Υγεία
25 εκ. ευρώ για το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής
Με επιπλέον 25 εκ ευρώ θα στηριχθεί η ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σύμφωνα με χθεσινή αναφορά του διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργου Φιλιππίδη. Ο νέος προϋπολογισμός από 55εκ θα ανέλθει στα 80εκ ευρώ με στόχο την δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα πληροί τις σύγχρονες ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στην οποία ομιλητής ήταν ο διοικητής τιμήθηκαν οι πέντε διατελέσαντες διευθυντές του νοσοκομείου, από τον σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που διοργάνωσε και την εκδήλωση.

Οικονομία
Σε Ξάνθη και Ροδόπη περιόδευσε χθες ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Σε Ξάνθη και Ροδόπη περιόδευσε χθες ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Στέργιος Πιτσιόρλας. Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με Βιομηχάνους και Βιοτέχνες της περιοχής συζητήθηκαν τα ζητήματα που  τους απασχολούν, κυρίως οι σχέσεις με τις όμορες χώρες που έχουν ειδικά καθεστώτα φορολόγησης, δασμών ή κρατικών ενισχύσεων που δρουν ανταγωνιστικά με την περιοχή της Θράκης, διάφορα θεσμικά θέματα και ζητήματα ενεργειακά, Βιομηχανικών Περιοχών κ.α. Από την πλευρά του ο Υπουργός αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοθετικό έργο, για τις σκέψεις της κυβέρνηση για βιομηχανικά πάρκα και ΒΙΠΕ, και πρότεινε μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα όλων των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας στην περιοχή με όλα τα εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας σε διάφορους τομείς. Στην Κομοτηνή, παρουσία του Υπουργού, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με το Δίκτυο Συνδέσμου Βιομηχάνων για το θέμα των ευρεσιτεχνιών.

Με τον Πιτσιόρλα συναντήθηκε η Ελένη Λαφτσή
Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Στ. Πιτσιόρλα είχε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής, κα Ελένη Λαφτσή για θέματα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας των ΕΝΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ. Επίσης, τέθηκε το θέμα της κωλυσιεργίας της ΕΤΑΔ ως προς την εφαρμογή της υπάρχουσας από καιρό μελέτης που αφορά στην παραλία Φαναριού ,η οποία, όπως είπε η κα Λαφτσή, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Όσον αφορά στην παραλιακή ζώνη Αρωγής η κα Λαφτσή ζήτησε την μακροχρόνια παραχώρηση της από το Υπ.Οικονομικων στον Δήμο Κομοτηνής ώστε να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές που θα έχουν το χρόνο και το κίνητρο να δημιουργήσουν σοβαρές υποδομές στην περιοχή.

Δημοκρίτειο
ΔΠΘ: Δίωξη σε βάρος 10 καθηγητών
Δίωξη σε βάρος 10 καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Ροδόπης για τους χειρισμούς σε βάρος του Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη πριν από λίγα χρόνια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας διώκει μέλη ΔΕΠ για τα οποία ο καθηγητής δεν κατέθεσε μήνυση. Ο ίδιος ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Ξάνθης μετά τις εξελίξεις, με ανάρτησή του κάνει λόγο για μεθοδεύσεις σε βάρος του που πλέον αποκαλύπτονται, μετά και τη δικαίωσή του από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και σημειώνει την θετική διάσταση της παρέμβασης της Δικαιοσύνης, ώστε σύντομα να αποκατασταθεί η δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

Νέες κινητοποιήσεις για την σίτιση προαναγγέλλουν οι οικότροφοι φοιτητές
Νέες κινητοποιήσεις για το ζήτημα της σίτισης αποφάσισαν οι οικότροφοι φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο Σύλλογος των φοιτητών έλαβε την απόφαση για νέες κινητοποιήσεις σε συνέχεια όπως τονίζουν της ανακολουθίας του προέδρου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου οι οποίοι είχαν δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα σιτίζονται οι φοιτητές. «Δεν θέλουμε να αξιολογούνται οι ανάγκες μας από την τσέπη και την κερδοσκοπία ενός εργολάβου» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

Πρωτογενής Τομέας
Σύσκεψη για το πράσινο σκουλήκι
Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων από τον Έβρο και τη Ροδόπη πραγματοποιήθηκε χθες. Η σύσκεψη αφορούσε στα μέτρα ανακούφισης των βαμβακοπαραγωγών, έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι στους νομούς Έβρου και Ροδόπης.

 

Στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων οι νέοι αγρότες
Νέοι αγρότες και επιτηδευματίες που κάνουν έναρξη εργασιών έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ, που προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι αν κάποια στιγμή εντός του φορολογικού έτους γίνει υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ, τότε καθίσταται υποχρεωτικά η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η εγκύκλιος αναφέρει το παράδειγμα ενός νέου αγρότη που κάνει έναρξη εργασιών την 1/4/2019. Από την ημερομηνία αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων.

Κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων έτους 2018 και για τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για χωροταξική ανακατανομή βοσκοτόπων έτους 2019
Η κατανομή βοσκοτόπων έτους 2018 έχει αναρτηθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων (ΔΑΟΚ) για ενημέρωση των κτηνοτρόφων επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ καλώντας τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή και ταυτόχρονα, εάν επιθυμούν, να υποβάλλουν ενστάσεις-αιτήματα χωροταξικής ανακατανομής βοσκοτόπων που θα ισχύσουν για το τρέχον έτος.

Κόμματα Κινήματα
Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με τίτλο «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ» διοργανώνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 6.30μ.μ στον κινηματοθέατρο REX δίπλα στο Εργατικό Κέντρο η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ Ροδόπης.

 

 

Εργασία
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 141.003 θέσεις εργασίας στο δωδεκάμηνο του 2018 και η επίδοση αυτή αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 έως σήμερα, μετά την επίδοση του 2017.

Ενέργεια
Επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος
Τη δυνατότητα επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν αποσυνδεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης . Επεκτείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 (από 21 Σεπτεμβρίου 2018 που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ) το χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η αποσύνδεση από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, για τη λήψη του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης.

Παιδεία
Εκδήλωση στο 10ο Δ.Σχολείο
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» και τη ψυχολόγο κυρία Μαρία Γούλα συνεχίζει και φέτος μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για γονείς. Αύριο, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στο χώρο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση με θέμα : Ο θεσμός της οικογένειας σε κρίση.- Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στο παιδί και ο ρόλος των γονέων.

Πολιτισμός
Επιλογή της Βασίλισσας του Καρναβαλιού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2019
Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, διοργανώνει εκδήλωση για την επιλογή της Βασίλισσας του Καρναβαλιού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2019 Οι υποψηφιότητες θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] από Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 έως και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019. Οι υποψήφιες, υποχρεούνται να καταθέσουν βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται τα παρακάτω: Ονοματεπώνυμο. Πατρώνυμο. Ημερομηνία γέννησης. Τόπος και διεύθυνση κατοικίας. Τηλέφωνα επικοινωνίας. Δύο φωτογραφίες, μία ολόσωμη και μια προσώπου. Η επιλογή θα γίνει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ELISSO παρουσία των υποψηφίων. Η επιτροπή επιλογής, θα αποτελείται από εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων . Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2541022415 (εσωτ 2) και 6977442070, υπεύθυνη κα. Σοφία Πανδρακλάκη, ώρες 10:00 – 20:00.

Λιμεναρχείο
Ενημερώθηκαν, απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Αλεξανδρούπολης και Πόρτο Λάγους για ακυβερνησία, λόγω μηχανικής βλάβης, του Ε/Ρ σκάφους “ΠΑΝΑΓΙΑ” Τ.Α. 314 Β’, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 11 ν.μ. νοτιοδυτικά του λιμένα Πλατανίτη. Άμεσα στο σημείο, μετέβησαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το Ε/Ρ “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 1” Τ.Λ. 202 και το Ε/Π-Α/Κ “ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ” Ν.Α. 124, το οποίο εντόπισε το “ΠΑΝΑΓΙΑ” και στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν οι τρεις (03) επιβαίνοντες του με ασφάλεια. Το ακυβέρνητο σκάφος ρυμουλκήθηκε από το “ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ”, συνοδεία των περιπολικών σκαφών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Πόρτο Λάγους, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Καιρός
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες και μέχρι τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές, πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Βαθμιαία στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: