Ικανοποιημένη βρίσκει την κα Μαρία Μιχαλοπούλου , αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ., η εξαγγελία  εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, στις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ότι θα δοθεί το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση δράσεων έρευνας και καινοτομίας.

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου , αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ.

«Στη Σύνοδο αυτή για τη Θράκη και το Δ.Π.Θ. υπήρξε μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη που αφορά στην ερευνητική δραστηριότητα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο κος Φωτάκης, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την έρευνα, αναφέρθηκε στην «Περιφερειακή Αριστεία», που αφορά στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία, στο Αιγαίο και στη Θράκη. Ιδιαίτερα για την Θράκη είπε ότι θα δοθούν 13 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσιους φορείς και στο Δ.Π.Θ. για να καλυφθούν ερευνητικές δραστηριότητες» δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε πως πρόκειται για ερευνητικές δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με προηγούμενες ερευνητικές υποδομές τις οποίες έχουν δημιουργηθεί και στη Θράκη, αλλά και με καινούργιες που θα δημιουργηθούν. «Αναφέρομαι και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην Τεχνογνωσία, στην Πληροφόρηση και στη διασύνδεση. Σε όλες αυτές τις  δράσεις που είναι παράγοντες που δημιουργούν την απαραίτητη υποδομή για να προχωρήσει η έρευνα παγκοσμίως.»

Σύμφωνα με την κα Μιχαλοπούλου οι καθηγητές του Δ.Π.Θ. έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αναπτύξουν αυτές τις δραστηριότητες και να στηρίξουν τις υπάρχουσες. «Ιδιαίτερο σημείο αποτελεί η έρευνα, χρειάζεται ιδιαίτερη χρηματοδότηση. Αυτή η στοχευμένη συμμετοχή για τη Θράκη είναι πάρα πολύ σημαντική. Όλη αυτή η δραστηριότητα πρέπει να συνδέεται με τομείς της Περιφέρειας, με τομείς όπως ο τουρισμός, ο αγρο-διατροφικός τομέας, δράσεις σχετικές με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν και οι τοπικοί παραγωγοί και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Είναι αναγκαίος ο συνδυασμός.»

200 εκ. από το πρόγραμμα «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ»
Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει η πρόσκληση όπου θα υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η 2η πρόσκληση για το Πρόγραμμα « Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» που αφορά όλη την χώρα, προϋπολογισμού 200 εκ., όπου το ΔΠΘ θα δηλώσει και πάλι παρόν.

Προβληματισμός για το καινούργιο σύστημα εισαγωγής
Αναφορά έκανε η αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. και στο καινούργιο πρόγραμμα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Υπάρχει προβληματισμός, καθώς δημιουργεί ερωτήματα, όπως ποιες συνθήκες διαμορφώνονται για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία είναι υπό-στελεχωμένα με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και έχουν λιγότερες υποδομές. «Θα πρέπει να ξέρουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα ανοικτής πρόσβασης, αλλά και κλειστής. Στη Σύνοδο διατυπώθηκαν αυτοί οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα, χωρίς, όμως, να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.»

Διετή προγράμματα σπουδών
Σύμφωνα, τέλος, με την κα Μιχαλοπούλου ξεκινούν να λειτουργούν και στο ΔΠΘ τα διετή προγράμματα. Τα προγράμματα που αποτελούν την «συνέχεια» για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. «Πρόκειται», όπως εξήγησε, «για δια ζώσης μαθήματα διετούς διάρκειας συν το εξάμηνο κατάρτισης. Η Δομή αυτή θα είναι σαν τα Δημόσια ΙΕΚ. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από τα Τμήματα, καθώς από την Σύγκλητο πέρασε η Δομή.»
Φώτο: Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: