Πρωτογενής Τομέας
Ενισχύσεις de minimis 8,2 εκατ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς
Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» ανακοίνωσε  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με βουλευτές και εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, των συνεταιρισμών και ομάδων καπνοπαραγωγών.

Επιλέξιμοι είναι οι καλλιεργητές της ποικιλίας «Μπασμά» και τα ποσά που θα δοθούν είναι: • 100 ευρώ ανά στρέμμα για Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, με ποσοστό ζημιάς άνω του 55% • 65 ευρώ ανά στρέμμα για Δράμα και Σέρρες, με ποσοστό ζημιάς άνω του 35%. Ενισχύονται οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω προσβολής των φυτειών καπνού από συνδυασμό παθογόνων αιτιών, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Πολιτική
Κοινωνικό Μέρισμα 2018 – Ενημέρωση δικαιούχων για την υποβολή αιτήσεων
Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα ορίζεται η Παρασκευή 21η Δεκεμβρίου. Για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. • Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Μόνιμος θεσμός του Κοινωνικού Κράτους το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που καθιστά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους και βάζει τέλος στο  καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων. Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών.

Οικονομία
Στις αρχές του 2019 ανοίγει το Leader για τον ιδιωτικό τομέα
Σε ένα μήνα από σήμερα, στις αρχές του 2019, ανοίγει η προκήρυξη του Leader για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ροδόπης, τον κ. Στάθη Κεφαλίδη η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Leader είναι «Μηχανισμός» και όχι ένα «Πρόγραμμα». Να σημειωθεί τέλος ότι πάνω από 15 προτάσεις έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας πρόσκλησης για την αξιοποίηση πόρων του προγράμματος Leader, από τους νομούς Ροδόπη και Ξάνθη, όσον αφορά στα επενδυτικά έργα από δημόσιους και συλλογικούς φορείς. Ο προϋπολογισμός δε για τα ιδιωτικά έργα είναι 10 εκ. ευρώ.

Πολιτική
Ενίσχυση νεανικών δράσεων
Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου που αφορά στην ενίσχυση νεανικών δράσεων υπέγραψε η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Στόχος του έργου η ενίσχυση νεανικών δράσεων κοινωνικής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτιστικής δημιουργίας και καινοτόμων πρωτοβουλιών δικτύωσης νέων στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος, της καινοτομίας, του πολιτισμού και της δημιουργικότητας και συμβάλλουν στην ενεργή συμμετοχή των νέων.

Περίφραξη του λιμανιού του Λάγους
Με το ποσό των 246.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η περίφραξη του λιμανιού του Λάγους. Σύμφωνα με ανάρτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στογιαννίδη, από το Υπουργείο Ναυτιλίας υπογράφηκε η σχετική ένταξη για χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του έργου “Προμήθεια και τοποθέτηση θυρών, προκατασκευσμένων οικίσκων και καμερών ασφαλείας για το Λιμένα του Πόρτο Λάγους στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ασφαλείας της Λιμενική Εγκατάστασης” Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Λάγους.

Κτηνοτροφία
Δεσμεύσεις και κατασχέσεις ενισχύσεων και πρόταση για το ακατάσχετο των 15.000€
Λίγες μέρες πριν την πληρωμή της β’ δόσης της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων μέσω deminimis οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Αν. Μ. θράκης με επιστολή τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες και ότι η σημερινή κυβέρνηση καταστρατηγεί αυτή την κοινή πρακτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που σκοπό έχει την προστασία και την ενίσχυση του εισοδήματος όλων των ευρωπαίων αγροτών και τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας στην Ευρώπη. «Σας καλούμε να μην αγγίξετε τα χρήματα που θα κατατεθούν για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στους λογαριασμούς των Ελλήνων κτηνοτρόφων.» τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πρωτογενής Τομέας
Χρηματικό βοήθημα για τις αγρότισσες πολύτεκνες
Καταβάλλεται αύριο σε 1.000 δικαιούχους το χρηματικό βοήθημα για τις αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ), με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το ποσό του χρηματικού βοηθήματος που θα λάβουν οι αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκδήλωση διοργανώνει την Παρασκευή η Δημοτική Παράταξη Κοινωνία Πολιτών
Εκδήλωση διοργανώνει την Παρασκευή η Δημοτική Παράταξη Κοινωνία Πολιτών και ο επικεφαλής Γιάννης Γκαράνης στις 19:00 στο ξενοδοχείο Chris & Eve.

 

 

Μητρόπολη
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της Μητρόπολης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, φορέα παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης, υλοποιεί την Πράξη με τίτλο: «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής προνοίας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας» και συγκεκριμένα το θέμα: «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση σε προβλήματα του Γάμου και της Οικογένειας». Μέσω αυτού προσεγγίζεται και αναλύεται ο ρόλος της οικογένειας και τα όσα χαρακτηρίζουν και συνιστούν τη σύγχρονη οικογένεια. Στόχος είναι η επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας, με σκοπό τη βελτίωση, την ενίσχυση και την αναβάθμιση των γνώσεων, των ποιμαντικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων αυτών.

Πολιτισμός
Οι «ΠαραμυθοΘράκες» συνεχίζουν τις αφηγήσεις
Οι «ΠαραμυθοΘράκες» την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ. συνεχίζουν τις αφηγήσεις, με χριστουγεννιάτικα και άλλα λαϊκά παραμύθια και μύθους. Στο πλαίσιο της αφήγησις συγκεντρώνουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπνεργατών 9, Ξάνθη.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Αλκυόνης Παπαδάκη με τίτλο «Το Χαμόγελο Του Δράκου» παρουσιάζουν σήμερα στις 19:30 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Διόπτρα». Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσει η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά-Μάινα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του έργου της.

Συναυλία με τους BALKANATOLIA
Συναυλία με τους BALKANATOLIA θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ. στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο Γενικό Λύκειο). Η Είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα υπάρχει το κουτί στήριξης του έργου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος Ν. Ροδόπης. Οι Επιχειρήσεις που επιθυμούν να στηρίξουν το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος Ν. Ροδόπης είτε οικονομικά είτε με προϊόντα τους μπορούν να απευθύνονται στην Ταμία του Συλλόγου κ. Αγγελική Καρχαδάκη, τηλέφωνο : 6944892212.

Αλληλεγγύη
Ένα παλικάρι 26 χρόνων, ο Ραφαήλ έχει ανάγκη από ένα αμαξίδιο, γιατί το δικό του, μετά από χρήση 5 ετών, έχει καταστραφεί. Έχει πιστοποιημένη αναπηρία 80% από το 2010 έφ όρου ζωής και το μοναδικό του εισόδημα είναι το Προνοιακό Επίδομα, που λαμβάνει ανά δίμηνο. Ως εκ τούτου, δεν δικαιούται (για το κράτος) την παραμικρή επιδότηση για αγορά αμαξιδίου… το δικαιούται όμως για να μπορεί να βγει από το σπίτι του, για να κοινωνικοποιηθεί… για να ζήσει… Και γι’αυτό τον λόγο η εθελοντική οργάνωση αλληλεγγύης «Η πλατεία» ζητά την βοήθεια όλων… «Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας… και γνωρίζουμε ότι δεν κάνουμε έκκληση να προσφέρετε από το περίσσευμα αλλά από το υστέρημα σας… Βοηθήστε μας να δώσουμε στον Ραφαήλ μία ευκαιρία… για ζωή» αναφέρουν οι υπεύθυνοι.  O ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ: GR6002607360000100101996300 EUROBANK ΡΑΦΑΗΛ / ΘΕΑΝΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί είναι 2.200 ευρώ .

Αστυνομικό δελτίο
Εξιχνίαση 3 κλοπών δικύκλων
Σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής σε βάρος τριών ημεδαπών, δύο 16χρονων και μίας 14χρονης. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, το χρονικό διάστημα από 25-11-2018 έως 2-12-2018, οι τρείς δράστες αφαίρεσαν από την πόλη της Κομοτηνής τρία δίκυκλα (2 μοτοσικλέτες και 1 μοτοποδήλατο). Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα δίκυκλα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 11-12-2018, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 26χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

 

Καιρός:
Νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με βροχές κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα υπόλοιπα νότιοι και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία σε άνοδο στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Μοιράσου το άρθρο: