Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή για τους Ρομά
Επιστολή προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας ΡΟΜΑ απέστειλε η κα Ελένη Λαφτσή υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής με την παράταξη «ΠΟΛΗ-τικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με αφορμή την καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδιας των Ρομά για τα γενικευμένα κρούσματα δωροδοκίας, τις απόπειρες εξαγοράς της ψήφου στις επερχόμενες εκλογές,με αναφορά μάλιστα και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Οι εύστοχες επισημάνσεις σας για την βάναυση προσβολή της προσωπικότητας των πολιτών Ρομά ,αλλά και η έκκλησή σας να δοθεί ένα τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος,με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και ,με αίσθημα ευθύνης, τις προσυπογράφω.» αναφέρει η κα Λαφτσή και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Κομοτηνής διαθέτει μεγάλους οικισμούς Ρομά ,που παρότι βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, διαβιούν σε συνθήκες που δεν τιμούν κανέναν ,λόγω των ελλείψεων σε βασικές υποδομές ,του αναλφαβητισμού και της ανεργίας. «Ζητήματα για τα οποία οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις όσοι άσκησαν και ασκούν διοίκηση στο Δήμο και βέβαια να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης και αναζήτησης λύσεων ,πράγμα για το οποίο σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την πόλη μας.» Η κα Λαφτσή ζητά από τους συνυποψηφίους Δημάρχους  να προσυπογράψουν το κείμενο αυτό και βέβαια να απέχουν έμπρακτα από τέτοιες πρακτικές, οι οποίες προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

250.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ στον Δήμο Κομοτηνής για νέες γεωτρήσεις άρδευσης
Πόρους ύψους 250.000 ευρώ θα αποδεσμεύσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την ανόρυξη πέντε νέων γεωτρήσεων άρδευσης από τον Δήμο Κομοτηνής. Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη. Οι νέες γεωτρήσεις θα είναι πλήρως εξοπλισμένες και θα περιλαμβάνουν τέσσερις αντλίες, δύο δεξαμενές και έναν αρδευτικό αγωγό μήκος 1500 μέτρων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιμπράμ, στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» για την προσχολική αγωγή
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της προσχολικής αγωγής ζητά με ανακοίνωσή που έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Κομοτηνής κ. Γιάννης Λεβέντης αναφερόμενος στο θέμα της προσχολικής αγωγής. «Επειδή θεωρούμε ότι όλα τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους πρέπει να έχουν θέση σε αναβαθμισμένες προσχολικές δομές, αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής την ανάγκη για ουσιαστική υλοποίηση της σύγχρονης και ποιοτικής δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με ευθύνη του κράτους δημόσια και δωρεάν και την ανάγκη επίσης να αναπτυχθεί το δίκτυο των δημόσιων παιδικών και βρεφικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων να έχουν τη θέση τους σε δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς! Μάλιστα συμμετείχαμε σε σχετικές κινητοποιήσεις.» αναφέρει μεταξύ άλλων και σημειώνει ότι στον Δήμο Κομοτηνής δεν υπάρχουν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές για την υλοποίηση αυτού του στόχου, αν σκεφτεί κανείς ότι για τη λειτουργία του πρώτου νηπιαγωγείου νοικιάζεται διαμέρισμα και οι χώροι που χρησιμοποιούνται από αρκετά νηπιαγωγεία του Δήμου, είναι ήδη ανεπαρκείς.

Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα
Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Καβείρων 12  το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο & το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Ροδόπης. Το θέμα της ημερίδας είναι «120 δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα δάνεια – Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών». Ομιλητής θα είναι ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Ευρωκοινοβούλιο
Προβολή της Περιφέρειας
Με σκοπό την βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου διοργανώνει κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες μια εκδήλωση, στην οποία παρουσιάζει τον πολιτισμό και την γαστρονομία της χώρας, με φαγητά που μαγειρεύουν Έλληνες σεφ, με διεθνείς διακρίσεις. «Θέλω να αποκαταστήσω την εικόνα της χώρας» δήλωσε με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση, που έγινε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κι είχε ως τιμώμενη Περιφέρεια αυτήν της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δύο σεφ μαγείρεψαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τα προϊόντα της περιοχής κι όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Έλληνα Ευρωβουλευτή έμαθαν για τον τουρισμό της περιοχής.

Ευρώπη
Έναρξη υποβολής δηλώσεων συμμετοχής για Rapporteurs // 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή – 6 Απριλίου 2019

Μέχρι και τις 17 Μαρτίου θα διαρκέσει η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής για Rapporteurs στο πλαίσιο της 2ης Περιφερειακής Συνάντησης Νέων με τίτλο «Κάνουμε Refresh στην Ευρώπη: αμφισβητούμε, προτείνουμε, διαμορφώνουμε το μέλλον της». Η συνάντηση διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αντιπεριφέρεια
«THRAKI BIKE FESTIVAL» η 1η γιορτή ποδηλασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης»

Το 1ο Φεστιβάλ Ποδηλάτου με τίτλο «THRAKI BIKE FESTIVAL» διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης , την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στις 10:00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Η πρώτη γιορτή ποδηλασίας περιλαμβάνει, ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές εντός και εκτός πόλης παράλληλα με ενδιαφέρουσες θεματικές δράσεις για τα παιδιά. H συγκεκριμένη διοργάνωση προσανατολίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: -Στη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 2 έως 12 ετών και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου σε ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο -Την παρακίνηση των ποδηλατιστών της Κομοτηνής να συμμετέχουν σε ποδηλατικές διοργανώσεις που αποσκοπούν στην εξοικείωση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και στις αθλητικές τους εξορμήσεις, – Στη διεξαγωγή της Ποδηλατικής διαδρομής αντοχής για τους αθλητές αλλά και για τους φανατικούς ποδηλάτες.

Παιδεία
Πρώτο το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Το 1o βραβείο στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες 2019 που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στις 28/2-1/3, κατέκτησε η μουσική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης. Τη φετινή χρονιά επέλεξαν να τιμήσουν το Νίκο Ξυλούρη παρουσιάζοντας 4 τραγούδια σε διασκευή και μουσική διδασκαλία του μουσικού Άγγελου Μουρβάτη, που ερμηνεύτηκαν στο παρελθόν από τον Αρχάγγελο της Κρήτης. Επίσης, το 1ο βραβείο στην κατηγορία “φωτογραφία” πήρε ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Γιάννης Τζούφας ενώ το 2ο βραβείο στην κατηγορία “ζωγραφική” κέρδισε η μαθήτριά Ειρήνη Πολυχρονίδου. Υπεύθυνες καθηγήτριες είναι η Εύη Μαυροπούλου και η Λαμπρινή Γλερίδου. Σε ανακοίνωσή του το 1ο ΓΕΛ εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και μαθήτριες της μουσικής ομάδας του σχολείου.

Πολιτισμός
«Το λιμάνι των χαμένων γυναικών»
Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Alma Libre» παρουσιάζουν το πρώτο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» στο Ίδρυμα Ν. Παπανικολάου (Ν. Παπανικολάου 1, Κομοτηνή), το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 18:30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ειρήνη Αθανασοπούλου, οπτικός, Νόνα Αραμπατζόγλου, εκπαιδευτικός και Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Ελένη Τζιγερτζή και Νίκη Μαυρίδου. Αργεντίνικο τανγκό θα χορέψουν οι: Άρτεμη Τσολάκη – Γιάννης Μακίδης και Αλεξάνδρα Μπανιά και Παύλος Τοπαλίδης.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Συνεχίζεται ο κύκλος των εκδηλώσεων με τίτλο: «Ο κινηματογράφος των δημιουργών» αύριο Τρίτη 12 Μαρτίου στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιεν. Ο Χου Χσιάο-Χσιεν είναι με βεβαιότητα ένα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου αφηγηματικού κινηματογράφου. Οι ιστορίες του ελκύουν τον θεατή σε έναν κόσμο σκληρό και απογυμνωμένο, αλλά ζωντανό και αυθεντικό, κινηματογραφημένο με ειλικρίνεια, οξυδέρκεια και διαύγεια.

Παιζω-πορία του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής
Δράση Παιζω-πορία διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, δράση που απευθύνεται σε μικρά παιδιά με τους γονείς τους την Κυριακή 17 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Παιζω-πορική ανάβαση στον Ίσμαρο Μαρώνειας, όπου βρίσκονται απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης. Σημείο αφετηρίας της διαδρομής η πλατεία της Μαρώνειας. Η διαδρομή είναι βαθμού δυσκολίας 1 (ενδείκνυται για αρχάριους) και οι ώρες πορείας είναι συνολικά 3.

Μοιράσου το άρθρο: