Πρωτογενής Τομέας
Μέτρα για τους αγρότες
Τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν: Α) Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες Χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές Τρίτες Χώρες, όπως την Αλβανία. Β) Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Γ) Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους. Δ) Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, το Δεκέμβρη ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Εκλογές Μάιος 2019
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
Η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Κατσιμίγα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο κ. Κατσιμίγας ηγείται της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού του. «Η πρόοδος και η ευημερία απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες» ανέφερε στην ομιλία του  ο κος Κατσιμίγας ζητώντας « τη συστράτευση και τη συμπόρευσή όλων για την Τελική Νίκη». Για να καταλήξει λέγοντας πως «Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες». Δηλώνοντας βέβαιος ότι «μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ότι «το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».

20 πρώτοι υποψήφιοι από την Κοινωνία των Πολιτών
Τους είκοσι πρώτους από τους υποψηφίους του ανακοίνωσε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας των Πολιτών» Γιάννης Γκαράνης σημειώνοντας πως πρόκειται για άξια μέλη της τοπικής κοινωνίας. «Συμπολίτες και συμπολίτισσες με αρχές, με έργο, με ιδέες, συστρατεύονται με την Κοινωνία Πολιτών, με στόχο την Πρόοδο με Πράξεις. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνέργεια στην κοινή προσπάθεια συνέχισης της πορείας του τόπου μας προς ένα καλύτερο αύριο. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.» ανέφερε ο κος Γκαράνης. Οι υποψήφιοι είναι : Βιλντάν Γιουσούφ, Γεωργούδη Ιωάννα, Γκαϊντατζή Κυριακή, Δημόπουλος Ιωάννης, Εμρέ Αχμέτ, Ζεϊρά Ταλήπ, Καρακύργιος Βαγγέλης, Καντές Βασίλης, Καρασταύρου Δημήτρης, Κιασήφ Τουργκάι, Κυριαζής Ιωάννης, Κωνσταντινίδου Χριστίνα, Κώτσου Θεοδώρα, Λιβεριάδου Νατάσα, Μεχμέτ Μεσούτ, Μουρτίδης Ιωάννης, Μουσταφάογλου Σιμπέλ, Πολιτειάδης Δημήτρης, Σωτηρακόπουλος Νίκος.

Παιδεία
Λειτουργία του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στην Κομοτηνή
Την λειτουργία του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στην Κομοτηνή και όχι στην Θεσσαλονίκη προτείνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.Κώστας Κατσιμίγας με ανάρτησή του εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε μέρος των προτάσεων που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Φεβρουαρίου και αφορά στον τρόπο λειτουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ο κ. Κατσιμίγας συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση και κατέθεσε την άποψή του, επισημαίνοντας πως στην Κομοτηνή λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την δημιουργία νέων τμημάτων σε Μητροπολιτικά κέντρα.

Το ΓΕΛ Ιάσμου υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+
Το ΓΕΛ Ιάσμου υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 συμπράξεις μεταξύ σχολείων. To πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ετών και τίτλο: SWAM (Sustainable Water Approach Management), Αειφόρος διαχείριση του νερού. Εκτός από το ΓΕΛ Ιάσμου σε αυτό συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Δανία. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Διευθύντρια του σχολείου κ. Βάγια Σερέτη που έχει οριστεί υπεύθυνη για την υλοποίηση του σχεδίου και η υποδιευθύντρια κ. Ευφροσύνη Ανδρεαδάκη επισκέφθηκαν το σχολείο εταίρο στο Μπιλμπάο της Ισπανίας για την πρώτη συνάντηση των καθηγητών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πλατφόρμες και να σχεδιαστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στην υλοποίηση του σχεδίου. Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι μαθητές είναι η αειφόρος διαχείριση του νερού, αυτού του εξαιρετικά ζωτικού στοιχείου όλων των μορφών ζωής. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικά, τα οποία δεν γνωρίζουν σύνορα και μας αφορούν όλους σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο ταυτόχρονα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συμμαθητές τους από άλλες χώρες της Ευρώπης, να αναπτύξουν φιλίες και συνεργασίες, να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια του τόπου μας και να νιώσουν πολίτες της Ευρώπης.

Πολιτισμός
«Στρατιωτικές Επιχειρήσεις: 1912 – 1920 σε Μακεδονία και Θράκη» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με ομιλητή τον Ανχη(ΠΖ) Νάκο Παναγιώτη, ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Η Οργάνωση ανήκει στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ σε συνεργασία με το Δ.Σ.Σ

Αστυνομικό δελτίο
Έρευνες για την σύλληψη των δραστών
Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής λήστεψαν βενζινάδικο στην ΕΟ Ξάνθης Καβάλας. Έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και επιβαίνοντας σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, πήγαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων, στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Καβάλας, όπου ο ένας από τους δράστες, με την απειλή πιστολιού, αφαίρεσε από την κατοχή του 44χρονου υπαλλήλου, χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και μία ηλεκτρονική συσκευή, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύλληψη 38χρονου ημεδαπού για κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου
Συνελήφθη την 16-2-2019 το απόγευμα, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 38χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίστηκε να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχε αφαιρέσει, λίγη ώρα νωρίτερα, από την πόλη της Ξάνθης. Το αφαιρεθέν όχημα παρελήφθη από τον ιδιοκτήτη του.

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: