Ανοιχτό στο κοινό το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) ανοίγει τις πόρτες του σήμερα ώστε οι πολίτες να γνωρίσουν την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας. Ο χώρος του Υ.ΜΑ.Θ. θα είναι ανοιχτός για το κοινό από τις 10:00 έως τις 18:00, ενώ ανά μία ώρα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από υπαλλήλους του Υπουργείου. Η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν για όλους.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, όπου στεγάζεται το Υ.ΜΑ.Θ., καθώς και στην Έκθεση «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Διατηρητέα Κτίρια της Μακεδονίας και της Θράκης». Η Έκθεση αφορά παραδοσιακά κτίρια με ιδιαίτερα αισθητικά, πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναδεικνύουν τη λαογραφική και κοινωνική φυσιογνωμία της περιοχής. Το σύνολο των κτισμάτων αγγίζει τις 3.000, ενώ οι παραδοσιακοί οικισμοί τους 70.

Μητρόπολη
Αντιδρούν οι Μητροπολίτες της Θράκης
Οι Μητροπολίτες της Θράκης τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου και σημειώνουν ότι η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μόνο αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει, αφού συρρικνώνει το Δ.Π.Θ αντί να το αναβαθμίζει. «Αν και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουμε συχνά λάβει διαβεβαιώσεις περί της αναδείξεως του Πανεπιστημίου μας ως παραγωγικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν υποστηρίζοντας ότι η ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής «επιβαρύνει έτι περισσότερο τον κλάδο των δικηγόρων».

Πρωτογενής Τομέας
Έρχεται η νέα προκήρυξη για την Εξισωτική Αποζημίωση
Για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων αγροτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί  ότι το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα», γνωστό ως «Εξισωτική Αποζημίωση», με βάση τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών. Παράλληλα, με την υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν ανήκουν στις νέες μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το απαραίτητο πεδίο στην αίτηση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι θα εξακολουθήσουν να είναι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης όσοι μένουν εκτός επιλεξιμότητας λόγω της νέας οριοθέτησης, για δύο ακόμα χρόνια, που είναι η μεταβατική περίοδος. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, για το 2019 θα δικαιούνται μειωμένη εξισωτική αποζημίωση κατά 20% και για το 2020 μειωμένη κατά 50%, οπότε και εκείνοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το αντίστοιχο πεδίο για τα δύο αυτά έτη. Τονίζεται, επιπλέον ότι ο χάρτης με τις ορεινές περιοχές δεν έχει αλλάξει και, επομένως, ούτε οι επιλέξιμοι δικαιούχοι ενίσχυσης.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και επισημαίνονται κατάλληλα. Παράλληλα, τονίζει ότι απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές. Τα αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC). Τα αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ ή ερυθρού ή κατάλληλου μείγματος αυτών.Αμνοερίφια τρίτων χωρών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή ή άλλου σχήματος σφραγίδα σε χρώμα καστανό. Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

Επισκέψεις Κ. Κατσιμίγα
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Κώστας Κατσιμίγας, θα πραγματοποιήσει σήμερα τις ακόλουθες επισκέψεις:09:00– ΤΕΕ Θράκης, 10:00 – Γραφεία Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής, 11:00 – Γηροκομείο Κομοτηνής, 12:00 – Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και στις 19:00 – Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης.

Ανοικτή εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης
Ανοικτή εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την υποψήφια Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Β’ Αθηνών της παράταξης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου διοργανώνει η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βασιλέως Κωνσταντίνου 1).

Περιφέρεια
Πρόσκληση 5ης Τακτικής Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.

Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σήμερα στις 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η επερώτηση σχετικά με τα καταφύγια αδέσποτων.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τους αρτοποιούς της Περιφέρειας
Τους Προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των αρτοποιών και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΘ δέχθηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του κλάδου και ζητήματα ελέγχων ενώ οι αρτοποιοί ενημέρωσαν τον κ. Μέτιο για το τμήμα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής που λειτουργεί στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καβάλα κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέα ονόματα υποψηφίων

Νέα ονόματα υποψηφίων που εντάσσονται στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ» έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος. Ύστερα απ’ αυτό ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται στους 100. Πρόκειται για τους:
1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
2. ΑΛΗ ΑΓΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦ
3. ΑΛΗ ΓΚΙΟΥΛΦΕΡ
4. ΑΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΣΜΑΡΩ
5. ΑΧΜΕΤ ΙΣΜΑΗΛ ΓΚΙΟΥΛΣΑΧ
6. ΓΙΑΒΑΣ ΧΟΥΣΕΙΝ ΓΚΙΟΥΛΣΕΒΗΜ
7. ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΜΕΜΕΤ ΜΕΜΕΤ
8. ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
9. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΙΑ
10. ΚΑΡΑΜΕΜΕΤ ΛΟΥΚΙΕ
11. ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
12. ΜΠΑΛΤΑ ΑΜΕΤ
13. ΜΠΕΛΟΣ ΣΙΜΟΣ
14. ΜΠΟΥΡΝΤΟΥΡ ΜΕΜΕΤ ΤΟΥΡΓΚΑΙ
15. ΝΕΜΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
16. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
17. ΠΙΣΚΑ ΜΕΜΕΤΑΛΗ ΣΕΙΧΑΝ
18. ΧΑΣΑΝ ΟΓΛΟΥ ΧΑΣΙΕ
19. ΧΟΥΣΕΙΝ ΑΙΣΕ

Νέους Υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού «Εμπρός»
Νέους Υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού του «Εμπρός» ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου κος Οντέρ Μουμίν. Πρόκειται για τους:
ΕΛΙΦ ΚΑΛΛΕΝΤΖΗ, ΜΕΡΑΛ ΙΣΜΑΗΛ,ΝΟΥΡΑΪ ΜΠΙΝΜΠΑΣΗ, ΑΪΣΕ ΔΕΜΗΡ, ΕΣΕΝ ΣΑΚΗΡ, ΤΑΝΕΡ ΜΕΧΜΕΤ, ΓΚΙΟΚΣΕΛ ΙΣΜΑΗΛ και ΟΥΖΕΪΡ ΜΟΥΜΙΝ

Προτάσεις Γιάννη Λεβέντη για την καθαριότητα
«Να καταργηθούν τα τέλη καθαριότητας και να θεσμοθετηθεί ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων» προτείνει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος με την Λαϊκή Συσπείρωση κος Γιάννης Λεβέντης. Παράλληλα σημειώνει: Να μη πληρώνουν οι δημότες φόρο (ανταποδοτικά τέλη) για την καθαριότητα και γενικότερα για καμιά υπηρεσία του Δήμου, να καλυφθούν τα κενά της υπηρεσίας καθαριότητας μα μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Αλλά και την διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες, με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, που θα αποκλείουν κατηγορηματικά την καύση και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.

Παιδεία

«Ο Ρόλος της Δημιουργικής Απασχόλησης στην κοινωνικοποίηση των παιδιών»
Ημερίδα με τίτλο «Ο Ρόλος της Δημιουργικής Απασχόλησης στην κοινωνικοποίηση των παιδιών» διοργανώνει ο Δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο του Ε.Π. «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους – ΤΕΒΑ».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19 Απριλίου στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Α. Χαραλαμπίδη
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ,  Αλκιβιάδης Χαραλαμπίδης αναγορεύτηκε χθες Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Εθελοντισμός

Εθελοντική αιμοδοσία μαθητών

Την 9η Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μειονοτικού Λυκείου «Τζελάλ Μπαγιάρ». Χάρη στην εντυπωσιακή συμμετοχή των μαθητών συγκεντρώθηκαν 51 μονάδες αίματος.

Μητρόπολη
Τα θυρανοίξια του ναϋδρίου των Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων, προστατών της Πυροσβεστικής στην έδρα της Πυροσβεστικής ΑΜ-Θ στην Βι.Πε., πραγματοποιήθηκαν προχθές από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα.

Πολιτισμός
Συναυλία Κλασικής και Βυζαντινής Μουσικής
Συναυλία Κλασικής και Βυζαντινής Μουσικής διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, το Σάββατο 20 Απριλίου στις  20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

 

 

 

 

Περιβάλλον
Μαθητές 25 σχολείων διανέμουν φυτά
Μαθητές 25 σχολείων μοιράζουν φυτά το Σάββατο 20 Απριλίου στις 17.00 . Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι με την στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλόγων Περπατώ και ΑμΕΑ Άγιοι Θεόδωροι διοργανώνουν την 18η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες στην πόλη της Κομοτηνής.

 

 

Αστυνομικό Δελτίο
Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 2 ημεδαπών για κλοπή

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 43 και 25 ετών, διότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15-4-2019, ενεργώντας από κοινού, διέρρηξαν οικία στην Κομοτηνή. Άμεσα οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 43χρονο δράστη, καθώς επίσης στο πλαίσιο των ερευνών εντόπισαν και κατέσχεσαν τέσσερα διαρρηκτικά εργαλεία και τα αφαιρεθέντα αντικείμενα (είδη ένδυσης και ένα άρωμα).

Εντοπισμός και διάσωση αλλοδαπών στην Αλεξανδρούπολη

Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα έξι (46) αλλοδαπών προέβησαν, χθες το πρωϊ στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 1,6 ν. μ. ανατολικά »ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ» ν. Σαμοθράκης, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Καιρός:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στα ανατολικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα ανατολικά.

Μοιράσου το άρθρο: