Επικαιρότητα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κομοτηνή

(EUROKINISSI)

Πολιτική ομιλία στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 19:30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ.

Έρευνα -Καινοτομία
Προκήρυξη του Β΄ Κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έργων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
Προκηρύχθηκε ο Β΄ Κύκλος της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Ερευνητικών Έργων «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», από τις πιο σημαντικές του ΕΣΠΑ 2014 -2020, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Η Ενιαία Δράση συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και έχει συνολική Δημόσια Δαπάνη 542,5 εκ. ευρώ.

13 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα στη Θράκη
Το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας θα δοθεί στη Θράκη και το ΔΠΘ σύμφωνα με εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστα Φωτάκη, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την έρευνα. Σύμφωνα με δηλώσεις της κας Μαρίας Μιχαλοπούλου, αρμόδια αντιπρύτανης, θα δοθούν 13 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσιους φορείς και στο ΔΠΘ για να καλυφθούν ερευνητικές δραστηριότητες «Αναφέρομαι και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην Τεχνογνωσία, στην Πληροφόρηση και στη διασύνδεση. Σε όλες αυτές τις δράσεις που είναι δράσεις- παράγοντες που δημιουργούν την απαραίτητη υποδομή για να προχωρήσει η έρευνα» δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου.

Ευρωεκλογές
Δηλώσεις Ουφούκ Μουσταφά
«Θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές είναι πραγματικά οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη όλων των τελευταίων δεκαετιών» δήλωσε στην ΕΡΤ η Ουφούκ Μουσταφά, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως κανείς δεν πρέπει να μένει ουδέτερος. «Το διακύβευμα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και γι αυτό θεωρώ ότι δεν είναι στιγμές ουδετερότητας» λέει κι εξηγεί « Πρέπει όλοι να πάρουμε θέση, πρέπει όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη . Αυτή τη στιγμή οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις δεν έχουν άλλη λύση από το να ανυψώσουν το ανάστημα και να δώσουν ένα τέλος στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μια άνοδος που προβληματίζει και φοβίζει. Δεν πρέπει να ανεχτούμε πολιτικές διχασμού, δεν πρέπει να ανεχτούμε πολιτικές διακρίσεων, το μέλλον της Ευρώπης ανήκει στην Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων.»
Κόμματα – Κινήματα
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Θέμα τα Προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών της Π.Ε. Ροδόπης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. «Λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής χρονιάς οι καπνοπαραγωγοί της Π.Ε. Ροδόπης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η περυσινή χρονιά απέβη καταστροφική.» σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε: Να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στην καπνοπαραγωγή των χωριών της Π.Ε. Ροδόπης και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν; Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή και να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καπνοπαραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.
Σε συνέδριο για την γεωπολιτική αναβάθμιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Ε. Στυλιανίδης
Σε συνέδριο για την γεωπολιτική αναβάθμιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διοργάνωσε στην Καβάλα ο Ιστότοπος Via Diplomacy, μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι «Η ΑΜΘ μετεξελίσσεται σταδιακά, όχι απλά σε Ενεργεικό Κόμβο, αλλλά σε Εγγυητή Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ. Από την περιοχή διέρχεται ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος. Η Αλεξανδρούπολη με την πλωτή εξέδρα LNG γίνεται κεντρικό Ενεργεικό-Hub της Ευρώπης. Η Περιφέρεια μας συμβάλει αποφασιστικά στην πραγμάτωση της βασικής παγκόσμιας Αρχής Ενεργειακής Ασφάλειας που είναι η διαφοροποίηση μορφών, πηγών και δρόμων ενέργειας. Αέριο από την Ασία, υγροποιημένο αέριο από την Αν Μεσόγειο, συμπιεσμένο αέριο από τη Β. Αφρική και σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ διαφοροποιούν πηγές και δρόμους, καθιστώντας τον τόπο μας όχι μόνο Κόμβο, αλλά και Εγγυητή ασφάλειας. Παράλληλα η Καβάλα συνεχίζει να αποτελεί τόπο παραγωγής πετρελαίου από την ENERGEAN στον Πρίνο, όπου όπως λέγεται μπορεί να δημιουργηθεί και χώρος αποθήκευσης αερίου. Τέλος η Θράκη διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο Πάρκο Εναλλακτικής Ενέργειας στη Χώρα που μαζί με την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων γεωθερμικών πεδίων μπορούν να καταστήσουν την περιοχή και Ιδανικό Διεθνή Επενδυτικό Προορισμό…»

Υγεία
Διήμερο Ενημερωτικών Εκδηλώσεων για παροχή πρώτων βοηθειών
Αρχίζουν σήμερα οι διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών και βασική υποστήριξη ζωής με τίτλο «Πώς να σώσεις μια ζωή» στο πλαίσιο του έργου MediciNet II στην Οργάνη, τον Κέχρο και τα Αρριανά  από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» σε συνεργασία με το Δήμο Αρριανών. Σήμερα στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Οργάνης και στις 19.00 στη Δημοτική Αίθουσα Εκδηλώσεων Αρριανών.

Περιφέρεια
Εκδήλωση Κ. Κατσιμίγα στην Κομοτηνή
Υποψήφιους του συνδυασμού για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης θα παρουσιάσει την Τετάρτη, 20 Μαρτίου στις 20:00, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Κώστας Κατσιμίγας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Chris & Eve (3ο χλμ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης).

 

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Παπατολίδης
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Παπατολίδης: Την Τετάρτη 20 Μαρτίου θα περιοδεύσει στην Ξάθη. Στις 7μμ θα μιλήσει σε εκδήλωση – ημερίδα της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ, στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Α). Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Κομοτηνή θα συναντηθεί με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, θα περιοδεύσει και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και με το ΔΣ του συλλόγου υπαλλήλων ΠΕ Ροδόπης, θα περιοδεύσει και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στην ΠΕ.
Περιφερειακή Σύνθεση στην Ξάνθη
Η παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων και των θέσεων της «Περιφερειακής Σύνθεσης» από τον επικεφαλής και Υποψήφιο Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ξάνθη. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους βασικότερους άξονες του προγράμματος της «Περιφερειακής Σύνθεσης» παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Πολιτική και τον Πολιτισμό.
Αντιπεριφέρεια Ξάνθης
Σύσκεψη για το φράγμα του Νέστου
Σύσκεψη για «το έργο μεταφοράς υδάτων του Νέστου στις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 10.00π.μ. στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΠΑΜΘ για την εν λόγω υπόθεση στο ΣΤΕ, κ. Ν. Γεννάδιος.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εγκαίνια εκλογικού κέντρου στον Ίασμο
Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Εμπρος» με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο Ιάσμου, τον κ. Οντέρ Μουμίν θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις επτά το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία του Ιάσμου.

 

Κοινωνία
Τακτική Γενική Συνέλευση
Συνεδριάζουν τα μέλη του Σωματείου με την επωνυμία «Ο Μέγας Βασίλειος» στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 11:00 μ.μ. στο Γηροκομείο Ξάνθης. Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11:30 στο Γηροκομείο Ξάνθης.

Πολιτισμός
Θεατρική παράσταση
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει το έργο του Michael Hollinger «Ένα άδειο πιάτο στο Μπιστρό, «Το Μεγάλο Βόδι» από την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 έως την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 9 το βράδυ, σε Σκηνοθεσία: Μυρσίνης Λαντζουράκη.
Ο Ήχος της Ποίησης
Εκδήλωση με τίτλο «Ο Ήχος της Ποίησης» διοργανώνει η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης την Πέμπτη, 21 Μαρτίου  7-9 μμ., Πολυχώρος Σκέψης και Τέχνης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», Ξάνθη. Είσοδος ελεύθερη.
Εθελοντισμός
Οι Κομμωτές της καρδιάς

C

Οι Κομμωτές της καρδιάς θα επισκεφτούν το Γυμνάσιο της Γενισέας στις 8 Απριλίου στις 11 το πρωί, γιατί 10 μαθήτριες θα δωρίσουν εθελοντικά τα μαλλιά τους σε γυναίκες που τα έχασαν στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού. Συντονίστρια καθηγήτρια είναι η Κομοτηναία Οικονομίδου Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.
Εκκλησία και Κοινωνία
«ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 1821» είναι το θέμα της διάλεξης που διοργανώνει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης με ομιλητή τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Έκθεση πτηνών στην Κομοτηνή
Η πρώτη έκθεση πτηνών έρχεται στην Κομοτηνή και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Περιστεριών και Πτηνών Θράκης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22 έως 24 Μαρτίου στο 2ο χλμ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης (Fair Play). Η έκθεση είναι επισκέψιμη Παρασκευή 11:00 έως 21:00, Σάββατο 9:00 έως 21:00 και Κυριακή 9:00 – 16:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αστυνομικό δελτίο
Συλλήψεις για απόπειρα ιχθυοκλοπής στο Πόρτο Λάγος
Για απόπειρα ιχθυοκλοπής συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 33 και 41 ετών, μεσημβρινές ώρες χθες, από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πόρτο Λάγους με τη συνδρομή στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η οικεία Λιμενική Αρχή για παράνομη αλιεία και κλοπή αλιευμάτων με πόντιση αλιευτικών εργαλείων (διχτυών) στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους και συγκεκριμένα σε περιοχή μισθωμένη από τον αλιευτικό συνεταιρισμό με τη χρήση αυτοσχέδιας πλωτής ξύλινης κατασκευής.
Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν την αυτοσχέδια πλωτή ξύλινη κατασκευή ενώ ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν οι προαναφερόμενοι δράστες, πεζοί, στο 30ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φαναρίου Πόρτο Λάγους.
Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν 1500 μέτρα διχτυών από μεσηνέζα (ΜΟΝΟΦΙΛΑΜΕΝΤ) και η αυτοσχέδια πλωτή ξύλινη κατασκευή.

Συνελήφθη 51χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη προχθές το βράδυ, σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, 51χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

80 πρόσφυγες
Συνολικά 80 πρόσφυγες – μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης και Λέσβου.

 

Καιρός:
Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί από 3 μέχρι 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Μοιράσου το άρθρο: