Εργασία
Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης
Ο ΟΑΕΔ θα χορηγήσει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους χιλίων ευρώ σε κάθε άνεργο πρώτην εργαζόμενο της εταιρείας με την επωνυμία «Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ» και της εταιρείας «Κλωστήρια Κιλκίς» μετά από απόφαση του Υπουργείου Εργασίας. Δικαιούχοι είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Πολιτική
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – Περί «εθνικής υποχώρησης»
Ανακοίνωση απάντηση στην ΝΔ Ροδόπης έδωσε στην δημοσιότητα ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακελλίων στην οποία σημειώνεται: « Για εθνική υποχώρηση κάνει λόγο η τοπική Ν.Δ. όσον αφορά στην συμφωνία με την FYROM. Για να δούμε αν είναι έτσι. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (εθνική θέση). Το πέτυχε η κυβέρνηση; Το πέτυχε. Ονομασία για κάθε χρήση έναντι όλων, (εθνική Θέση), το πέτυχε η κυβέρνηση ; Το πέτυχε. Επιπροσθέτως τι πέτυχε; 1) Απάλειψη κάθε αλυτρωτικής διατύπωσης από το Σύνταγμα της γείτονος. Υπήρχε πριν; Όχι. Τι άλλο πέτυχε; Πλήρη διαχωρισμό των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Υπήρχε πριν; όχι. Δεν αναγνωρίζει εθνική ταυτότητα αλλά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Υπήρχε πριν ως διεκδίκηση; Όχι. Ποια ήταν η πραγματικότητα; 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει την FYROM ως Μακεδονία, νέτα σκέτα. Αυτές οι χώρες πλέον θα αναγνωρίσουν την γειτονική χώρα με τον όρο στα σλαβικά Βόρεια Μακεδονία.» Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και στο θέμα της γλώσσας « Όσο για την γλώσσα ήδη από το 1977 είχε αναγνωριστεί ως μακεδονική από τον Ο.Η.Ε. Τι φέρνει η συμφωνία σε αυτό το σημείο; Ότι η μακεδονική γλώσσα που ομιλείται σήμερα στην γείτονα χώρα είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική γλώσσα. Μπορεί ακριβώς η Ν.Δ. να πει που βρίσκεται η «εθνική υποχώρηση»; Μπορεί να μας πει δημόσια ποια ονόματα η ίδια χρησιμοποιούσε στην διαπραγμάτευση που υποτίθεται έκανε τόσα χρόνια; Μπορεί να μας πει ποια είναι η θέση της γιατί με τις κυβιστήσεις του προέδρου της έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Είναι η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Αντώνη Σαμαρά; Είναι του Κώστα Καραμανλή το 2008 ή του Άδωνι Γεωργιάδη.» Και η ανακοίνωση του κ. Σακελλίωνα καταλήγει «Τέλος, μπορεί να μας πει αν συμφωνεί με την άνοικεια επίθεση του Σαμαρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας; Η ιστορική αυτή συμφωνία λύνει ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής που μας ταλαιπωρούσε επί 3 δεκαετίες. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την χώρα μας σε σημαντική δύναμη στα Βαλκάνια. δύναμη ειρήνης,μια χώρα που θέλει να λύνει προβλήματα. Καταλαβαίνουμε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. Θα τολμήσει άραγε τουλάχιστον την ψήφο κατά συνείδηση όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή; Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Η συμφωνία είναι πάντα υπό αίρεσιν. Δηλαδή αν εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί τότε θα προχωρά, αν όχι ακυρώνεται αυτόματα. Να υποθέσουμε ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με το VMRO; Γιατί και εκείνοι πυροβολούν τον Ζάεφ για εθνική μειοδοσία. Ας το συζητήσετε λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μέλη του οποίου είστε και οι δύο.»

Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Ροδόπης για την συμφωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας – ΠΓΔΜ
Ανακοίνωση για την συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ σημειώνοντας ότι «Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων . Χωρίς απολύτως καμία νομιμοποίηση, ούτε καν την στήριξη της δικής του κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να βάλει ένα τέλος στην «εκκρεμότητα» με την γείτονα χώρα, ο κ. Τσίπρας αγνόησε τη βούληση του ελληνικού και την εθνική συνείδησή του.» Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι « Η λύση που επελέγη αποτελεί εθνική υποχώρηση και ο ελληνικός λαός δεν θα το ανεχθεί. Η λύση του προβλήματος για την Κυβέρνηση των Σκοπίων δεν πρέπει να αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα.»

Περιφέρεια
Δήλωση του περιφερειάρχη ΑΜΘ αναφορικά με τη συμφωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ. Σήμερα οφείλουμε όλοι, κόμματα, φορείς, παρατάξεις, οργανώσεις και πρόσωπα, να τοποθετηθούμε με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο. Ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνω πως είμαι αντίθετος σε αυτή τη συμφωνία.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης και σημειώνεται «Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών. Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, έτσι ώστε οι λαοί μας να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης.» και η ανακοίνωση καταλήγει «Θεωρούμε πως η θωράκιση της χώρας επιτυγχάνεται και με την οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών όπως η Περιφέρειά μας. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος και εκεί επικεντρώνουμε συστηματικά τις προσπάθειές μας.»

Μεταφορές – Υποδομές
Νέο τμήμα στην σιδηροδρομική γραμμή Σταυρούπολης – Ξάνθης
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του νέου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Σταυρούπολης Ξάνθης-Παρανεστίου με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για τμήμα μήκους 29,7 χιλιομέτρων στο πλαίσιο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκη-Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη, Στη νέα αυτή γραμμή προβλέπεται και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης για την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερων ταχυτήτων. Το έργο περιλαμβάνει: -Χάραξη νέας μονής γραμμής, βελτίωση των χαρακτηρηστικών για ταχύτητα, χωρητικότητα και κλίσεις, αποκατάσταση του παράλληλου δικτύου και κάθετους οδικούς άξονες, τεχνικά έργα (υδραυλικά, σιδηροδρομικά, οδικά κλπ), συντήρηση της νέας μονής γραμμής, διατήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων Σιδηροδρομικών Σταθμών Παρανεστίου και Σταυρούπολης και μία νέα στάση στην περιοχή του Νεοχωρίου. Πρόκειται για μέρος της νέας γραμμής η οποία αποτελείται από τα τμήματα Θεσσαλονίκη-Καβάλα και Καβάλα-Ξάνθη που έχουν ως κύριο σκοπό την παράκαμψη του σημερινού τμήματος που θα έχει ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση της χρονοαπόαστασης του ταξιδιού Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη κατά περίπου 3 ώρες.

Οικονομία – Αγορά
Θερινό ωράριο
Ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 15 Ιουνίου το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Θα λειτουργούν καθημερινά από τις οκτώ και μισή έως τις δύο και μισή. Την Τρίτη και την Πέμπτη και τα απογεύματα από τις έξι και μισή έως τις εννέα και μισή το βράδυ. Και το Σάββατο από τις οκτώ και μισή έως τις δύο και μισή. Το ωράριο αυτό θα έχει ισχύ έως τις 31 Αυγούστου.

Κοινωνία
Οδός της πόλης προς τιμήν της Βιργινίας Τσουδερού

Πρόταση να ονομαστεί μία οδό της πόλης της Ξάνθης, προς τιμήν της Βιργινίας Τσουδερού καταθέτει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης. «Η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη χώρα με ήθος, εργατικότητα και πατριωτισμό, από πολλές θέσεις. Γνωστή για την ευαισθησία της για την Δημοκρατία αλλά και τα εθνικά ζητήματα ασχολήθηκε ενεργά με την Θράκη, την Ξάνθη και την ανάδειξη του τόπου μας. “ αναφέρει σε ανακοίωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ.Ζ αγναφέρης «Το σημαντικό έργο της για την ανάπτυξη της Θράκης, οι πολιτικές της παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούσαν την περιοχή μας και η αγάπη της για την πόλη μας, είναι αξιομνημόνευτη. Η προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς μέσα από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το οποίο έχει αντάξιους συνεχιστές, είναι ιδιαίτερα σημαντική.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αξιολόγηση των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων του Δήμου Κομοτηνής και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες, με σκοπό την δικαιότερη οικονομική υποστήριξη τους.

Με αφορμή τα αιτήματα χρηματοδότησης των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων που αποτελούν θέμα συζήτησης σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλης » κα Φελίνα Καζάκου επαναφέρει την πρότασή της αξιολόγηση των Συλλόγων που εδρεύουν στο Δήμο Κομοτηνής. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τόνισε πως « Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι Σύλλογοι δεν είναι όμοιοι σε αριθμό μελών ή αθλητών, σε αριθμό τμημάτων και σε αντικείμενα ενασχόλησης, στους σκοπούς λειτουργίας τους, σε δράσεις και ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία και τους πολίτες.» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ίση μεταχείριση μεταξύ άνισων συχνά είναι άδικη, προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Πολιτιστικών και Αθλητικών – Γυμναστικών Συλλόγων, η οποία θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης αυτών, με απολύτως διαφανή και κοινώς αποδεκτά κριτήρια.»

Πρωτογενής Τομέας
Ανησυχούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης
Ανησυχούν οι αγρότες του Δήμου Μαρώνειας -Σαπών, κυρίως οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού χιλιάδες είναι τα χωράφια που φύτρωσαν φέτος είτε μερικώς είτε καθόλου παρά τις επίπονες καλλιεργητικές φροντίδες και τα συνεπακόλουθα υπέρογκα έξοδα. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Μαρώνειας- Σαπών Γιάννης Σταυρίδης επισκέφθηκε τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νικόλα Γαλάνη ενώ συναντήθηκε και με τα στελέχη του ΕΛΓΑ Δ. Πανταζή και Γ. Πλουμίδη προκειμένου να τους ενημερώσει και να ζητήσει την υπηρεσιακή συνδρομή τους. Ο δήμαρχος απέστειλε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Δήμου σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, κοινοποιώντας την στους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης καθώς επίσης στους διοικητές του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στην Αθήνα.

ΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσα επιστολή στον υπ. Μεταφορών για τα διόδια

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Μεταφορών απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ για τα διόδια της Εγνατίας Οδού. «Στη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων από τα άτομα με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ τον Νοέμβριο του 2017.» τονίζεται στην επιστολή. Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.Το αναπηρικό κίνημα ανυποχώρητο στους διαρκείς αγώνες θα βρίσκεται στις επάλξεις των δθκαιωωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία

Παιδεία
Βράβευση επιτυχόντων 12ου Μαθηματικού Διαγωνισμού « Μαθηματικά και Παιχνίδι» του περιοδικού της Ε.Μ.Ε. «Μικρός Ευκλείδης»

C

Η βράβευση των επιτυχόντων του 12ου Μαθηματικού Διαγωνισμού « Μαθηματικά και Παιχνίδι» του περιοδικού της Ε.Μ.Ε. «Μικρός Ευκλείδης» για τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής (Παναγιώτη Ελλή 6) στις 18:00.

 

Πολιτισμός
Θερινά Εκπαιδευτικά προγράμματα
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει Θερινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν από τις 19 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου κάθε Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη από τις 10:00 ως τις 13:00 στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη «Π».

Ποντιακός γάμος
Τον παραδοσιακό ποντιακό γάμο θα αναβιώσουν θεατρικά αύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος».

 

Συναυλία στην αυλή με τα χαμάμ
«Ανατολή, Ανατολή μου» είναι ο τίτλος Συναυλία θα δοθεί αύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 21.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με την Ορχήστρα και την Χορωδία του εργαστηρίου Παραδοσιακής & Ανατολικής μουσικής.

 

Συναυλία για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ροδόπης,

C

Συναυλία Ελληνικής Μουσικής στον Αύλειο Χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., Τα τραγούδια ερμηνεύουν δύο εξαιρετικές νεανικές φωνές, η Ναταλία Λαμπαδάκη και η Λένα Τζαμπάζη. Η είσοδος θα είναι με ελεύθερη συνεισφορά για τους σκοπούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παραρτήματος Ν. Ροδόπης, γιατί οι ανάγκες των πασχόντων συνανθρώπων μας είναι μεγάλες.

Μητρόπολη
Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων θα ἱερουργήσει στον Ἱερό Ναό της Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀρσακείου.

 

 

 

 

 

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 40χρονος διακινητής, ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 40χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, στον ανατολικό κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Λίγο πιο κάτω, ο 40χρονος ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκρισης ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Καιρός:
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι Βορειοδυτικοί 3 έως 5 και στο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: