Γύρισαν μετά από δεκαπέντε μέρες απουσίας στην πόλη τους, στην Κομοτηνή και μιλούν με ενθουσιασμό για την εμπειρία που έζησαν. Μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, η Στέλλα Μπαμπαλικούδη, ο Νότης Βουτσάς, ο Νίκος θεοχαρίδης,ο Γιορκέμ Σακαλή Χασάν,ο Τεομάν Αμέτ, ο Σαμέδ Χαλήλ, ο Ογούζ Μουσταφά, ο Ενές Χουσεϊν, ο Χουσεϊν Αγιάν, ο Ιλμή Γιακούπογλου, ο Γιορκέμ Μουσταφά Τσακμάκ και ο Ερντέμ Χαλήλ, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες τους, τις κύριες Σταθοπούλου και Δαργινίδου, αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα Erasmus+ κάνοντας την πρακτική τους άσκηση σε Ιταλικές Επιχειρήσεις.

Μαθητές από τομείς, όπως η Ηλεκτρολογία και η Μηχανολογία δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τις εμπειρίες που απεκόμισαν. «Πήγα στην Ιταλία κι έμαθα πολλά για τον τομέα μου. Ήταν μια μοναδική εμπειρία» δηλώνει η Στέλλα μιλώντας με ενθουσιασμό κι αγάπη τόσο για την εταιρεία όσο και για τους Ιταλούς συναδέλφους της. Μαθήτρια της Β’ Τάξης ακόμη ήδη έχει στο ενεργητικό της μια πολύ χρήσιμη μαθητεία. «Όποτε χρειαζόμασταν τις καθηγήτριές μας, ήταν πάντα δίπλα όσες μέρες ήμασταν στο Ρίμινι. Γνώρισα εργατικούς και συνεργάσιμους ανθρώπους» δηλώνει για τους συναδέλφους της, έστω για 15 μέρες, τους εργαζόμενους στην “Silectra”.

«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Μάθαμε πολλά για τη δουλειά» δηλώνει ο Νίκος Θεοχαρίδης ευχόμενος να μην κλείσουν ποτέ αυτές οι εταιρίες που τους φιλοξένησαν. «Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για μας » δηλώνει ο Ερντέμ Χαλήλ, ο ίδιος εργάστηκε σε μια εταιρεία που κατασκευάζει παγομηχανές. “Είναι πιο αυστηροί και πιο οργανωμένοι σε σχέση με τη χώρα μας” δηλώνει κι συμφωνεί με τον συμμαθητή του Αναγνώστη Βουτσά που χαρακτηρίζει εμπειρία ζωής τις μέρες που έζησε εκεί. «Μάθαμε πολλά που δεν γνωρίζαμε.»

Ταξίδεψαν, κάποιοι από αυτούς για πρώτη φορά στο εξωτερικό, εργάστηκαν σε ξένες επιχειρήσεις και επέστρεψαν πλούσιοι σε εμπειρίες, έτοιμοι να το ξανακάνουν, αν τους δοθεί η ευκαιρία. «Το μυστικό είναι η αγάπη και η πίστη στο ΕΠΑΛ και στη μαθητεία με ευρωπαϊκούς όρους ποιότητας. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Ελλάδα με τον νέο θεσμό της μαθητείας τα τελευταία δύο χρόνια.» δηλώνει η κα Σταθοπούλου σημειώνοντας πως ένα ΕΠΑΛ δεν μπορεί να είναι ασύνδετο με την κοινωνία, με τις τεχνολογικές εξελίξεις.Πολλά και τα οφέλη που αποκόμισαν από το πολιτιστικό πρόγραμμα του ταξιδιού, επισκεπτόμενοι μάλιστα την Μπολόνια, την Φλωρεντία και την Βενετία. Αξιοποίησαν το «learning by moving», άδραξαν την ευκαιρία και έγιναν σοφότεροι κάνοντας φίλους κι εκτός συνόρων μην ξεχνώντας την προτροπή της καθηγήτριάς τους «Να έχουν πάντα ανοιχτά τα μάτια τους, ανοιχτά τα αυτιά τους και ανοιχτά τα παράθυρα της ψυχής. Οι ευκαιρίες υπάρχουν. Η κρίση μας έχει ισοπεδώσει, όμως, ας μην αφήσουμε να ισοπεδώσει κι αυτό που έχουν μέσα τους, τον καλύτερο τους εαυτό. Αλλάζει ένας κόσμος γύρω μας. Η κρίση έχει και ευκαιρίες. Θα πρέπει να μάθουν πώς να μαθαίνουν.»
Φώτο: Η κα Μαίρη Σταθοπούλου, η Στέλλα, ο Νίκος, ο Ερντέμ και ο Νότης στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: