Καιρικό
Ρεκόρ βροχόπτωσης προχθές βράδυ στη Ροδόπη
142 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν στην Κομοτηνή το διάστημα από τις εννέα το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις δύο και μισή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Συνολικά 142 τόνοι το στρέμμα σε διάστημα 5,5 ωρών, ποσότητα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπεφτε σε 45 ημέρες σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τον κ. Κώστα Χουβαρδά.

Αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας ποσότητας νερού ήταν να υπερχειλίσει το φράγμα της Γρατινής κατά 75 εκατοστά. Οι μεγάλοι όγκοι νερού που έπεσαν σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα προκάλεσαν προβλήματα στον Ίσαλο, στο Λαμπρό, στα Αμάραντα με τα νερά να απειλούν ακόμη και τα αναχώματα. Στον Ίσαλο πλημμύρισαν αυλές σπιτιών και καταστημάτων. Αλλά και στο οδικό δίκτυο μεταξύ Καλλιθέας και Ισάλου προκλήθηκαν καταστροφές , το οποίο για ώρες τέθηκε εκτός κυκλοφορίας.

Διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων
Διακόπηκε η κυκλοφορία στα σιδηροδρομικά δρομολόγια που εκτελούνται μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης λόγω της υπερχείλισης υδάτων στην περιοχή της Βέννας. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ τα δρομολόγια στον σιδηροδρομικό άξονα Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή υποκαθίστανται με λεωφορεία.

Στις πληγείσες περιοχές ο αντι-περιφερειάρχης
Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο κος Νίκος Τσαλικίδης με τον αναπληρωτή υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παπαλεξιού. Τεράστιες εκτάσεις γης είναι καλυμμένες με νερό με τα μεγαλύτερα προβλήματα να έχουν σημειωθεί πάλι στην περιοχή των Αμαράντων. Πλημμυρισμένες εκτάσεις και σπίτια υπάρχουν επίσης στους οικισμούς Ισάλου Δοκού, Δραγιάς και Πάσου, Φύλακα.

 

Χρήση της νέας τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινόμενων
Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα των Οργάνων Πολιτικής Προστασίας υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης η κα Φελίνα Καζάκου σημειώνοντας πως η ενημέρωση των πολιτών κατά τα προχθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν ελλιπής, ως ανύπαρκτη, θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή των πολιτών σε κίνδυνο. Η κα Καζάκου υπενθυμίζει την πρόταση της σχετικά με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. «Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται κατά τις μετακινήσεις εντός πόλης αλλά και στους οικισμούς όπου παρουσιάζονται τα «επικίνδυνα» σημεία μπορούν να αποτυπώνονται άμεσα σε ένα χάρτη και να αναρτούνται στα social media καθώς επίσης και στο site του Δήμου» αναφέρει η κα Καζάκου σημειώνοντας «Αναμένουμε τις ενέργειες των υπευθύνων πριν θρηνήσουμε θύματα.»

Παιδεία
Αγώνας ενάντια στο νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών
Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα και οι Εκπαιδευτικοί της Ροδόπης συμμετέχοντας στην 24ωρης απεργιακή κινητοποίηση της Δ.Ο.Ε. διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ψήφιση του νέου συστήματος – προσλήψεων προσοντολόγιου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Χθες προχώρησαν στην κατάληψη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

 

Συναισθηµατική και κοινωνική νοηµοσύνη
Οµιλία της Χριστίνας Γκόνου στο Επιστηµονικό Colloquium του Τµήµατος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου . Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τµήµα Γλώσσας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστηµίου του Essex θα μιλήσει µε θέµα «Συναισθηµατική και κοινωνική νοηµοσύνη: Παραδείγµατα από την ξενόγλωσση εκπαίδευση». Η οµιλία θα πραγµατοποιηθεί στην Αίθουσα Σεµιναρίων του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τµήµατος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00, και είναι ανοικτή στα µέλη ΔΕΠ, τους µεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ανακοίνωση Οικοτρόφων
«Δωρεάν, δημόσια, καθημερινή σίτιση για όλους, χωρίς εργολάβους. Καμία σκέψη για catering, διακοπή της σίτισης, μείωση των δικαιούχων.» ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης. Παράλληλα, ζητά να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων της λέσχης. Αλλά και να αυξηθούν τα δρομολόγια για σχολές κι εστίες, ιδιαίτερα το ΣΚ. Δωρεάν μετακίνηση με τα δρομολόγια των Κιμμερίων. Σήμερα στις τρεις το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη για το ζήτημα της Λέσχης στο κτίριο της Λέσχης.

«Όχι» των γονέων στο νέο σύστημα πρόσληψης
Την αντίθεσή της στο νέο σύστημα «πρόσληψης» των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. Παράλληλα, ζητά η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που όλα αυτά τα χρόνια διδάσκουν τους μαθητές . Επίσης, απαιτούν : « Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος – αναπληρωτής. Να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι όσοι εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν κάθε χρονιά τα σχολεία. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία. ά τάξη για νήπια, α’ και β’».

Μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Braille
Την έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσής της η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος κύκλος των μαθημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille θα ξεκινήσει στην Αλεξανδρούπολη στις 21 Ιανουαρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2541062551 και στο [email protected] Ακόμη στο 6940929378 Γρηγορίου Νάντια και στη διαδικτυακή σελίδα στο Facebook «Μαθήματα γραφής & ανάγνωσης Braille στην Αλεξανδρούπολη». Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Οικονομία
Κοπή βασιλόπιτας για την Ομοσπονδία
Κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο κέντρο Βράχος Νο2. Η εκδήλωση θα γίνει με τη συνοδεία του συγκροτήματος Λαλητάδες Ροδόπης, Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Γιάννης Παγκοζίδης στο ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι, Νίκος Αγγούσης στο κλαρίνο, Γιώργος Παγκοζίδης στα κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι και λαούτο, Νίκος Βερβερίδης στο μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι. Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ – φαγητό – ποτό.

Μητρόπολη
Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σάλπης.

Πολιτισμός
Ο Μέγας Βασίλειος των Καππαδόκων
Ο σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» όπως κάθε χρόνο τιμά τον Μέγα Βασίλειο με ιδιαίτερη τελετή κοπής της βασιλόπιτας. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του στη τελετή κοπής της βασιλόπιτας, που θα γίνει την Κυριακή 13 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη». Η εκδήλωση περιλαμβάνει προσφώνηση του προέδρου του Συλλόγου, χαιρετισμούς προσκεκλημένων και βράβευση αριστούχων μαθητών, επιτυχόντων σε Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι. και διακριθέντων στον αθλητισμό. Καλούνται όλα τα παιδιά των μελών του Συλλόγου που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις να προσκομίσουν στα γραφεία του Συλλόγου, μέχρι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, τα σχετικά δικαιολογητικά. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948686070. Μετά το πέρας της τελετής, στον ίδιο χώρο, ακολουθεί γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους
Η κινηματογραφική Λέσχη της Π.Κ.Ρ για έκτη συνεχόμενη χρονιά προβάλει το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας . Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 27/1/19 και Δευτέρα 28/1/19 στις 20:00. Είσοδος Δωρεάν

Αστυνομικό δελτίο
Έκρηξη και πυρκαγιά σε κατάστημα με φιάλες υγραερίου
Με εγκαύματα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, διακομίστηκε ο ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης φιαλών υγραερίου μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κατάστημά του. Καταλυτική στην αντιμετώπιση του συμβάντος ήταν η άμεση επέμβαση της Π/Υ Κομοτηνής. Παρενέβη εγκαίρως με 8 άνδρες και 4 οχήματα θέτοντας την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο αποτρέποντας τα χειρότερα.

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ιρλανδική διάβαση
Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής για την απομάκρυνση ενός αυτοκινήτου το οποίο παρασύρθηκε χθες από ορμητικό χείμαρρο στην Ιρλανδική Διάβαση της Αετοκορυφής Ροδόπης. Ο οδηγός του αυτοκινήτου επιχείρησε να διασχίσει την ιρλανδική διάβαση μεταφέροντας με το αυτοκίνητό του εννέα μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίοι πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν από το αυτοκίνητο πριν αυτό παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη τις βραδινές ώρες της 9/10-1-2019, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, ένας 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας τρείς (3) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, στα διόδια Μέστης της Εγνατίας Οδού, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 39χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου, διότι από κοινού με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό του, ο οποίος πριν το επικείμενο αστυνομικό έλεγχο διέφυγε πεζός, μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα τρείς (3) μη νόμιμους μετανάστες. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής
Συνελήφθη την 9-1-2018 το μεσημέρι, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 30χρονος ημεδαπός, διότι, την 8-1-2019 το απόγευμα, στην Κομοτηνή, διέρρηξε μία επιχείρηση και τις εγκαταστάσεις ενός συλλόγου, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους, ένα φορητό υπολογιστή, μία τηλεόραση και το χρηματικό ποσό των 45 ευρώ. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε η αφαιρεθείσα τηλεόραση, η οποία αποδόθηκε στο δικαιούχο της.

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη τις βραδινές ώρες της 9/10-1-2019, στην Επαρχιακή Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων, 26χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

 

Καιρός:
Νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι, 4 με 6 και στα πελάγη μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μοιράσου το άρθρο: