Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;

Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα από το τμήμα Γαστρονομίας, βρέθηκαν στη Ροδόπη, όπου και περιηγήθηκαν σε αγροκτήματα και μίλησαν με παραγωγούς και οικοτέχνες, με στόχο να γνωρίσουν τον Γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας!.
Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθεί το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει επισκεφθεί πολλές άλλες Χώρες. Στη Ροδόπη ήρθαν για πρώτη φορά!

Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;

Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;

Οι φοιτητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις γεύσεις-κεράσια, ΦΕΤΑ, μέλι, Ελαιόλαδο, κουζίνα ποντιακή, Καππαδόκων κ.α- και τις μυρωδιές και έκαναν πολλές ερωτήσεις για την Βιολογική Γεωργία, η οποία διασφαλίζει την αυθεντική γεύση και άρωμα στο κάθε προϊόν, αξίζοντας γι’ αυτό, τον περισσότερο κόπο, που κάνει κάποιος που την εφαρμόζει. Ο Βιολογικός καλλιεργητής και Οικοτέχνης, Νίκος Χατζηγιάννης, μίλησε στους φοιτητές με θέρμη για τον αγαπημένο του τομέα, τη Βιολογική Γεωργία και την δική του παραγωγή, την οποία με αγάπη μεταποιεί και διαθέτει σε σημεία αγοράς της Κομοτηνής, αλλά και της Θεσ/νικης.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;
Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;
Η σειρά προϊόντων του “Της γης”, από μικροσαλάτες-φιντανάκια από ραπανάκια, σιτάρι, μουστάρδα-από κηπευτικά: Μελιτζάνα, Τομάτα, Πιπεριά Φλωρίνης και καυτερή Πιπεριά και μάλιστα χωρίς συντηρητικά! Τους ξενάγησε επίσης στο Θερμοκήπιό του και στο μικρό ξηραντήριο που δουλεύει με ηλιακό ενέργεια!
Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;
Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;
Οι Φοιτητές δοκίμασαν όλες τις γεύσεις και εντυπωσιάστηκαν από τις προσεγμένες συσκευασίες, στις οποίες ο κ. Χατζηγιάννης, έχει σφραγίσει γεύσεις που… ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο, όπως, μαρμελάδα τομάτας, μαρμελάδα πιπεριάς (, υπέροχα συνοδευτικά για τυριά), σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, μελιτζάνα ψητή, το πεντανόστιμο Άϊβαρ, που είναι μια βαλκανική συνταγή με πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνα, καυτερές πιπεριές, τομάτα, σκόρδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αρωματικά και ξύδι, που απογειώνει τη γεύση, ότι και να συνοδεύει, ακόμα και απλή επάλειψη στο ψωμί.

Η επίσκεψη του συγκεκριμένου Πανεπιστημιακού τμήματος Γαστρονομίας της Ιταλίας στην Ελλάδα, φαίνεται προς το παρόν να μην βάζει σε σκέψη τους αρμόδιους σε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Πολιτεία, πως η Ελλάδα των ανεπανάληπτων γεύσεων και ασυναγώνιστων προϊόντων, δυστυχώς δεν διαθέτει Πανεπιστημιακό τμήμα Γαστρονομίας, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να συνδυασθεί με τις Σπουδές στον Τουριστικό Τομέα.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα μια πανεπιστημιακή σχολή Γαστρονομίας;

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η προσπάθεια πολλών Αρχιμαγείρων, που εισάγουν τα τοπικά προϊόντα στο μενού των μονάδων εστίασης και των Ξενοδοχείων, η οποία σίγουρα θα πρέπει να πολλαπλασιασθεί. Ένας τέτοιος επαγγελματίας Αρχιμάγειρας, είναι και ο Γιώργος Χατζηγιάννης,(σ.σ. γιος του Νίκου Χατζηγιάννη) ο οποίος εργάζεται σε εστιατόριο της Θεσ/νικης. “Όλο και περισσότεροι Αρχιμάγειρες-ΣΕΦ- ενσωματώνουν τα τοπικά προϊόντα στο μενού των Ξενοδοχείων και των μονάδων εστίασης που εργάζονται. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουν οι Έλληνες τα τοπικά μας προϊόντα και να τα προτιμούν και να μην τα υποτιμούν”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά!
Το μενού για την φιλοξενία των φοιτητών περιελάμβανε μακαρόνια με σάλτσα τομάτας και πιπεριάς…με αστρική άφταστη γεύση, μανιτάρια, σαλάτες πολύχρωμες, φυσικά πεντανόστιμα μπιφτέκια και κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία, Μοσχάτο Λήμνου!

Οι φοιτητές θα παραμείνουν στη Ροδόπη και θα αποτυπώνουν τις γεύσεις της για μία εβδομάδα, η οποία όπως αποδεικνύεται, δεν είναι αρκετή χρονικά, για να καλύψει το σύνολό τους!

Αξίζει δε να υπογραμμισθεί πως την επίσκεψη οργάνωσε η Γαστρονόμος Καλλιόπη Κουτούπα, η οποία έχει αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, διατηρεί ακόμα δεσμούς και μάλιστα έχει αναπτύξει και συνεργασίες και με άλλο πανεπιστήμια.
ΔΕν είναι ώρα αντί να ψελλίζουμε διάφορα και να μιζεριάζουμε για την ίδρυση Νομικής και σε άλλο πανεπιστήμιο, να διεκδικήσουμε μια Πανεπιστημιακή Σχολή για την Γαστρονομία, προκειμένου να καταγράψει, να αναδείξει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων, αυτός ο θησαυρός που λέγεται Ελληνική Γαστρονομία, προκειμένου να τον απογειώσουν;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος