Έξι χρόνια ένα Κοινωνικό Φροντιστήριο, αυτό της Κομοτηνής, λειτουργεί συμπληρωματικά με το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Μητρόπολης κι αποτελεί ιδανικό χώρο μάθησης και τρανή απόδειξη αλληλεγγύης. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν έξι χρόνια, νιώθω ότι έχουμε αρχίσει να «γερνάμε» σιγά- σιγά και πρέπει να βρούμε νέες δράσεις για να ανανεωθούμε» δηλώνει αστειευόμενη η Ζωή Γαβριηλίδου , αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας .

Η κα Γαβριηλίδου με τον κ. Κιοσσέ και μεταπτυχιακό φοιτητή

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω εξηγεί πώς κατάφερε να κάνει την ιδέα της πράξη. «Είχα την ιδέα, επισκέφτηκα το Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, την αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και την υλοποιήσαμε από κοινού με το ΔΠΘ και το Δήμο Κομοτηνής. Συνεργαστήκαμε αρχικά με τον Γιάννη Γκαράνη και στη συνέχεια με τον Νίκο Σωτηρακόπουλο

Όπως εξηγεί η κα Γαβριηλίδου επιλέχθηκε ο Δήμος Κομοτηνής γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά τα έξοδα του Φροντιστηρίου. «Εμάς ο στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε κόσμο από τα φροντιστήρια, αλλά να μπορέσουμε να βοηθήσουμε παιδιά τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν θα πήγαιναν εκεί.» δηλώνει και σημειώνει. «Μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών κι αξιόπιστα βγαίνει ποιοι είναι οι δικαιούχοι.»

Σήμερα 4ετείς φοιτητές, Μεταπτυχιακοί και Υποψήφιοι Διδάκτορες στήριξαν πάρα πολύ το θεσμό και η Κοινότητα των Εκπαιδευτικών επίσης, διορισμένοι κι αδιόριστοι ήρθαν να διδάξουν εθελοντικά. «Είναι ένας εθελοντικός θεσμός και το μόνο που παίρνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο τέλος του χρόνου μια βεβαίωση από το δήμο Κομοτηνής. Η οποία έχει γι αυτούς μεγάλη αξία.» δηλώνει η κα αντιπρύτανης , «ψυχή» του Φροντιστηρίου, και προσθέτει ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά εκπαιδευτικών, αλλά πάντα πρόβλημα αποτελούν τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία, «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό σιγά –σιγά θα το λύσουμε» σημειώνει αισιόδοξη για το μέλλον.

Ο Σπύρος Κιοσσές διδάσκει στο ΔΠΘ και στηρίζει την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με ιδιαίτερη θέρμη, φέτος έχει αναλάβει εκείνος το ρόλο του συντονισμού. «Παλιότερα είχα την εμπειρία της διδασκαλίας στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Μητροπόλεως.» δηλώνει κι εξηγεί ότι οι δύο αυτές δομές λειτουργούν συμπληρωματικά.«Το πολύ θετικό από την εμπειρία είναι ότι οι ίδιοι οι φοιτητές του Τμήματος αποκτούν έμπρακτα εμπειρία μέσα από την Διδασκαλία τους προσφέροντας εθελοντικά σε παιδιά που έχουν ανάγκη από τη στήριξη αυτή.»
Φώτο: Η κα Ζωή Γαβριηλίδου με τους συνεργάτες της ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: