Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης

Δεν θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Μάιου ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Κατά τη διάρκεια παραταξιακής σύσκεψης της «Κοινωνίας Πολιτών» που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το ανακοίνωσε στους συνεργάτες του.
Μετά από δύο θητείες, στον δημαρχιακό θώκο απομένει να φανεί αν η παράταξη θα επιλέξει νέο επικεφαλής ώστε να κατέβει ενωμένη στις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που διαφαίνεται στις πρώτες δηλώσεις των μελών της δημοτικής ομάδας.

 

 

Υγεία
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του Νοσοκομείου
Τη θετική ψήφο και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι) εξασφαλίζει το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Με το σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης του σχεδιασμού, της  κατασκευής και  του εξοπλισμού και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ευρωβουλή
Ερώτηση για τον ιό του Δυτ. Νείλου
Το ερώτημα αν οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα (κυβέρνηση, Περιφέρειες, ΚΕΕΛΠΝΟ) έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, θέτει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Νίκος Χουντής, σημειώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας «ήδη οδηγήσει στο θάνατο 21 συνανθρώπους μας, ενώ 14 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 178 με σοβαρές επιπλοκές» επισημαίνοντας παράλληλα ότι, η ευρεία εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, «δείχνει ότι έχουν πληγεί πληθυσμοί χωρίς ανοσία, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτοι σε ενδεχόμενη λοίμωξη», και ότι έχει οδηγήσει κάποιες χώρες να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα.

Κινήματα Κόμματα
Αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή, πέντε χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Φύσσα. « Πέντε χρόνια μετά οι δολοφόνοι της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να δολοφονούν.» ανέφεραν οι συμμετέχοντες μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής και φοιτητές του ΔΠΘ.

Παιδεία
Η συμμετοχή του ΔΠΘ στην 83η Έκθεση

Κέρδισε τις εντυπώσεις το περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος της ΔΕΘ για την εκπαίδευση “Akademia”. Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν, εκτός από τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι ακαδημαϊκές δράσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, τα προγράμματα κινητικότητας, τα στοιχεία καινοτομίας που έχει εισάγει το Πανεπιστήμιο στη δράση του και ενδιαφέροντα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων. Εκτός από τα μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημίου που ήταν παρόντα κατά τις ημέρες που επισκέφθηκε το περίπτερο η πολιτική ηγεσία της χώρας και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία καθηγητών, αλλά και η εθελοντική παρουσία πολλών φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Κοινωνία
70 σκυλιά εγκαταλείπονται στη Ροδόπη

70 σκυλιά εγκαταλείπονται κάθε μήνα στη Ροδόπη. Ενώ 25 δίνονται για υιοθεσία επίσης κάθε μήνα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο σχεδόν εβδομαδιαίως καταγράφεται κάποιο περιστατικό κακοποίησης. Συνολικά στην Αστυνομική Διεύθυνση της Ροδόπης έχουν καταγγελθεί 19 περιστατικά. Ζώα χτυπημένα από ανθρώπινο χέρι ή νεκρά από δηλητήριο . Τα φαινόμενα κακοποίησης, σύμφωνα με τον κτηνίατρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, τον κ. Θάνο Καραγιώργη είναι πιο συχνά στους οικισμούς. Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν καταγγέλλονται , δεν καταγράφονται, δεν φτάνουν ποτέ στο φως της δημοσιότητας. « Η τάση αυτή της κακοποίησης απέναντι στα ζώα έχει αρχίσει και μεγαλώνει.» παρατηρεί ο κος Καραγιώργης σημειώνοντας με νόημα πως «αυτός ο οποίος κακοποιεί τα ζώα θα στραφεί και προς τον συνάνθρωπο. Είναι μελετημένο ότι η ενδο-οικογενειακή βία συνδέεται με την κακοποίηση των ζώων.» Μέχρι σήμερα το 2018 καταγράφτηκαν στο αρχείο του Κυνοκομείο 25 περιστατικά, ενώ το 2017 όλη την χρονιά ήταν 18. «Ακόμη και η εγκατάλειψη είναι μορφή κακοποίησης. Είναι πολύ μικρό το δείγμα αυτό σε σχέση με αυτό που συμβαίνει. Δυστυχώς το κυνοκομείο ανταποκρίνεται μόνο στις περιπτώσεις που μας ειδοποιούν. Περιστατικό όπως αυτό του Λαμπρού, υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία αποσιωπούνται.» κατέληξε ο κος Καραγιώργης.

Πρωτογενής Τομέας
Υποχρεώσεις Αμπελουργών που κατέχουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημερώνει τους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/273 και γενικότερα την ισχύουσα αμπελοοινική νομοθεσία . Ειδικότερα : 1. Στο στάδιο της συγκοµιδής και παράδοσης των σταφυλιών οι αµπελουργοί υποχρεούνται, i. να προσκομίσουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εµπορικές), την επικαιροποιηµένη καρτέλα αµπελοκαλλιέργειας , η οποία περιλαμβάνει όλα τα αλφαριθµητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αµπελοτεµαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια, ώστε να διαπιστώνεται η επιλεξιµότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώµατος /αδειας φύτευσης ή αναφύτευσης. ii. να ελέγχουν ότι στα τιµολόγια/δελτία παραλαβής-αποστολής που εκδίδονται. 2. Μετά το πέρας του τρυγητού οι αμπελουργοί υποχρεούνται αμέσως να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 ορίζετε η 17-09-2018 ) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής: i. αμπελουργοί με λιγότερο από 1 στρ. αμπελώνα που το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. ii. οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (καλό είναι να κάνουν αν τους επιτρέπει το σύστημα).

Σύλλογοι
Δύναμη Ψυχής επίσημη πρώτη

C

Ο Σύλλογος «Δύναμη Ψυχής» σήμερα στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο αγιασμό στα γραφεία του συλλόγου, παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου να παραστούν στον αγιασμό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει καφές και ενημέρωση για τις δράσεις και τις ομάδες που θα πραγματοποιηθούν φέτος στον σύλλογο!

Εθελοντισμός
Δωρεάν εξετάσεις από το Δ.Σ.Σ.

Συνεχίζεται το Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ΄ Σώματος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζι-κού αποτελούμενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, θα επισκεφτεί το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του χ. Δοκού Ν. Ροδόπης, από 09:30Ω έως 11:00Ω, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών.

Αστυνομικό δελτίο

Φωτιά στον Ίμερο

Φωτο αρχείου

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή πίσω από την Αγία Μαρίνα Ιμέρου στην έκταση μεταξύ της κοίτης του ποταμού μέχρι και τη θάλασσα, σε μια περιοχή τριάντα στρεμμάτων. Για την κατάσβεση της επιχείρησαν έξι οχήματα της πυροσβεστικής και μηχανήματα  του δήμου Μαρωνείας Σαπών. Μικρότερης έκτασης πυρκαγιές προκλήθηκαν στο Μαυρομάτι και στην Αίγειρο και γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Απεγκλωβισμός ηλικιωμένης
Στον απεγκλωβισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας από το διαμέρισμα της προχώρησε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η γυναίκα πεσμένη εντός του διαμερίσματος καλούσε σε βοήθεια. Με την βοήθεια της Πυροσβεστικής την παρέλαβε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

 

Καιρός:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά . Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 3 έως 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: