Υγεία
Εγκαίνια νέων χειρουργείων
Τα ανακαινισμένα χειρουργεία του νοσοκομείου Κομοτηνής εγκαινιάστηκαν χθες το μεσημέρι από τον αναπληρωτή γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό και τον διοικητή της 4 ΔΥΠΕ Ευστράτιο Πλωμαρίτη, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής , εκπροσώπων Αρχών και Φορέων του τόπου, αλλά και του προσωπικού του Νοσοκομείου. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERRREG Ελλάδος Βουλγαρίας 2014-2020 σε συνεργασία με το νοσοκομείου του Κίρτζαλη της Βουλγαρίας. Κόστισε 600.000 ευρω. Πρόκειται για αξιόπιστα ασφαλή χειρουργεία τα οποία κατασκευάστηκαν με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Νέες προσλήψεις ιατρών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την πρόσληψη μόνιμων γιατρών για το τμήμα Επειγόντων περιστατικών , καθώς και 5 γιατρών μόνιμων για το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής , ενός γυναικολόγου, ενός καρδιολόγου, ενός μικροβιολόγου, ενός ακτινολόγου κι ενός ψυχιάτρου προανήγγειλε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός του 6μηνου θα δημιουργηθεί μια νέα δομή των κινητών μονάδων υγείας που θα παρέχει υπηρεσίας προληπτικής ιατρικής σε αγροτικές περιοχές. Σε όλη την χώρα θα δημιουργηθούν 92 τέτοιες δομές ενώ για την περιοχή της Ροδόπης θα λειτουργήσουν 2, μια στον Ίασμο και μια στις Σάπες.

Οικονομία – Ανάπτυξη
«Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις»
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης θα παραστεί σε ενημερωτική εκδήλωση για τις δύο νέες δράσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑνΕΚ με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 450 εκατ. ευρώ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» . Την εκδήλωση διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ και θα γίνει την Τετάρτη 20/2, στις 18.30, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ, στην Ξάνθη. Απευθύνεται σε φορείς της επιχειρηματικότητας και ειδικότερατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβούλους επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και πολίτες της ευρύτερης περιοχής της ΑΜΘ.

Εκλογές Μάιος 2019
Παρουσίαση υποψηφίων περιφερειαρχών
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αν.Μ. Θράκης Κώστας Κατσιμίγας θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του για τις περιφερειακές εκλογές, τις θέσεις και τους υποψηφίους του την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο της Κομοτηνής «Chris & Eve». Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στην Καβάλα, σε ανοιχτή εκδήλωση θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και οι Θέσεις του συνδυασμού ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, για την Π.Α.Μ.-Θ., από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη με υποστηρικτές από όλη την περιφέρεια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο στην Καβάλα στις 11:00 π.μ.

Πρωτογενής Τομέας
Συνεχείς οι διεκδικήσεις
Οι διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με πολλές μορφές, αυτό αποφάσισαν σε συνάντηση εκπροσώπων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιφέρειας καλούν όλα τα κόμματα , κοινοβουλευτικά και μη, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον πρωτογενή τομέα.

Αγροτική Καινοτομία
Η «Ευφυής γεωργία» παρουσιάζεται από την « Αγροτική Καινοτομία» σήμερα στην Κομοτηνή με την διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στις πέντε και μισή το απόγευμα στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο γεωπόνος, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, κος Δ. Χαρίτου. Η «Αγροτική Καινοτομία» είναι Φορέας Συμβουλευτικής που συνδέει τεχνολογία και αγροτική παραγωγή. Ομιλητές θα είναι οι: Χ. Γιαννακάκης, Πρόεδρος ΔΣ Αγροτική Καινοτομία, Ν. Στουπής, Διευθύνων Σύμβουλος Αγροτική Καινοτομία. Θα συζητηθεί το θέμα «Η ΕΥΦΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ σε Βαμβάκι, Ελιά, Κεράσι, Καπνό: Άμεσα οφέλη και δυνατότητες στο μέλλον.» με Ομιλητές: Φ. Χατζηπαπαδόπουλος, Μέλος ΔΣ Αγροτική Καινοτομία, Κ. Μίχος, Υπεύθυνος Διαχείρισης έργων Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC.

Διπλωματία
Αμερικανική επίσκεψη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, υποδέχτηκε στο γραφείο του, τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ κ. Γκρέγκορι Φλεγκερ. Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο Πρόξενος των ΗΠΑ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι προοπτικές οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και συγκεκριμένα οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ξάνθης, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και οι νέες τεχνολογίες. Ο Αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε να ανταποδώσει την επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη.

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφθηκε ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ υποδέχθηκε χθες ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα στο Δημαρχείο Ξάνθης και εντάσσεται στο πλαίσιο της γνωριμίας του κ. Φλέγκερ με την περιοχή, ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα διμερούς συνεργασίας και συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μουσουλμανική Μειονότητα
Οι Σοφολογιώτατοι σε δεξίωση του Ιράν
Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή και Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, στις 11 Φεβρουαρίου παραβρέθηκαν στην δεξίωση που παρέθεσε ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα κ. Majid M. Shabestari για τα σαράντα χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν. Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή, κατά την διάρκεια της δεξίωσης, με αρκετούς εκπροσώπους και διπλωμάτες μουσουλμανικών χωρών και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους.

Παιδεία
Εισαγωγή φοιτητών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδικές πανελλαδικού επιπέδου εξετάσεις
Ικανοποιείται μετά από δεκαετίες ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης για ειδικές εξετάσεις εισαγωγής των υποψηφίων, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν το επίπεδο γνώσης του μουσικού οργάνου. Η σχετική Υπουργική Απόφαση, που έχει αποσταλεί για την έκδοση ΦΕΚ, καθορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και όρους εισαγωγής φοιτητών στα: • Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τµήµα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Τµήµα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Εκδηλώσεις
Εκδήλωση για τους Πομάκους
Μια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο, «Πομάκοι» Παραδόσεις-Γλώσσα-Τραγούδια διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 19:00 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η εκδήλωση έχει ως σκοπό, να έρθουμε σε επαφή με τις παραδόσεις, τις συνήθειες, την γλώσσα και τα τραγούδια των Πομάκων, ενός σημαντικού τμήματος των Ελλήνων της Θράκης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη. Είσοδος ελεύθερη.

Τιμήθηκε ο Γιώργος Καμπάς
Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Σωτήρης Σωτηριάδης τίμησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά για την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια που προσέφερε στα παραρτήματα του ΚΚΠ ΠΑΜΘ κατά την περίοδο της θητείας του ως διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού. Συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΚΚΠ ΠΑΜΘ, Γιώργο Χατζηθεοδώρου ευχαρίστησαν θερμά τον αρχηγό του ΓΕΣ και του ευχήθηκαν υγεία και καλή δύναμη στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

Μητρόπολη
Την Κυριακή,17 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κοσμίου.

 

 

 

 

 

Πολιτισμός
Αποκριάτικες εκδηλώσεις
Οργανωτική Επιτροπή των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής, καλεί τους συλλόγους, τις επιχειρήσεις και όλους όσοι θα μετέχουν στην καρναβαλική παρέλαση, στην συνάντηση που οργανώνεται τελικά την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μ.μ., στο 1οΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής, στην οδό Φιλίππου. Η συνάντηση πραγματοποιείται για την καλύτερη προετοιμασία της παρέλασης που θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., και των άλλων εκδηλώσεων που οργανώνονται στα πλαίσια της αποκριάς.

Θεατρικός μονόλογος
Το ψέμα της Άννας» ένας Θεατρικός μονόλογος σε ερμηνεία της : Ευφροσύνης Μπαμπάτσικου και σκηνοθεσία: Νικολέτας Παπαδοπούλου παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», Καπνεργατών 9 Ξάνθη το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00

 

Βιβλιοπαρουσίαση από το Δημοκρίτειο
Το Δημοκρίτειο βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις Έξη παρουσιάζουν το βιβλίο το »Πορφυρένιο Δάκρυ» της Ελένης Συράκη στο χώρο του βιβλιοπωλείου, σήμερα στις 6:30 μ.μ. Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσει η Λευκή Σαραντινού, εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ετήσιος χορός για τους Σαρακατσάνους
Τον ετήσιο χορό του διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Δεξιώσεων «Ποσειδώνιο». Στο μουσικό μέρος του προγράμματος τον ρυθμό θα δώσουν οι κ.κ. Βασίλης Σερμπέζης, Γιώτα Γρίβα και Παναγιώτης Ούτος, ενώ στο κλαρίνο θα συνοδεύσουν οι κ.κ. Κώστας Τζελέπης και Νίκος Μακρής.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» παρουσιάζουν στην Κομοτηνή ο Όμιλος Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ και οι εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ενώ ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής κ. Γιάννης Πολίτης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρ. Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υποστράτηγος ε.α. και οικονομολόγος κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ο δικηγόρος κ. Χρήστος Χατζηπέμου και ο συγγραφέας.

Αθλητικά
Αγώνες κυπέλλου

C

Τα αποτελέσματα για τους αγώνες Κυπέλλου της ΕΠΣ : Ορφέας Ξυλαγανής – Δόξα Σώστη 1-1 παρ. 1-1 πεν. 4-2 (Αλατζίδης/Ανδρίκου) Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου – Αναγέννηση Παγουρίων 4-1 (Δραγανίδης (2), Μυλωνάς, Αχμέτ Φουρκάν/Κεφής Δόξα Γρατινής – ΑΠΣ Πανθρακικός 3-2 (Μορφακίδης, Νεαζή Αλή, Γαβριήλ/Μαυράκης, Ζήκος). Η αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ Κοσμίου και την Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου έχει προγραμματιστεί για τις 20/2 με την Δόξα να έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα πρόκρισης μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα.

Καιρός:
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα βόρειοι – βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία.

Μοιράσου το άρθρο: