικολογίας, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού και του αθλητισμού. Οι προτεραιότητές μας σε σχέση με την παιδεία είναι οι εξής:
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
• συντήρηση των υπαρχόντων και κατασκευή των σχολείων που έχουν παγώσει ( .
• Πρόνοια για δημιουργία δομών ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες, Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης) στα χωρικά πλαίσια του δήμου.
• Δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος υποστήριξης της Σχολικής μονάδας, στα πλαίσια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.
• Νομιμοποίηση σχολικών κτηρίων
• Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για φωτισμό και θέρμανση.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.
Θέλουμε το σχολείο να είναι το κύτταρο των συνοικών μας. Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά. Ο δήμος με ευθύνη του και σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις ενώσεις γονέων αξιοποιεί την αυλή αλλά και τις υπόλοιπες υποδομές των σχολείων για να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών και ενηλίκων.
Σχολικές αυλές με πράσινο, με ελαφρά στεγασμένους κάποιους υπαίθριους χώρος, με παγκάκια και εικαστικές κατασκευές
Διοργάνωση συναυλιών και άλλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων για τους μαθητές.
Τόνωση του σχολικού αθλητισμού μέσω αθλητικών προγραμμάτων, διοργάνωσης σχολικών πρωταθλημάτων και αξιοποίησης των αθλητικών υποδομών των σχολείων.
ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΩΝ
Δημιουργία βρεφονηπιακών δομών, επαναλειτουργία των κλειστών παιδικών σταθμών που δεν έχουν πιστοποίηση λειτουργίας.
Πρόνοια του δήμου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της δίχρονης αγωγής και εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο. Το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο είναι πια πραγματικότητα σε 298 δήμους της χώρας και ο Δήμος Ξάνθης ανήκει στους 27!!!! που απέμειναν εκτός της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο.
ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Διαδημοτική σύμπραξη με το Δήμο Αβδήρων για την επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ζυγό.
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνδρομή του δήμου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών
Λειτουργία Δημοτικού Ωδείου
Να δείχνει τη μέριμνα για τη σχολική διαρροή
Να υποστηρίξει τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου
Θέλουμε το Δήμο Ξάνθης, ενεργό στον κοινωνικό του ρόλο, να ιδρύει κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ΚΔΑΠ, να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών να στηρίζει τις οικογένειες με δωρεάν απογευματινή απασχόληση, αλλά και πρωινή λειτουργία κατά την καλοκαιρινή περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά. Και επιπλέον να ενεργοποιήσει το θεσμό της Δια βίου μάθησης ενηλίκων ο οποίος έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια (Σχολές γονέων, εκπαίδευσης σε γλώσσες, ΗΥ κτλ). .
Να αξιοποιήσει το πλούσιο αρχείο των σχολείων του Δήμου για τη Δημιουργία Μουσείου Σχολικής Ζωής.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Φανταζόμαστε το Πανεπιστήμιο εταίρο στη δημιουργία ενός δήμου της γνώσης και της επιστήμης. Συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία για συνεδριακό τουρισμό, οργανική σύνδεση των φοιτητών με το Δήμο στα προγράμματα και στις δράσεις εθελοντισμού, στην παροχή υπηρεσιών. Διασύνδεση του Δήμου Ξάνθης και του ΔΠΘ σε προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, περιβαλλοντικών δράσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών, ρομποτικής κτλ.

Συντάκτης: Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος