Πολιτική
Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρη Στογιαννίδη,του Δημάρχου Μύκης, ΚαπζάΤζεμήλ, του Δημάρχου Τοπείρου, Θωμά Μίχογλου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τους συνεργάτες του πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε άμεσα για τις θέσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) από τις δημοτικές αρχές και τους εκπροσώπους του ΣΔΑΝΞ.

Από 1-1-19 η διαχείριση περνά υποχρεωτικά στη ΔΙΑΜΑΑΘ και αναζητείται φόρμουλα διάσωσης του Συνδέσμου ώστε να μην εκτιναχθεί το κόστος για τους πολίτες. Όπως διαφαίνεται η λύση μπορεί να δοθεί με τροπολογία που θα διατηρεί την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων στο Σύνδεσμο και τη συνολική εποπτεία και ευθύνη του σχεδιασμού στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης.

Περιφέρεια
Δωρεάν μαθήματα για τους πολίτες
Θέματα Υγείας, Αγωγής των Πολιτών, Αγροτικά, Περιβάλλοντος και Δασολογίας, Φιλολογικά, Οικονομίας, Τεχνολογίας παρουσιάζονται στις διαλέξεις της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – Δομής Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (www.acadimia.eu), οι οποίες συνεχίζονται, έπειτα από σύντομη διακοπή, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου  και κάθε Τετάρτη μέχρι τις 27 Μαρτίου. Καθηγητές των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ.) μοιράζονται εθελοντικά με τους πολίτες εξειδικευμένες γνώσεις, με τρόπο απλό και κατανοητό, σε διαλέξεις που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε έξι πόλεις της Περιφέρειας (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα. Η θεματολογία της τρέχουσας εβδομάδας έχει ως εξής: Για την Κομοτηνή: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και ώρα 19:00-21:00. Ομιλητής: Γεώργιος Κώστα, Καθηγητής ΔΠΘ. Στην Ξάνθη ομιλία με θέμα: «Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ». Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου – Διοικητήριο, και ώρα 19.00 – 21.00. Ομιλητής: Δημήτριος Κομίλης, Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Παιδεία
24ωρη απεργία από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος
Νέα 24ωρη απεργία προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς σε συνέχιση του αγώνα κατά της απόσυρσης του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών-προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών. Η απεργία προκηρύχτηκε την ίδια μέρα που πάει προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας 11:00 – 14:00 για την ΟΛΜΕ με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης 3ωρης από τις ΕΛΜΕ.

Πρόνοια
Καταβάλλονται την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
Την προσεχή Παρασκευή 18 Ιανουαρίου θα καταβληθούν για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών, στο σύνολο των δικαιούχων της χώρας, τα οποία μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ.

 

Βουλή
Ερώτηση στη Βουλή για τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας
Κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ η κοινοβουλευτική ερώτηση για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων την Εθνικής Τράπεζας σε Σάπες και Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς κ.κ. Φλαμπουράρη και Δραγασάκη και με αυτήν ζητείται η παρέμβασή προς την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την αλλαγή αυτής της απόφασης που καταγγέλθηκε ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Μαρωνείας -Σαπών και Ιάσμου.

Κόμματα Κινήματα
Συγκέντρωση και πορεία από την Επιτροπή Αγώνα Ξάνθης
Η Επιτροπή αγώνα Ξάνθης και οι «Ενωμένοι Θράκες», διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 3-5 την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 17:00μ.μ. στη Πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης.

Κοινωνία
Στήριξη των απόρων από πέντε μαθητές
Σε μια μοναδική χειρονομία προχώρησαν πέντε παιδιά, οι: Σοφία και Αθανασία Ουρεϊλίδου, Χρήστος, Βασίλειος και Φίλιππος Σαλαμανίδης . Ακολουθώντας το παράδειγμα του Μ. Βασιλείου οι νεαροί Καππαδόκες έδωσαν τα χρήματα, που συγκέντρωσαν λέγοντας τα κάλαντα, στον Σύλλογο Καππαδοκών και τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής για να στηρίξουν τους απόρους.

Εθελοντισμός
Εθελοντική αιμοδοσία
Εθελοντική αιμοδοσία από 21 / 01 / 2019 έως 25 / 01/ 2019 θα πραγματοποιήσει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης από τις 08:30΄ έως 13:30΄ και από τις 18:00΄ έως 19:30΄. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Από την μέχρι σήμερα λειτουργία της Τράπεζας Αίματος έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες των μελών και των οικογενειών μας. Το ΔΣ της Ένωσης καλούν όλα τα μέλη για όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, προκειμένου η Τράπεζα Αίματος της Ένωσής μας να μπορεί καλύπτει όλες τις ανάγκες των μελών και των οικογενειών τους.

Εκδήλωση από την Φιλόπτωχο
Το Δ.Σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Κομοτηνής διοργανώνει εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 20:00 μ.μ. στη Λέσχη Κομοτηναίων. Στη διάρκεια της βραδιάς θα δοθούν υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές της Κομοτηνής και θα ακολουθήσει φαγητό και γλέντι με μουσική.

Πολιτισμός
19 και 20 Ιανουαρίου με τον ετήσιο χορό του Συλλόγου, αρτοκλασία και παρουσίαση βιβλίου
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης διοργανώνει το ετήσιο χορό του στις 19 Ιαν στις  20:30 στον πολυχώρο Αστραία στον Ίασμο Ροδόπης. Για την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ο σύλλογος προσκάλεσε μουσικούς από την Ήπειρο και συγκεκριμένα τους Νίκο Τασσή στο κλαρίνο, Βαγγέλη Νούση στο τραγούδι, Τάσο Τζιοβάρα στο λαούτο ,Λάμπρο Τσόγκα στο βιολί και Χρήστο Λώλη στα κρουστά. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου συνεχίζονται στις 20 Ιανουαρίου το πρωί , όταν ο Σύλλογος θα τελέσει αρτοκλασία στην εκκλησία του Άγιου Γεωργίου Κομοτηνής εις μνήμην του προστάτη τους Νεομάρτυρα Αγίου Γεώργιου Εξ Ιωαννίνων χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Βιβλιοπαρουσίαση από τους Ηπειρώτες

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο «“Λόγοι” για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου-Μια διεπιστημονική προσέγγιση» θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στην Λέσχη Κομοτηνής (υπόγειο) την Κυριακή. Το βιβλίο αποτελεί μία ιστορική, επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα για τις κατά καιρό μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του βορείου Έβρου. Μια διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από τις γραπτές πηγές, την προφορική ιστορία των κατοίκων και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση και λαογραφία. Το βιβλίο θα προλογίσουν ο κ. Αβραάμ Σαλασίδης, Δημοσιογράφος-Ιστορικός και η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Εκπαιδευτικός. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Αργύρης Μπίστας, Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών.

Αστυνομικό δελτίο
Από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ο ύποπτος φάκελος
Σφραγίδα ταχυδρομείου από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαπίστωσαν οι αρχές ότι είχε ο ύποπτος φάκελος που έφτασε με αποδέκτη Ξανθιώτη Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής. Η προέλευση αυτή είναι διαφορετική από την ινδική που είχαν οι υπόλοιποι ύποπτοι φάκελοι που έφτασαν σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Καθηγητές σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, αποστολέας του φακέλου εμφανίζεται η Saray Bank, κρατική τράπεζα της Ινδίας. Μετά την επιχείρηση για την ασφαλή μετακίνηση του φακέλου προς το Γενικό Χημείο του κράτους ολοκληρώθηκε το Σάββατο από τις αστυνομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία, αναμένονται τα αποτελέσματα.

51 μετανάστες εκ των οποίων οι 9 μικρά παιδιά
51 μετανάστες εκ των οποίων οι 9 μικρά παιδιά εντοπίστηκαν σε φουσκωτό χτες το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Ροδόπης. Με σκάφος του λιμενικού έγινε η διάσωση και η περισυλλογή τους και με ασφάλεια. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνεται η καταγραφή και η ταυτοποίηση.

Συνελήφθη προχθές (14-1-2019) ένας διακινητής μεταναστών.
Στην επαρχιακή οδό Συκορράχης – Σαπών, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 35χρονος, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Λίγο πιο κάτω, ο δράστης ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός:
Γενικά αίθριος. Στα δυτικά και νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδυνές ώρες

Μοιράσου το άρθρο: