Περιφέρεια
Κοινές δράσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Διονύση Α. Πασχάλη»
Συνάντηση με τον κ. Διονύση Πασχάλη, Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Διονύση Α. Πασχάλη», είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Περιφέρειας ΑΜΘ που αφορούν τις ανάγκες των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, την Υγεία και τις δομές της, τις πολιτιστικές δράσεις καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πασχάλης δύναται να στηρίξει και να γίνει αρωγός των δράσεων αυτών.

Ο κ. Μέτιος συνεχάρη τον κ. Πασχάλη για την ουσιαστική αρωγή του σε πολυποίκιλους τομείς σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα μας και τον ευχαρίστησε για την ευγενική συνδρομή του σε κοινές δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία αυτή. Από την πλευρά του ο κ. Πασχάλης τόνισε: «Πρωταρχικός στόχος μας είναι η ανακούφιση των ανθρώπων που πάσχουν και η υγειονομική τους περίθαλψη. Εκτίμησα ιδιαίτερα τη δυναμική και άοκνη προσπάθεια του κ. Περιφερειάρχη για ώθηση και προβολή της περιοχής. Είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να εκπονήσουμε από κοινού δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού και να αφυπνίσουμε με τον τρόπο αυτό την κοινωνική ευαισθησία, σε μία εποχή που οι ηθικές αξίες συρρικνώνονται και φθίνουν.»

Πολιτική
Νέες αντικειμενικές
Υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων. Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής: Σε 2.122 μειώθηκαν, σε 4.302 έμειναν σταθερές και σε 3.792 αυξήθηκαν . Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης.
Το Δ.Σ. και τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης με ψήφισμα τους εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους απολυμένους συμβασιούχους-παρατασιουχούς, εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. και την στήριξη τους στον δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την υποκριτική της στάση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που για δύο (2) και πλέον χρόνια εργάσθηκαν στο πιο δύσκολο τομέα των Δήμων, συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Καθαριότητας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα και υγεία συνθήκες.» αναφέρεται στο ψήφισμα. Παράλληλα, το Δ.Σ. καλεί «την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. να στηρίξει έμπρακτα τους αγωνιζόμενους απολυμένους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος, διεκδικώντας παράλληλα την μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στους Δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα σε αορίστου χρόνου, καθώς και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.»

Παιδικές χαρές μέσω TAP
Παιδικές χαρές στο Δήμο Κομοτηνής θα κατασκευάσει ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) AG και η εργολήπτρια εταιρεία του . Η πρώτη φάση του προγράμματος των παιδικών χαρών υλοποιείται στις περιοχές του Δήμου Κομοτηνής, Μεσοχώρι, Κόσμιο και Ροδίτη. Θα ακολουθήσουν το Θρυλόριο, ο Φύλακας και το Μεγάλο Δουκάτο.

Οικονομία
Σαφάρι για φοροδιαφυγή
Συνεχίζεται το «σαφάρι» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και τα σημεία υποδοχής και αναχώρησης ταξιδιωτών (αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ.).Στην Κομοτηνή εντοπίστηκε λογιστής που δεν είχε εκδώσει 61 αποδείξεις αξίας 4430 ευρω.

Κόμματα
Βιβλιοπαρουσίαση από τον Ε. Στυλιανίδη

Το βιβλίο του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σί Ζιπίνγκ που αναφέρεται στη νέα στρατηγική της Κίνας, θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε ανοιχτή εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας και τ. Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Θα μιλήσουν ως εκπρόσωπος της Κίνας ο Πρέσβης κ. Χουάνγκ Ξιγκουάν και ο Πρυτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Κώστας Γουλιάμος. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Κοινωνία
Ανακοίνωση για το θάνατο της Βιργινίας Τσουδερού

Ανακοίνωση εξέδωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης για το θάνατο της ιδρύτριας του Βιργινία Τσουδερού. « Ο θάνατος της Βιργινίας Τσουδερού αποτελεί απώλεια για τη Θράκη.¨ αναφέρεται και σημειώνεται ότι -Το 1989 η Βιργινία Τσουδερού εισηγήθηκε στα τρία κόμματα που στήριζαν την «οικουμενική κυβέρνηση» να αλλάξει η πολιτική του ελληνικού κράτους απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η εισήγησή της έγινε αποδεκτή και είναι μέχρι σήμερα γνωστή ως η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση υπό τη δική της εποπτεία ανατέθηκε στην Ακαδημία Αθηνών το 1990 η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπτυξη της Θράκης. Η μελέτη αυτή για πολλά χρόνια ήταν το βασικό εργαλείο στα χέρια των ελληνικών κυβερνήσεων για την άσκηση πολιτικής στην περιοχή. Το 1995, η Βιργινία Τσουδερού ήταν αυτή που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και υπήρξε από το 1998 μέχρι και το 2014 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του Ιδρύματος εκφράζουν απέραντη θλίψη για την απώλεια της και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

ΑμεΑ
Τοποθέτηση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στην παραλία Ιουλία στο Φανάρι
Διαμορφώνεται ο χώρος στην περιοχή της παραλίας του Φαναρίου όπου έχει τοποθετηθεί ο μηχανισμός seatrack με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με αναπηρία Ροδόπης και του δήμου Κομοτηνής. Στόχος η ασφάλεια , η αισθητική εικόνα και η διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, όπως wc , parking, αποδυτήρια, ράμπες, διάδρομοι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Το Σωματείο με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση  των ωφελουμένων και  των επισκεπτών για 15 μέρες έτσι ώστε να παραδοθεί ένα άρτιο έργο.

Περιβάλλον
Νεκρή μια καρέτα -καρέτα
Μία θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα εντοπίστηκε νεκρή τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης στην παραλία των Μαγγάνων. Οι λουόμενοι ειδοποίησαν τη Λιμενική Αρχή του Πόρτο Λάγους, που εντόπισε τη νεκρή χελώνα. Από το Λιμενικό ενημερώθηκε η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.

 

Πολιτισμός
Καλοκαίρι στις γειτονιές
Η νέα πολιτιστική δράση της ΔΚΕΠΠΑΚ με τίτλο «Καλοκαίρι στις γειτονιές» θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί αύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία της ΔΚΕΠΠΑΚ (Κούλογλου 14).

Ποντιακός γάμος
Τον παραδοσιακό ποντιακό γάμο θα αναβιώσουν θεατρικά, την Παρασκευή 15 Ιουνίου η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος».

Βιβλιοπαρουσίαση
Το νέο βιβλίο του Ιάκωβου Μαρτίδη με τίτλο, «Το μήλο πάνω από τη μηλιά» θα παρουσιάσουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις «Αρμός» σήμερα στις 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π».

 

Συναυλία για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ροδόπης,
Συναυλία Ελληνικής Μουσικής στον Αύλειο Χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., Τα τραγούδια ερμηνεύουν δύο εξαιρετικές νεανικές φωνές, η Ναταλία Λαμπαδάκη και η Λένα Τζαμπάζη. Η είσοδος θα είναι με ελεύθερη συνεισφορά για τους σκοπούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παραρτήματος Ν. Ροδόπης, γιατί οι ανάγκες των πασχόντων συνανθρώπων μας είναι μεγάλες.

Αστυνομικό Δελτίο
Η Ελληνική Αστυνομία κοντά στον πολίτη
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ), οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς και οι Τοπικοί Αστυνόμοι είναι τα τρία πρωτοποριακά μοντέλα αστυνόμευσης που εφαρμόζονται στην περιοχή μας, συμβάλλοντας στην αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες Καθημερινά πραγματοποιούνται επισκέψεις σε πολίτες και φορείς, καθώς επίσης παρέχονται επιτόπιες αστυνομικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιλύονται ζητήματα καθημερινότητας. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
• 3.246 προγραμματισμένα δρομολόγια
• 14.158 επισκέψεις πολιτών,
• 597 επισκέψεις σε φορείς,
• 3.228 παροχή πληροφοριών για έκδοση εγγράφων
• 925 θεωρήσεις εγγράφων
• 599 παροχή συνδρομής – βοήθειας, επίλυση διαφορών – παραπόνων
Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εφαρμόζεται στη Νέα Βύσσα, τους Μεταξάδες, τα Λάβαρα και τη Μάκρη Έβρου, στο Σώστη Ροδόπης και το Σιδηρόνερο Δράμας.

Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς
Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς εφαρμόζεται σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα και αποτελεί την «επώνυμη» παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στις γειτονιές. Από την έναρξη της λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 16.000 επισκέψεις σε πολίτες, σχολεία, συλλόγους, τοπικές Αρχές, επιχειρήσεις και φορείς και έχουν ανταποκριθεί σε περισσότερα από 1.500 αιτήματα για επίλυση ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Αθλητικά
Διεθνές τουρνουά μπάσκετ
Διεθνές τουρνουά κόντρα σε Σερβία, Κύπρο και Βουλγαρία θα δώσει στην Κομοτηνή η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ με αμαξίδιο. Η Εθνική Ομάδα θα βρίσκεται στην Κομοτηνή για προετοιμασία από τις 9 Ιουλίου, ενώ το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Ιουλίου.

Καιρός:
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι Βορειοδυτικοί 3 έως 5 και στο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: